Ensam i Berlin

Fallada, Hans

| 2012

ret r 1940 och i huset p Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling smskurkar, rbarkade SS-mn, horor, en pensionerad domare och romanens tv huvudpersoner: verkmstarparet Otto och Anna Quangel. Hr bor ocks en gammal ensam judisk dam, vars liv fr ett fasansfullt slut. Otto och Anna r sktsamma och tystltna - ett strvsamt arbetarklasspar. Men nr de ns av beskedet att deras son stupat i kriget ter sig livet pltsligt meningslst. S smningom inleder de en modig, om n patetisk, kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ett nytt innehll. P olika platser runtom i Berlin lgger de ut hundratals handtextade kort som manar till motstnd, kort som kan plockas upp av vem som helst. Den karrirhungrige kommissarie Escherich skyr inga anstrngningar fr att hitta de skyldiga bakom de handskrivna lapparna och kommer paret allt nrmare. Jakten utvecklas till en katt-och-rtta-lek som...

B

Bjrn Belfrage

2021-06-08

En spnnande berttelse om att gra motstnd och bli jagad av Gestapo.

Julia Gedin

2021-05-03

R

Rolf Thomer

2019-11-27

En bok med flera dimensioner. Kan lsas som en ren spnningsroman men stller ven frgan om den lilla mnniskans plikt att ta sitt ansvar och protestera mot en frtryckarregim. Att den fljer och beskriver ett riktigt rttsfall under Nazitiden gr den nnu bttre.

F

Frida Tosterud

2019-10-21

Klockren strcklsning, gillar den som tusan!

Helena Rasmusson

2018-10-05

Mycket bra!

Nanna Naumann

2018-08-06

Bra historia, men det r klart att det mrks att boken har 70 r p nacken.. Fortfarande en fantastisk lsning, som ger viss insyn i hur mnniskor fungerar i en totalitr stat la nazist-Tyskland.

Emma-Lovisa Renstrm

2018-08-05

Jag hade aldrig kunnat tro att den hr boken var skrivet s ttt inp krigetsslutet, den verkar oerhrt modern.

Mats Sigfridsson

2018-01-31

Varje gng jag lser en bok om nazismen blir jag lika frbluffad ver hur sjuka dessa mnniskor verkligen r. Detta vervaknings och angiverisamhlle tillsammans med den ondska som finns. Detta r verkligen ett litet msterverk skriven ur den lilla mnniskans perspektiv. Oerhrt starkt och gripande skildring om motstndet mot detta vansinne. Aktuell d dessa drar och dess tankar brjar f fste i vrt samhlle igen. Stark 4:a.

U

Ulrika Hkansson

2017-10-22

Mycket bra! Berlin under andra vrldskriget, vi har varit dr frut. Men detta r en ny vinkel. Intressant. Upplgget i berttandet, personportrtten. Vill lsa mer Fallada.

Magnus Johansson

2016-07-21

Hade frvntat mig ngot rtt tungt och svrgenomtrngligt, men fick en mycket underhllande historia, tydligen en gng hopkrafsad p mindre n en mnad. Om sprket r "fr enkelt" eller behagligt att flja med i fr vl var och en bedma.Trovrdigheten och syftet kan ocks diskuteras.

Det r en hyfsat spnnande roman och att den r skriven 1946 gr att det blir ett bra betyg. Frfattaren har en inblick i krigets Berlin som gr att det blir synnerligen intressant lsning.

S

Sara Frimodig

2016-04-26

En fin berttelse om vanliga mnniskor i Berlin under Hitlerregimen. Vldigt lttlst bok som handlar om det stora i det lilla. Jag tyckte om den, men samtidigt tycker jag inte att den hade ngot strre djup berttelse- och sprkmssigt. S en trea fr boken, men en fyra fr historien.

K

Karin Lfstrand

2016-01-12

160103: Stark inledning p lsret 2016. Riktigt, riktigt bra! En sida om Tyskland under andra vrldskriget som ocks mste komma fram, den om det interna motstndet och rdslan inom landet.

L

Lars Brandstrm

2015-08-09

Drogs med i denna berttelse. Flera formuleringar i denna bok vrda att citera i anslutning till frgor om civilkurage, motstnd mot vldets makt och mnniskovrde. Tog tid att lsa, boken innehller mnga olika mnniskoden.

H

Helena Reinedahl

2015-05-06

Det hr r, trots sitt omfng, omtag och ondligt vindliga sidoberttelser, en lsvrd och stark bok, trots som sagt att den tar sin lilla tid att lsa. I en modern tid hade boken med all sannolikhet bantats ner till en tredjedel, och de parallella historierna slopats. Men satt i sin kontext, och som ett vldigt starkt tidsdokument frn 40-talets Tyskland s ger boken upplevelser och minnen som stannar kvar.

Mikael Goldring

2015-02-18

Lite lng men rakt igenom spnnande. Hans Fallada bjuder p fantastiska personportrtt.

Bjrn ijer

2014-09-15

Hur skulle du ha gjort fr att behlla din vrdighet om du levat under den nazistiska diktaturen med medlpare och angivare som nrmsta grannar och en fruktad skerhetspolis som skrckregimens frmsta vakthund i kvarter efter kvarter? Frgan instller sig under den kallsvettiga lsningen av Hans Falladas realistiska vardagsskildring frn 1940-talets Berlin.
Boken r p nrmare 700 sidor men skrevs i rasande tempo p tre, fyra veckor efter krigsslutet av Hans Fallada, som upplevt Berlin inifrn under hela den nazistiska mardrmmen. Originalets titel r Jeder stirbt fr sich allein, vilket sger allt om berttelsens mrker. I dden r vi alla ensamma, och ngot annat de vntar varken bokens personer eller dess lsare.
Vem identifierade du dig med av hyresgsterna p Jablonskistrasse 55? Frgan gick runt i den bokcirkel jag har njet att delta i. Och det hr r intressant. Fr hos Fallada saknas alla stereotypa hjltar. Han gr det inte ltt fr oss. Han skriver osentimentalt om mnniskors fel och brister, deras rdsla och ofrmga.
Vem vill knna igen sig i huvudpersonen Otto Quangel, denne tvre och folkilskne frman som stter lojaliteten mot jobbet ver allt annat trots att hans mbelfabrik tvingats stlla om produktionen till kistor? Eller hans trofasta och timida hustru Anna som bara hjer rsten i protest, nr makarna ns av sonens ddsbud frn det i vrigt s framgngsrika tyska flttget i Frankrike? Eller den tilltnkta svrdottern som ingr i en hemlig kommunistcell, dr kraven p disciplin och underkastelse r som ett eko av lydnadskraven i SS och SA?
Kanske d hellre det pensionerade kammarrttsrdet som tiger still i sin lsta bostad och upplter ett rum t en judisk nka mot att hon aldrig lmnar rummet? Eller varfr inte Gestapokommissarien Escherich som r i klm mellan ngot slags yrkesheder i jakten p dem som utvar civilt motstnd och kraven frn en hnsynsls nazistdespot till verordnad?
Sjlvmord r ocks en mjlighet som flera mnniskor i boken drivs till fr att behlla sin vrdighet i en omnsklig tid.
Det finns sympatiska drag hos de flesta karaktrerna i Ensam i Berlin. Otto och Anna Quangel r det strvsamma paret som protesterar genom att i trapphus och receptioner lgga ut brevkort med handskrivna uppmaningar till motstnd mot landets ledning. Vi inser att deras de r beseglat i och med frsta kortet. Det ska ta ett par r, innan det avgrande misstaget grs och fllan slr igen och startar en tortyrens och ddens kedjereaktion.
Jag kommer s lnge jag lever att bra de hr mnniskorna i mitt hjrta. De har verkliga frebilder och Hans Fallada r en frfattare stor nog att gra dem rttvisa.

Maria Klamas

2014-05-31

Lt oss inte glmma.... det som skedde d, detta antidemokratiska, rasistiska, nazistiska och fruktansvrda dd... Att lsa denna bok, baserad p verkliga hndelser, speglandes en tid dr alla sgs p med misstnksamhet, dr angivelser och hot var vardagsmat... S fantastiskt nr jag inser att frfattaren skrev denna bok redan p 40-talet... Den handlar om motstnd, om kraft att frndra om vilja att frndra och st emot en kraft som vill frgra en kraft som ser sig som frmer... Att i det lilla, att som ensam person gra ngonting som kan skapa skillnad, att vga utstta sig fr risken... att vga st emot.. att inte lta sig frminskas till ett redskap fr vermakten! Detta fascinerar mig stort!
Dock r vissa passager lite vl lngdragna och blir drfr sega... boken kunde kortats ner, alla sidohistorier var inte lika intressanta fr mig... ven om jag frstr och inser storheten i att skildra hela kontexten!
Denna bok knns tyvrr alltfr aktuell, med valet till Eu-parlamentet dr SD gick framt... Lt oss inte vara tysta, lt oss inte misstro vr frmga att vi kan skapa frndring, allt, stort och smtt skapar frndring, skapar motstnd. Var inte tyst! St upp fr demokrati och jmstlldhet - och alla mnniskors lika vrde!

Maya Kamali

2014-05-14

En av de bsta bckerna jag ngonsin lst.

S

Sofia Johnsson

2014-04-01

Ett msterverk!

Erika Lindblom

2014-03-20

Enormt gripande, enormt fascinerande. En bok som verkligen har berikat mig, ty jag har tidigare gjort misstaget att dra alla tyskar ver en kam. En fantastisk bok om den tyska motstndet som alla borde lsa.

P

Per-Anders Torns

2014-02-19

En spnnande bok om mnniskors svrigheter i Tyskland under Andra Vrldskriget. En klassiker!

Nils Thor

2014-02-08

En mycket stark och gripande skildring av tv mnniskors motsnd mot nazismen i Tyskland under kriget.

Gorazde Slimovic

2014-01-21

Efter en ganska seg inledning (200 sid) s utvecklas den till ngot fantastiskt. Sllan har jag uppskattat demokratin och siktsfriheten i Sverige s mycket som nr jag lst denna. En gva till livet.

Kenneth Olausson

2014-01-10

Min uppfattning r att den litterrt kanske inte r ett msterverk. Det mrks hr och dr att den 600-sidiga romanen skrevs frdig p ett par veckor. Men skildringen av ett land och ett tillstnd dr inte ens tankarna r fria och dr de hgljudda intelligensbefriade brun- och svartkldda mnnen, som inte kan annat n skrika sig hesa, innerst inne sjlv har ett av rdsla darrande hjrta r msterlig. I fascisternas rike stinker luften alla andas av svek, intolerans och ren och skr dumhet. Endast de starka och modiga kan st emot. Man lyckades till slut ta livet av det gamla paret. Men andra fortsatte.

Anders H

2013-11-06

En mycket fngslande bok om livsden i 2:a vrldskrigets Berlin. Mycket bra skriven och versatt, vilket gr att det r ltt att hitta en rytm i lsandet.
Rekommenderas starkt!

Susanne Rydvald

2013-04-27

Suvern klassiker i det elaka Tredje Rikets Berlin som pminner mnga gnger om Charles Dickens bcker

Lena L

2013-03-03

En historia om mod, uselhet och rhet...en av de bsta bcker som jag lst...

Christer Fasth

2013-02-24

Jag kan inte minnas att jag lst en bok som s levande beskriver mod och heder. Samtidigt skildras mnsklig uselhet s att det kryper i kroppen. Trots att man frstr hur det "kommer att g" s r boken mycket spnnande. Om du bara ska lsa en bok i r - vlj denna! Betygssttningen r svr. Jag behver 10 stjrnor"

Thomas Bjurbck

2013-02-21

En av de bsta bckerna jag lst. Ls den!

Maria Eriksson

2013-02-11

En bladvndare ven om slutet inte r svrt att gissa.
Intressant fr den som funderar ver varfr det tyska motstndet mot nazismen inte var strre.

Raija Kouakou

2013-01-20

Kan man ge betyg 6? Den hr fantastiska boken, originalversionen av "Ensam i Berlin" r nog den bsta boken om andra vrldskriget som jag har lst. En gripande och realistisk skildring av dem "vanliga" tyskarna i en tid av frtryck och rdsla, en tid som Fallada sjlv har upplevt, som en "onskat" frfattare.
Ett msterverk, tycker jag!

L

Lisa Abramowicz

2010-12-26

EN fantastiskt vlskriven och realistisk roman om ngra Berlinare, vanliga tyskar, som frsker opponera sig mot nazistregimen.