En kvinna i Berlin : dagsboksanteckningar från den 20 april till den 22 juni 1945 : en sann berättelse

Anonym

| 2005

Flag from sv

27


?Det som inte dödar mig, gör mig starkare.? En kvinna i Berlin är en anonym kvinnas dagboksanteckningar från våren 1945 då andra världskriget led mot sitt slut och ryssarna intog Berlin. Från fredagen den 20 april 1945 till fredagen den 22 juni 1945 noterade en okänd ung tysk kvinna i gamla kassaböcker och på lösa lappar vad som hände henne och invånarna i huset som hon hade tagit sin tillflykt till. Efter krigets slut sammanförde och renskrev kvinnan sina anteckningar och lämnade dem till en bekant, och de gavs ut första gången på ett amerikanskt förlag 1954, och i Sverige 1955. Först 1959 övertalades kvinnan att gå med på en tyskspråkig utgåva och via ett litet schweiziskt förlag nådde den sitt hemland. Men precis som kvinnan anade varken ville eller kunde tyskarna ta den till sig. De ville inte bli påminda, inte ens om sitt eget lidande. Först idag, efter författarens död,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Kerstin

2018-08-24

Betyg

Ett vittnesmål från andra världskriget från en grupp som inte hörs så ofta, nämligen en civil kvinna. Den här kvinnan är helt anonym, och tyvärr gör det ju också att man kan fundera lite över autenticiteten. Men det är en randanmärkning, och inget som störde mig när jag läste.
Det finns så många aspekter på krig. Men jag har aldrig tänkt på hur det krävs rött, vitt och blått tyg för att sy flaggor att vifta med när amerikanarna kommer in. Hur man skyddar sig mot våldtäkter. Hur man får information, när landets ledare kanske, eller kanske inte, har tagit livet av sig. Hur man går i en stad man känner men inte känner igen.
Ja, den här boken var otroligt läsvärd. Läs den!

Elisabeth Karlberg

2014-06-10

Betyg

Oerhört intressant skildring av verkligheten. Beskriver den "vanliga" människans vardag i en söndertrasad värld. Man tycker att vi aldrig borde uppleva något liknande igen och ändå händer det hela tiden överallt............

Josefine Ejebjörk

2010-05-31

Betyg

En trovärdig, verklig skildring från Berlin när Ryssarna invaderade i slutet på andra världskriget. Jag fick lägga ner boken flera gånger för att det blev för mycket att ta in på en gång.