Engleby

Faulks, Sebastian

| 2009

Flag from sv

30


"Sebastian Faulks thriller i ett haschdoftande Cambridge är tidstrogen och gastkramande. Man får nästan spika fast händerna som dras mot bläddersynden" Heidi von Born, Svenska Dagbladet Kallhjärtad älskare och bekännande lögnare. Han är en man med fem olika namn, varav ett dröjer sig kvar längre än andra: Engleby. En mörk bekännelse tyngd av självbedrägeri tar sin början i ett turbulent Cambridge under 1970-talets första halva. Genom dagliga kommentarer om studentlivet, tankarnas beskaffenhet, politik och tillbakablickar över barndomen - framförallt åren på den exklusiva internatskolan där han mobbades svårt och kallades för Toilet - får man följa huvudpersonen genom livet och karriären i det samtida England. Mark Engleby är en intelligent men udda student vars dräpande tunga och fräna kritik ofta riktas mot samhället och i synnerhet det engelska skolväsendet. I...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Annika Olsson

2011-11-23

Betyg

Seg och långtråkig. Läste aldrig klart.

Tarja Ahlgrén

2010-07-06

Betyg

En jag-berättelse från drogernas 70-tal. Saknar både fart och skärpa, inget tuggmotstånd - bara tugg. Långtråkig.

Linnea Grönqvist

2010-06-22

Betyg

Bland det bästa jag läst på länge. Det är när man får en sådan här bok i sin hand som man blir påmind om varför man läser över huvud taget.

Engelska Väninnan

2010-02-17

Betyg

Det är Marks dagboksanteckningar som vi får läsa. Visst fascinerar han, i varje fall i bokens början, men med facit i handen är berättelsen en besvikelse. Det händer inte tillräckligt mycket i denna psykologiska studie.