Enstörig

Bouraoui, Nina

| 2012

Flag from sv

27


»Jag tror att jag är rädd för livet, så som det har givits mig, erbjudits mig. För jag har alltid en känsla av att jag inte har något val. Att jag är tvungen att följa andra människor, världen. Tidens gång. Det är som en tillintetgörelse att veta det.» Året är 1979. Tolvåriga Alya bor i Alger. Hon för dagbok, om familjen, om rädslan för en kommande katastrof, om saknaden efter Sami, hennes vän och syskonsjäl som oförklarligt är försvunnen. Den fransk-algeriska för fattaren Nina Bouraoui, född 1967, räknas som en av Frankrikes mest betydande författare av idag. "Bouraoui är, utan tvekan, en begåvad författare som alltid tål att läsas och vars berättelser det är svårt att inte handlöst förlora sig i. Med Ayla har hon skapat ännu en röst - som det vore en stor förlust att inte lyssna till." LitteraturMagazinet "Bouraoui undersöker nämligen existensen, och inget annat. Åtrå, sexualitet,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Kerstin

2018-08-22

Betyg

En speciell liten bok som måste sträckläsas, men långsamt. Vackra, vackra meningar och ord och underbara beskrivningar av landskap, känslor och att växa upp. Men ändå har jag svårt att ta den till mig, och jag blir inte riktigt sugen att läsa mer av Bouraoui.

Sofia Grundtman

2014-07-30

Betyg

'Vi hade den varma rädslan i oss. Inte den som förlamar utan den som ger lust'

Anders Börjesson

2013-04-20

Betyg

En trea eller fyra? Det får bli en mycket stark trea. Läser den här boken långsamt, måste göra så. Känns som den är sprängfylld av huvudpersonens tankar, fantasier, grubblerier. Hela boken vibrerar av tonåringens olika känslor kring samlevnad och utanförskap, detta i ett Algeriet i slutet på 70-talet. Melankoliskt. Bildrikt språk. Vill läsa mer av Bouraoui snart.