En flyktning krysser sitt spor

Sandemose, Aksel

| 2000

Flag from no

117


Utgangspunktet for Espen Arnakkes nådeløse selvbekjennelser fra sin oppvekst i småbyen Jante, er ønsket om å forstå de mekanismer som drev ham til å myrde John Wakefield i Misery Harbor. Det er sagt at diktning er å holde dommedag over seg selv, men i Sandemoses sterkt selvbiografiske roman faller dommen over det småbysamfunnet som gjorde Espen Arnakke til den han ble. Hans kartlegging av intoleransen i Jante, og hans formulering av Janteloven, har fått begrepsstatus innen sosialpsykologien.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Philip Stenström

2018-11-02

Betyg

En flykting korsar sitt spår (originaltitel: En flykting krysser sitt spor) - Aksel Sandemose

I den semibiografiska romanen En flykting korsar sitt spår får läsaren bekanta sig med pojken Espen Aarnake - författaren Aksel Sandemoses alter ego. I byn Jante fostras Espen Aarnake att följa samhällets normer utan att ifrågasätta och bryta dem. Det är ett strikt samhälle som straffar, fysiskt och psykiskt, de som bryter mot Jantelagen på sina sätt.

Detta är Jantelagen:
Du skall inte tro du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mera än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig
Du skall inte tro att du kan lära oss något.

I En flykting korsar sitt spår är det starka skildringar som verkligen lyckas beröra på djupet. Med reflektioner och tankar under 1900-talets början får läsaren inblick i den fattigdom och samhällsplågor som norden var försatt i. Till sjöss och på land lyckas författren Aksel Sandemose beskriva ungdomens oskuldsfulla sida och de besvär som präglar den. Det är gripande och filosofiska skildringar som lyckas fängsla och fascinera över livets och samhällets egendomliga företeelser. Alla bör någon gång i livet läsa det ambitiösa och den fascinerande boken, En flykting korsar sitt spår.

Mariann Winge

2016-02-16

Betyg

En måste-läsa-bok! Alla känner till Jantelagen men få har läst boken

Marianne Strandberg

2014-06-17

Betyg

Svår att betygsätta, 3++. Både guldkorn här o där, o lite svamligt o rörigt ibland. Mycket intressant att få reda på var Jantelagen kommer i från...

E

Evert Nilsson

2012-01-30

Betyg

Denna bok har betytt oerhört mycket för väldigt många människor. Jantelagen har blivit/carit ett begrepp. Inte uppfunnen kanske, men väl beskriven av Sandemose som har tämjt oss och fått oss att stå ut med tomheten.

A

Anna Östling

2011-03-06

Betyg

Fortfarande en av de bästa böcker jag har läst. Det är språket.

Annika Lönneborg

2010-01-31

Betyg

Jag läste den på svenska i min ungdom och den gjorde ett starkt intryck på mig. Jag förstår inte varför den inte går att få tag i idag. Jag ville ge den till mina barn.

Betyg

En av de viktigste "oppvekstbøker" jeg har lest. Mord, reiser, anger, råskap, kjærlighet, mot og tap.