En egen mobil

Lilleste, Lena

| 2020

Flag from sv

3


Elsa drömmer om att bli youtuber. Hon kan inte tänka sig något roligare än att starta en egen kanal och lägga upp videos. Mamma och pappa har sagt att hon får göra det, men då måste hon ju ha en mobil. Men tänk om Elsa inte får en mobil i födelsedagspresent? Då är ju allt förstört! Elsa Star är en ny lättläst serie av författaren Lena Lilleste och tecknaren Johanna Arpiainen. Böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer. Och det bästa av allt: Det är så spännande att man glömmer att man övar!

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Betyg

Charmig, rolig & snyggt illustrerad!

Betyg

Detta är den första boken i en serie om den unga tjejen Elsa vars största dröm är att bli youtuber. På sin födelsedag så får den överlyckliga Elsa en guldig mobil - som bara är hennes!
Med föräldrarnas hjälp så startar Elsa upp sin egna kanal på youtube - Elsa-star!
Men kanske är det lite svårare att nå ut via en youtube-kanal än vad Elsa först trodde?

Boken är en lättläst bok som passar för lågstadieelever att läsa själva, men jag har högläst boken för min dotter som snart fyller sju år.
Bokens handling kändes lite främmande för henne då hon inte lever på internet överhuvudtaget. Inga sociala medier och inte på youtube etc. Hennes skola har också mobilförbud och sociala medier verkar inte bli en del av det sociala sammanhanget förrän efter lågstadiet på hennes skola. Jag tycker ändå det är bra att boken finns då det finns många lågstadieelever som faktiskt intresserar sig för youtubers ute i landet. Då är det väl en superbra idé att ta vara på detta intresse för att locka dessa barn till läsning och boksamtal kring sociala medier. Det är fint också att boken ofta visar upp en positiv attityd till barnens intresse. Exempelvis att föräldrarna uppmuntrar och stöttar Elsa. Vilket säkert är en del av berättelsen som uppskattas av barn som möter mycket motstånd kring sina digitala intressen.

Även om boken och de vuxna i stort förmedlar en positiv syn på sociala medier så finns vissa detaljer som visar på det svåra. Exempelvis besvikelse på uteblivna följare. Så för den vuxna som vill läsa tillsammans med barn så finns det nog ändå möjlighet att få till olika samtal om youtube. Detta är snyggt balanserat av Lilleste då boken inte känns dömande alls gentemot youtube-generationen.

Boken har ett visst normtänk, exempelvis är det pappan som direkt börjar städa upp i Elsas säng när den varma chokladen spills ut i glädjeyran efter presentöppnandet. Bilderna av Arpiainen är medryckande och glada, tryckta i färg boken igenom. Fint!

@barnbokstips

2020-08-04

Betyg

Elsa-Star är en ny lättläst serie om drömmen att starta en egen youtubekanal. Det enda Elsa önskar i födelsedagspresent är en mobil så att hon kan starta en egen kanal på youtube. Mamma och pappa säger att hon får det. Författaren Lena Lillestes får med både det roliga och pirriga med att få en egen mobil men också om kompisar som blir avundsjuka och känslan när man inte får så många likes och kommentarer som man önskat. Författaren har inspirerats av sin egen dotter och hennes youtubekanal och ville också skriva serien eftersom många barn hänger på sociala medier. För Lena är det viktigt att inte försköna världen på sociala medier utan också få med mobbning, avundsjuka, konflikter och vilket hårt jobb det ofta ligger bakom framgång på sociala medier. Johanna Arpiainen är illustratör och har tidigare illustrerat bland andra Sommarskuggan och Halloweenbuset. Illustrationer på varje sida som förstärker texten och i en stil jag gillar.
När det kommer till det här med sociala medier är jag så kluven. Youtubekanal och öppna konton när man är i Elsas ålder är inget jag själv skulle tillåta. Samtidigt är det mobilen och sociala medier mycket kretsar kring för barn och unga och att förbjuda kanske inte heller är lösningen men ett måste tänker jag är att vara en närvarande förälder på barnens olika forum. Här hemma tjatas det också om olika sociala medier som äldsta inte har åldern inne för och någon app har han fått under förutsättning att det är låst konto och att vi föräldrar får följa och även kolla av då och då. Jag tror och hoppas att serien om Elsa kan öppna upp för samtal om föräldrar och barn läser den ihop. Kanske får föräldrar lite kunskap och förståelse, en inblick i hur barn tänker när det gäller sociala medier. Läser barnen boken själv så tror jag att författaren lyckas förmedla både för- och nackdelar med sociala medier. Jag tänker att det är en serie som kommer uppskattas av många och kanske framförallt tjejer.