En enda kväll

Berggren, Mats

| 2006

Flag from sv

29


En snabb och intensiv roman om en krock mellan olika sorters liv i Sverige. Den här gången gäller det inte i första hand mellan svenskar och invandrare utan det handlar om Martin och Esperanza från förorten och Alexandra från den fina villan i skyddad överklassmiljö. När Alexandra glömmer sin laptop på tunnelbanan tar Martin hand om den och söker upp henne för att lämna tillbaka den. Eftersom han är passionerat intresserad av datorer men inte själv äger någon kan han inte låta bli att läsa hennes anteckningar. Han får en inblick i hennes innersta tankar och det berör honom mer än han kunnat ana. Det blir ett möte fyllt av dramatik och när de tre ungdomarna konfronteras med varandra ser de sig själva i ett nytt ljus som förändrar deras liv för alltid - men inte alls på det sätt man kanske kunnat tro.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sarasbokhyllor

2020-01-01

Betyg

Jag använder ofta Berggrens böcker i min undervisning. De är lättlästa utan att vara torftiga språkligt. Det finns mycket att diskutera med eleverna och de är ofta uppskattade.

Vi får följa Martin, Esperanza och Alexandra under en kväll. Martin och Esperanza är på väg hem till förorten de bor i. På tunnelbanan dyker Alexandra upp. Hon fångar Martins intresse. När hon skyndar av glömmer hon sin dator. Martin tar den, han behöver en dator och Alexandra kan säkert få en ny. Hon har nog pengar, av märkeskläderna och mobilen att döma. När Martin öppnar datorn hittar han Alexandras dagbok och bestämmer sig för att söka upp henne.

Om vänskap, kärlek, tillit, att hjälpa sina medmänniskor, skilda världar och musik.

Anna Hedenstedt

2014-11-13

Betyg

Enkel o snabbläst. Rätt ointressant för en vuxen men funkade bra med lässvaga elever.

Hilda Bergström

2011-10-25

Betyg

kort och platt... tyvärr. hade kunnat bli något.

Lotta Berling

2011-04-12

Betyg

Det är väldigt effektivt berättat. På få sidor gestaltas tre människors liv och inre trovärdigt.

Chrisse Persson

2009-09-01

Betyg

Gillade inte denna bok. Hade absolut potential att bli bra men tyvärr var den för kort för sin handling, dåligt skriven med ibland överdrivet "invandrar-språk" och dåliga beskrivningar och den var allmänt ologisk, ingen jag känner skulle reagera på liknande händelser på sättet som karaktärerna i boken gjorde. Det hela kändes överdrivet och tillgjort