NOMINERAD TILL ÅRETS BOK 2019! Juryns motivering: "En underbar roman, en hyllning till vänskapen och livet. Den unge Satoru och hans katt Nana reser genom Japan, och hälsar på människor som betytt mycket för Satoru. Men varför reser de? När sanningen går upp för Nana brister hans lilla hjärta, och det gör även läsarens. Detta är en rörande roadmovie, som med finess och finkänslighet tar upp viktiga livsfrågor. En liten berättelse med stor visdom!" Ibland måste man färdas långt för att kunna se vad som finns mitt framför ögonen ... Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner. Men varför reser de? Och varför är alla så intresserade av Nana? När det går upp för honom brister hans lilla hjärta och han gör...
Tänk om du hade en katt som heter "Sju", på grund av att svansen ser ut som en sjua. Påpeka det varje gång någon frågar vad katten heter. Något repetitivt och irriterande? Lite. Men bortsett man från detta är boken en verkligt vacker berättelse. Den framkallade till och med en tår som jag lyckades hålla tillbaka genom att stirra tills ögat blev torrt så det självmant absorberade tåren. För att jag skulle behålla vätskebalansen, inget moraliskt.
Boken börjar med att skildrar en tragisk olycka där katten Nana blir påkörd av en bil och tas om hand av människan Satoru. Satoru döper katten till Nana eftersom hans krokiga svans liknar den japanska siffran sju. De har några fantastiska år tillsammans, men plötsligt måste Satoru hitta ett nytt hem åt sin älskade katt. Resan för att hitta ett nytt hem tar oss tillbaka till Satorus barndom, där vi får veta mer om hans liv och hans relationer, inklusive en tidigare katt som han fortfarande sörjer. Nana (med en svans som... ja, ni vet) är vår berättare och skildrar denna resa från en katts perspektiv.
Boken är en varm, något långsam skildring av ett enkelt liv som, trots sitt sorgliga tema, fokuserar på mänskliga relationer. Satoru framstår som en vänlig och kärleksfull själ, trots de svårigheter han har mött i livet. Bitterljuv och sentimental, boken kommer att resonera med alla djurälskare, speciellt kattfanatiker. Jag undrar om det är vad japanska författare tror om oss västerlänningar, då genren "roman med katt" verkar exporteras hårdare än svenska mord på badorter.
Jag rekommenderar denna bok varmt för nya läsare, då den lutar åt det mysiga och roliga hållet. Detta är en hjärtevärmande och gripande bok om relationer, värdet i att vara en god människa och hur man spoiler säger farväl. En perfekt läsning för alla som har en speciell plats i sitt hjärta för sina fyrbenta krabater, även om en förkärlek för japansk kultur inte är nödvändig.
2020-08-01
Denna fina bok är ett måste för kattälskaren och djurvännen.❤ Man blir varm i hjärtat efter att ha läst den boken och har man haft katt någon gång så saknar man den enormt när man läser boken. Fast den kan vara lite sorglig så varvas det med kattens (huvudkatten i boken) härliga perspektiv.❤
2019-08-29
Jag hade väldigt höga förväntningar på denna bok och hade sett fram emot att läsa boken. Gulligt att historiens huvudpersoner är en katt och hans husse. Tyvärr s sprack mina förväntningar, jag tyckte boken är rörig och seg. Jag hade svårt att hålla reda på de japanska namnen och då blev det så att jag hängde kvar vid att uttala namnen under tiden jag fortsatte att läsa och tappade jag fokus. Jag är dock glad att jag läste färdigt boken. Boken tar sig i slutet och dennör charmig, varm och sorglig. En berättelse mellan husse och katt.
”En katts resedagbok” av Hiro Arikawa är en finstämd och bitvis sorglig bok.
Början av boken känns lite spretig och rörig, men det blir bättre och fram växer en varm berättelse om kärleken mellan en man och hans katt. Klart läsvärd och jag förstår varför boken är nominerad till #åretsbok den har ett finstämt och vackert språk.