En enda gnista

Picoult, Jodi

| 2020

Flag from sv

20


Det är en varm höstdag, som så många andra, och allt är som vanligt på kvinnokliniken Centret. Plötsligt bryts det sena förmiddagslugnet av en desperat och beväpnad man som stormar in och öppnar eld. Snart har situationen utvecklats till ett gisslandrama.     Hugh McElroy, en gisslanförhandlare, rusar till platsen, spärrar av området och börja planera för hur han bäst tar kontakt med förövaren. När hans mobil vibrerar kastar han ett öga på skärmen och fylls med en plötslig fasa - hans femtonåriga dotter Wren befinner sig inne i kliniken.     Det är en salig blandning människor som nu är fast innanför dörrarna. En sjuksköterska som måste övervinna sin egen panik för att rädda en skadad kvinna. En doktor som utför arbetet inte trots, men på grund av sin tro. En anti-abortdemonstrant, förklädd som patient, som nu kommit ansikte mot ansikte med ytterligheten av det raseri hon själv känt....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Britt-Marie Kullin

2021-02-23

Betyg

Betyg: 4 av 5 - 📚 - En enda gnista är den femte boken som jag läser av den amerikanska författaren Jodi Picoult. Jag har tyckt om dom böcker som jag tidigare har läst, och allra bäst tyckte jag om boken Små stora saker, som fick högsta betyget av mig. Den här boken, En enda gnista, var också bra. Men kanske inte riktigt så bra som jag hoppades på. Jag tyckte boken förlorade på att den berättade historien ”baklänges”. Jag brukar inte ha något emot det, men i just den här boken tyckte jag inte om det. Annars så var storyn bra, boken lättläst, och även om boken är väldigt amerikansk, så är ju faktiskt ämnet aktuellt även här i Sverige. Kan absolut rekommendera boken, men dock ännu mer boken Små stora saker.

Lollos bokhörna

2020-06-22

Betyg

Livet är inte svart eller vitt. Livet innehåller en mängd gråzoner, men för en del människor är det svårt att förstå. Den här boken handlar om ett gisslandrama på en abortklinik i USA och det visar sig att gisslanförhandlarens dotter är en av de som är gisslan.

Vi får följa berättelsen tidsmässigt baklänges och får efter hand reda på vad det är som leder fram till gisslandramat och varför. Jodi är bra på att vrida och vända på etiska frågor. Hon låter olika röster höras och jag gillar hur hon bygger upp den här berättelsen.

Det är en stark bok som väcker många tankar kring rätten till sin egen kropp. Vad är viktigast? Kvinnans rätt till valfrihet eller kampen för fostret i magen? En rättighet som vi inte ska ta för given här i Sverige.
Jag tycker om boken, den är spännande, intressant och tankeväckande. Den ger dessutom en skrämmande insikt av hur lagstiftelsen är i USA kring aborter.

En bra historia som håller mig i sitt grepp till sista sidan! Rekommenderas.

J

Betyg

Stark, spännande & välskriven!