En röd hjältinnas död

Xiaolong, Qiu

| 2003

Flag from sv

81


En vacker majdag hittas en naken kvinnokropp i en av Shanghais kanaler. Det visar sig vara liket efter Guan Hongying, anställd på ett varuhus och en av den kommunistiska regimens nationella mönsterarbetare. Men varför har denna kvinna, med ett till synes exemplariskt och oklanderligt liv, egentligen mördats? Är det av personliga skäl, eller finns det ett politiskt motiv bakom? Den unge kriminalkommissarien Chen Cao får av en slump åta sig fallet. Till skillnad från Guan Hongying är han ingen traditionell mönsterarbetare; han har visserligen en hög position inom kåren, men vid sidan av sitt polisarbete gör han något så ovanligt som att skriva poesi och översätta västerländska detektivhistorier. Han har tilldelats sitt arbete vid polisen av staten, men trots att det inte varit hans eget yrkesval är han en samvetsgrann polis. Så när mordet på Guan visar sig vara ett betydligt svårare uppdrag...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Annika Olsson

2014-09-12

Betyg

Även om den inte är så rafflande är den väldigt intressant. Annorlunda deckare från en kultur som jag inte läst tidigare.

Teresia Kjellgren

2013-09-14

Betyg

Helt okej. Hade dock förväntat mig liter mer spänning.

Klinga

2011-04-25

Betyg

Jag råkade på boken av en ren slump och blev överraskad och vill läsa mer. Den ger endjupgående bild av modernt vardagsliv i Kina och till på köpet helt utan exotism. Det är mat och poesi och partiintriger i en underbar berättelse där kriminalkommissarien tar en buss när han ska någonstans (eller var det spårvagn).