Ensamhetens brunn

Hall, Radclyffe

| 2005

Flag from sv

26


"Lesbiskhetens bibel" Irish Times Radclyffe Halls skandalomsusade roman utspelar sig i konstnärskretsarnas Paris och i brittisk överklassmiljö. Stephen inte är som andra flickor. Hon fäktar och jagar, bär manskläder och klipper håret kort. I puberteten blir hon passionerat förälskad i en kvinna. När Ensamhetens brunn kom ut förbjöds den i England eftersom den inte ansågs skildra kärlek mellan kvinnor på ett tillräckligt avskräckande sätt. Den trycktes i smyg i Frankrike och smugglades in i England. Men i andra länder nådde romanen en stor publik. Den har översatts till elva språk. Ingen annan bok har haft en så stor betydelse som Brunnen för lesbiskt liv världen över. Det är en kultbok som haft ikonstatus ända sedan den först kom ut 1928. Den är älskad, hatad, omstridd och omdebatterad, men lämnar ingen likgiltig. Ensamhetens brunn är också en vacker och finstämd...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sanna Carlborg

2015-01-01

Betyg

Denna bok bjuder både på vackra, tankvärda citat och en hel del överflödiga beskrivningar som gör den aningens för lång. Att läsa om en kvinna som trotsar normen för hundra år sedan och av en författare som har ambitionen att med sin bok bana väg för andra "inverts" känns väldigt fascinerande och inspirerande. Plus också för att den är rikt förklarad med fotnoter. Dessutom är det hypnotiserande omslaget nog för att man ska vilja äga denna roman.

Tommy Gunnarsson

2009-10-06

Betyg

En väldigt ojämn bok, som hela tiden gick från att vara väldigt bra till att vara seg och tråkig. Irriterande. Men helhetsintrycket är ändå helt okej.