En styvmors dagbok

Weldon, Fay

| 2009

Flag from sv

39


En styvmors dagbok handlar om Sappho, ung begåvad manusförfattare, som gift sig med nitton år äldre änklingen Gavin och blivit styvmor till hans två barn. Något som får ödesdigra konsekvenser. För att undvika en gruvlig konflikt med sin styvdotter lämnar Sappho sina dagböcker i sin mors vård, med uppmaningen att INTE läsa dem. Vilket modern Emily naturligtvis gör, hon är Freudiansk psykoanalytiker och tar uppmaningen som en invit. Därtill diskuterar hon innehållet med sin Jungianske granne och älskare (eller nja, kunde ha varit om han använde viagra). I de klassiska sagorna är det barnen det är synd om, de som drabbas av den elaka styvmodern. Weldon ser förbi detta och skapar en skräckinjagande styvdotter med total makt över sin far. Med intelligent humor driver Fay Weldon med psykoanalysens olika riktningar. Men mest av allt är det en klok, övertygande och engagerande berättelse...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2016-05-02

Betyg

Gillar upplägget på boken, lite annorlunda med dagbok-, roman- och scenformat. Författaren skriver även bra på så sätt att boken framkallar känslor. Dock mådde jag nästan dåligt av boken då den så tydligt beskrev psykisk misshandel och där fel person blev så skuldbelagd, det blev heller aldrig någon direkt upprättelse och det skapade nästan ångest hos mig. Har också svårt för Freud och tycker det är komiskt hur modern som är psykolog är så blind för sin dotters situation och bara ser sexuella teorier och saker som angrepp mot sig själv. Sorgligt.

Alekzandra K.

2012-08-22

Betyg

Ilska och frustration är vad jag känner i läsandet av denna bok. Det blir bara värre och värre. Karaktärerna kunde inte varit varken mer dumma eller avskyvärda. Fy fan. Men jag gillar upplägget och hennes sätt att skriva. Och den är klart läsvärd om än frustrerande.

Helena S

2010-10-10

Betyg

Den här boken förstod jag mig inte alls på. Ingenting som fångade mitt intresse.

Kristine Hedén

2009-07-08

Betyg

Annorlunda bok. Helt klart läsvärd.