Engångsligg

Palmgren, Josefin

| 2010

En utmanande och vass roman om reklambranschen och klubblivet, skildrat med en tjugoårig kvinnas lika självsäkra som ångestfyllda blick. "Någonstans saknar jag den där tiden när reglerna var så enkla och man visste precis vilka människor som var spännande och vad man ville göra på helgerna. Man visste att vad man än gjorde som involverade vin och hasch var kul. Nu för tiden kan man ju sitta med i ett sällskap med drinkar och kokain och inte riktigt lyckas övertyga sig själv om att de här människorna är såna som gillar att tänja på gränserna. Man känner sig aldrig riktigt pirrig." Naket och skoningslöst skildrar den unga och cyniska Klementin sitt liv i Stockholms innerstad från Stureplan till Söder, via Berns, Caf Opera och...

B

Väldigt underhållande och rik på oneliners. Hur ofta skrattar man högt när man läser en bok tyst för sig själv? Svaret är "Flera gånger" om boken i fråga är Engångsligg av Palmgren.

Emma Fägerlind

2011-09-25

Gillar verkligen författarens sätt att skriva. Historien är tillräckligt intressant också, men framförallt är det stilen som gör den här boken. Enligt mig.

T Lovén

2010-10-14

Jag tycker den får oförtjänt lågt betyg. Jag fann den underhållande och kvick trots att det hon skriver om inte är speciellt orginellt Den är spretig, ungdomlig,fartig och ojämn precis som en bok ska vara om den är skriven av ung kvinna i den åldern..
Hon har framtiden för sig, kommer säkert utveckla sig mer i nästa bok. Jag gillade den och ser fram mot nästa bok.

Caroline J

2010-10-09

den berörde mig inte mycket. jag läste ut den så därför får den en tvåa..

FranZone c”,)

2010-09-15

Började rappt och i högt tempo men blev lite tjatig...
Tipset på julmust och rödvin samt slutet [SPOILER ALERT!] med Håkan-dagen var nog bäst!

Jun FN

2010-08-22

Intressant språk men inte unikt på nått sätt....Fortsätter J.P att skriva mer så kan det utvecklas till en "unik" språk.......Saknar dock djupet i boken, Tror J.P skulle våga lite mer.......berätta mer sanning bakom "liggen". Som en dagbok som rätt många i denna ålder skulle kunna skriva. ALLTSÅ med mer livserfarenhet och än mer naket så kommer J.P att skriva en bestsellers men först om 3-5 år.

Kristina Simar

2010-08-06

Recension av Josefine Palmgrens Engångsligg

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag och innehåller 151 sidor.

Josefine Palmgren är född 1989 och hon debuterar med romanen Engångsligg. Hon är uppvuxen på olika platser i Stockholm och har haft minst 32 jobb.

Handling: Klementin eller Klem som hon kallas är tjugo år och har precis avslutat ett längre förhållande som hon haft med Björn. Nu är det dags att ta upp kontakten med sina gamla tjejkompisar, leva singelliv, festa och ligga. Hon har även fått en åtråvärd tjänst som oavlönad praktikant på reklambyrån En gång i månaden.

Klem är ofta ute i Stockholms innerstad och festar, från Stureplan till Södermalm, via Berns och Café Opera. Det är fester hemma hos kompisar och hon träffar nya killar och tar sig gärna ett ligg.
Klem bor mest hemma hos sin farmor på Lidingö eftersom hennes mamma både har ADHD och Asbergers och hennes pappa har en ny familj.
Handlingen kretsar hela tiden om fester, supa, killar och att ligga.

Ja, vad ska jag säga. Klem är en tjej på tjugo år som gärna festar loss och ligger runt med olika killar. Den är visserligen riktigt bra skriven av en så ung debutant som Josefin Palmgren. Jag anser mig nog lite för gammal för att ta del av ungdomarnas leverne i boken. Den passar bättre att läsas av den yngre läsekretsen. Min dotter som också är född 1989 bläddrade lite i boken, men tyckte att handlingen var så långt från hennes verklighet och att Klem verkade ovanligt omogen. Så något intresse för att läsa boken har hon inte. Däremot passar den säker bra för dig som är en festprisse som Klem och gillar att ränna runt på Stureplan.

Betyg 2/5 Kristina Simar

Britt-Marie Kullin

2010-08-06

En väldigt tunn bok, bara 150 sidor, utan någon direkt början eller slut. Men välskriven, rolig, intressant och bra. Och jag ser fram emot fler böcker av den här unga debutanten.

( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg” - http://bim.blogg.se/category/bokrecensioner.html )

Mårten Nilsson

2010-06-18

Hur hårt måste man slå sig själv i huvudet för att tycka att den här boken är relevant?

Fiona *

2010-06-15

Been there, done that... ett taskigt engångsligg varar maximum några minuter... men eftersmaken längre, den bittra.

Läst tjugotalet liknande böcker av amerikanska och engelska författare - skrev de något mer? Nej! tack för det.

Ingredienserna är rätt, men "ugnsvärmen" var fel.