Ljudbok

En sång för alla dom

Gayle, Mike

| 2021

Flag from sv

22


Varje vecka pratar änkemannen Hubert Bird med sin dotter som är bosatt i Australien. Han berättar detaljerat om sin händelserika pension, med dagarna fyllda av goda vänner och upplyftande aktiviteter. Men Hubert Bird ljuger. Sanningen är att dagarna går utan att han träffar en enda själ. Det är enklare så. Men när dottern oväntat bestämmer sig för att komma hem till London på besök ställs hans tillvaro på ända. Nu står Hubert inför en till synes omöjlig uppgift: att få sitt verkliga liv att likna sitt uppdiktade liv innan sanningen kommer fram. Längs vägen snubblar Hubert över en andra chans till kärlek, återupptar en sedan länge förlorad vänskap och anmäler sig till ett hektiskt aktivitetschema i PRO-föreningen, något som borde sätta en punkt för ensamheten en gång för alla. En sång för alla dom är en stundtals rolig, ibland allvarlig men alltid varm och rörande skildring av kärlek,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lollos bokhörna

2022-04-27

Betyg

Jag älskade Mike Gayles förra bok ”En halv värld bort”. Det är en av de bästa böckerna jag har läst så jag var lite nervös när jag skulle börja läsa denna. Nervös att jag inte skulle tycka om den här boken lika mycket. Men det hade jag inte behövt vara. För ”En sång för alla dom” är en fantastisk bok. En lågmäld och finstämd bok om kärlek och vänskap, vad det betyder, hur viktigt det är. Men boken handlar även om ensamhet och rasism.

Boken pendlar mellan nu- och dåtid och det är en vacker men sorglig historia som spelas upp framför mig. Mike skildrar ensamheten och längtan efter samhörighet så fint och så bra. Det är en varm och känslosam berättelse med både humor och ett stråk av svärta och smärta.

Lägger ifrån mig boken med ett leende på läpparna. Tyckte mycket om den här berättelsen.

Betyg

Hubert är änkeman och varje vecka pratar han med sin dotter Rose som är bosatt i Australien. Han berättar om sitt händelserika liv som pensionär och om alla goda vänner han har, men sanningen är att allt är lögn, Hubert är helt ensam, han träffar inte en själ utan sitter hemma. Hans dotter bestämmer sig för att åka och hem och hälsa på sin pappa och nu måste Huberts få sitt uppdiktade liv att bli verkligt….

Jag har tidigare läst författarens bok "En halv värld bort" som fick toppbetyg av mig så det var med spänning jag tog mig an denna bok med höga förväntningar, och mina förväntningar uppfylldes verkligen. Det här en fantastisk roman som är fylld med både djup, allvar och humor, en känslosam bok. I boken får man parallellt läsa om Huberts liv från förr, att han föddes på Jamaica, hans flytt till England och kärleken till sin fru Joyce. Många ämnen berörs som kärlek, sorg, ensamhet, åldrandet, rasism, vänskap och saknad. De oväntade vändningarna som boken bjöd på lyfte boken ytterligare.

Anna Granström

2021-08-18

Betyg

Älskade @mikegaylethenovelist ’s ”En halv värld bort” och var därför enormt peppad på den senaste, ”En sång för alla dom”. Faktiskt en av de böcker jag sett allra mest fram emot i år. Sånt är alltid lite vanskligt, MEN denna bok är precis lika bra som jag hade hoppats på. Ville inte att den skulle ta slut. Personerna känns så himla verkliga. Jag älskar 84-åriga huvudpersonen Hubert och att läsa om hans liv från 50-talet och framåt (kapitlen varvas mellan då och nu). Hubert flyttade från Jamaica till England och drabbades av brutal rasism. Det är otroligt upprörande att läsa om hur vidrigt det var då. Är än, absolut, men hela samhället var uppbyggt utifrån rasistiska normer då. Huberts dotter ringer varje vecka och Hubert, som egentligen är helt ensam, berättar om sina (påhittade) vänner. Om boken påminner om ”Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” av en slump eller inte vet jag inte, men jag läste den här innan Eleanor-boken. Ni som läst båda vet nog vad jag menar. Sammanfattande betyg oavsett: Älskade denna bok!

Britt-Marie Kullin

2021-07-14

Betyg

Betyg: 5 av 5 - 📚 - Boken En sång för alla dom, är den andra boken som jag har läst av den brittiske författaren Mike Gayle. Jag läste boken En halv värld bort för knappt ett år sedan, och tyckte väldigt mycket om den, och den fick högsta betyget från mig. Och det var samma med den här boken. Jag tyckte oerhört mycket om den, och den får också högsta betyget från mig. Boken tar upp många svåra ämnen, såsom rasism, utanförskap, ensamhet, åldrande, och sorg. Den är mycket gripande och berörande, men även rolig och positiv, och handlar även om vänskap och kärlek. Författaren har gett ut fjorton böcker i sitt hemland, så jag hoppas verkligen att fler översätts till svenska. Rekommenderar båda böckerna varmt.