Har du ngon gng tnkt p hur det knns nr du blir kittlad under ftterna? Eller varfr man ibland blir s arg att det knns som man kokar? Eller kanske har du funderat p alla olika stt man kan anvnda sina hnder? "En knsla av mig: mindfulness fr barn" stller ppna frgor som ska f barnet att fundera och tnka en gng till ver hur kroppen fungerar. Men inte bara kroppen, utan hela barnets vsen. Anna Bjrkvik r en svensk frfattare som fokuserar p mindfulness fr barn. Hon r ven auktoriserad yogalrare. Barnboksserie som uppmanar barn att reflektera ver sin egen kropp.
Sinnesro och reflektion fr svl stor som liten
Den beskrivs som en mindfulnessbok fr barn, och det r ocks knslan som genomsyrar den. Men den r s mycket mer tycker jag. Den utgr r ett fint underlag till samtal om mycket som rr kropp och sjl, livsskdning och s vl ltta som djupa tankar. I mitt tycke r det inte en "lsa frn prm till prm-bok", utan snarare att man frdjupar sig kring ngot eller ngra uppslag t gngen. Ngra uppslag r sammanlnkade, andra vsensskilda. Den mjuka framtoningen var som balsam fr min sjl, och att verkligen flja de enkla uppmaningarna (som att lyssna p andetagen eller knna hur trna knns) gav ro. Fr mig som vuxen r det en pminnelse, fr ett barn kanske en introduktion till ett nytt stt att uppleva. Lika viktigt bda. Jag lskade boken fr min egen del. Och som pedagog (om n icke verksam) ser jag stor potential fr viktiga samtal i den! Denna vill jag ha i min go och lsa om och om igen. Trots att jag r vuxen!
En knsla av mig r en mindfullness-bok fr barn - ett mne som mnga i dagens samhlle glmmer bort att prioritera och frmodligen glmmer att behandla med sina barn. Boken har en blandning av mindfullness, reflekterande ppna frgor och vissa yoga-positioner introduceras.
Det r fint att se hur samspelta text och illustrationer r vilket gr att boken frmedlar ett lugn som ocks knns viktigt att spinna vidare p genom att t.ex. ven ha en lugn omgivning vid lsandet. Jag skulle grna testa att lsa denna boken hgt fr en mindre barngrupp i frskolan under lugna frhllanden tillsammans med barnen, kanske med en stmningsfull musik i bakgrunden och en dmpad milj runt omkring. Mjliggra fler sdana stunder med ro och eftertanke i frskolan.
Jag som frlder lskar att boken inte har fokus p barnets prestationer utan barnets jag - bde kroppsligt men ocks sinnerligt. Vlbehvligt i dagens samhlle dr mnga bedmer sitt eget vrde efter sina prestationer sorgligt nog.
Boken har ocks en ambition att vara inkluderande och ett flertal olika hudfrger finns representerade. Dock blir jag lite avig nr boken berttar att barnet kom till vrlden pgrund av krleken mellan dennes frldrar vilket knns vldigt normativt. Detta gr direkt att jag inte kan hglsa boken utan att ndra texten fr att inte exkludera t.ex barn som enbart har en mamma som valt att inseminera och d r ensam frlder. Det r betydligt vanligare n vad mnga tror. Samtidigt s har boken ett uppslag kring hur barnet vxer i mammas mage. Jag r ingen expert - men brjar direkt fundera ver barn som ej vuxit i sina mammors magar - adopterade. Det dr r vl vldigt olika hur man tnker kring det. Men jag vet min makes bror som r adopterad - han har inget intresse av sina biologiska frldrar. Fr honom r mamma samma kvinna som fr min make. Allts inte kvinnan vars mage han vxte i.
Sm detaljer som jag tyvrr tycker exkluderar vissa barn och r viktigt att tnka kring om man funderar p att anvnda boken inom frskolans verksamhet. Krleken mellan frldrar r ltt att skriva om och lsa annorlunda, men mammas mage-stycket kompletteras av en fantastiskt fin illustration som r svr att undg att se. S har man adopterade barn i barngruppen s fr man kanske frst reflektera kring hur man vill anvnda boken i frskolan.
S lite ris men ocks mycket ros. Det r en vlbehvlig bok som har en bra utformning fr sitt syfte som lmpar sig fr sin mlgrupp. Passar bde fr hemmilj men ocks riktigt fint till frskolans verksamhet. Dr finns potential att arbeta med boken utifrn mnga olika infallsvinklar dr barnen ocks kan bli delaktiga och f inflytande i utformningen av det pedagogiska arbetet kring boken.