Ensamhetens brunn

Hall, Radclyffe

| 2005

Flag from sv

26


"Lesbiskhetens bibel" Irish Times Radclyffe Halls skandalomsusade roman utspelar sig i konstnrskretsarnas Paris och i brittisk verklassmilj. Stephen inte r som andra flickor. Hon fktar och jagar, br mansklder och klipper hret kort. I puberteten blir hon passionerat frlskad i en kvinna. Nr Ensamhetens brunn kom ut frbjds den i England eftersom den inte ansgs skildra krlek mellan kvinnor p ett tillrckligt avskrckande stt. Den trycktes i smyg i Frankrike och smugglades in i England. Men i andra lnder ndde romanen en stor publik. Den har versatts till elva sprk. Ingen annan bok har haft en s stor betydelse som Brunnen fr lesbiskt liv vrlden ver. Det r en kultbok som haft ikonstatus nda sedan den frst kom ut 1928. Den r lskad, hatad, omstridd och omdebatterad, men lmnar ingen likgiltig. Ensamhetens brunn r ocks en vacker och finstmd...

Visa mer

Skapa konto fr att stta betyg och recensera bcker

Recensioner

Sanna Carlborg

2015-01-01

Betyg

Denna bok bjuder både på vackra, tankvärda citat och en hel del överflödiga beskrivningar som gör den aningens för lång. Att läsa om en kvinna som trotsar normen för hundra år sedan och av en författare som har ambitionen att med sin bok bana väg för andra "inverts" känns väldigt fascinerande och inspirerande. Plus också för att den är rikt förklarad med fotnoter. Dessutom är det hypnotiserande omslaget nog för att man ska vilja äga denna roman.

Tommy Gunnarsson

2009-10-06

Betyg

En vldigt ojmn bok, som hela tiden gick frn att vara vldigt bra till att vara seg och trkig. Irriterande. Men helhetsintrycket r nd helt okej.