En otrolig seglats

Jones, Tristan

| 2007

Flag from sv

24


Den första volymen i Nautiska Förlagets nya Klassikerserie är en milstolpe bland seglingsberättelser. På sitt oefterhärmliga maner berättar Tristan Jones om fantastiska äventyr under seglingar på Titicacasjön, i Döda havet, Röda havet och genom Amazonas. Tristan Jones startade sin seglats från USA i maj 1969 med målet att slå världsrekord i ”lodrät” segling: Han skulle segla på världens lägst belägna vatten – Döda havet – och på det högst belägna – Titicacasjön. Höjdskillnaden är 4 200 meter och färdens omfattning två gånger jordens omkrets. Att resan skulle bjuda på många strapatser var han medveten om, men inte att han vid flera tillfällen skulle få kämpa för sitt liv. Författaren seglar sin båt Sea Dart över oceaner, på sjöar och floder, han undflyr prickskyttar på Röda havet, kapsejsar utanför Godahoppsudden, kämpar i 3 000 sjömil mot världens starkaste...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

E

Emelie G

2013-04-13

Betyg

Kommentera...

Oskar Henriksson

2011-10-04

Betyg

Tristan Jones bok "En otrolig seglats" är en modern klassiker när det gäller reseberättelser, och dessutom lite utav en kultbok bland seglare. Tristan Jones var en minst sagt egensinnig resenär, äventyrare, seglare och skribent som spenderade stora delar av sitt liv på en båt. I boken "En otrolig seglats" får vi följa honom på hans seglats från Medelhavet till Sydamerika, och det är en resa med minst sagt många omvägar.Hans plan var att segla på världens lägsta och högsta sjö, det vill säga Döda havet och Titicacasjön, något som bland annat innebar att han förutom att segla även blev tvungen att transportera båten på land långa sträckor. Och det är nästan dessa sträckor som är roligast att läsa om för de är så absurda. Att läsa om då han till exempel med hjälp av ett par stockar och block och talja fraktar sin segelbåt meter för meter genom djungeln i Sydamerika ligger i gränslandet mellan komik och tragik. För samtidigt som det är underhållande och spännande att läsa om hans slitande så är hans envishet och egensinnighet nästan lite tragiskt. För det är svårt att se vari nöjet ligger i att släpa en segelbåt genom djungeln, för det är ju ingen vetenskaplig expedition eller liknande, utan han gör det bara för sitt eget nöjes skull.

Tristan Jonses är en suverän berättare som lyckas engagera läsaren på ett förträffligt sätt. Han blandar komiska episoder med dramatiska och beskriver de platser han stannar vid och de folk han möter på ett informativt sätt utan att det blir överpedagogiskt. Glimten i ögat finns alltid där! Detta är en suverän bok!