En dyrbar fångst

Holst, Christoffer

| 2023

Första delen i en mysdeckarserie fullproppad med charm och mörka mysterier. Karriären har varit hela Louise Collins liv men när tidningen hon startat läggs ner bestämmer hon sig för att gå in i sin fars hotellimperium ? som expanderar och ska etablera sig i små turistorter. Louises syster Lina har inte levt samma glamourösa liv. Hon är resultatet av en affär deras pappa hade och har aldrig accepterats av familjen. När gubben, som driver butiken bredvid Linas delikatessbutik på Södermalm, dör kommer det fram att han även arbetat som privatdetektiv. Och Lina kan inte motstå att utforska hans klienter. Louise anländer till Vadstena för att öppna det nya hotellet samtidigt som staden viskar om den flicka som försvann från landsvägen kort därifrån. Snart är både Louise och Lina indragna ?

3,5/5

Louise Collins har levt livet som karriärskvinna. När tidningen hon startat läggs ner behöver hon något att göra, trots att hon egentligen är gammal nog att gå i pension. Så hon beslutar sig för att prata med fadern om att gå in i hans hotellimperium, något hon inte alls varit intresserad av innan. Han skickar henne till Vadstena, där ett nytt hotell ska startas upp i det som tidigare varit ett nunnekloster, en första satsning på att bygga nya hotell på turistorter. Hon bjuder med halvsystern Lina, som först inte alls tänker följa med, men får veta saker om hemmalivet som gör att hon direkt behöver tid borta från maken. Att hon dessutom precis fått veta att gubben som drivet butiken bredvid hennes arbetade som privatdetektiv och att en av de som kommit för att anlita honom är mamma till en flicka som precis försvunnit i Vadstena, gör att valet blir enkelt. Snart är Louise och Lina mer involverade än de hade kunnat tänka sig.

En dyrbar fångst är första delen i en mysdeckarserie undertecknad Christoffer Holst, där tanken är att vandra längs Sverige och dyka ner på olika platser där brotten får utspela sig. Som en person som bor relativt nära Vadstena och som har jobbat där i flera år, blir jag väldigt glad av att denna historiska plats får vara del av den första boken i serien. Däremot kan jag sakna lite av Vadstenas charm och tycker inte att den gestaltas särskilt mycket genom läsningen. Fokus ligger på personerna och det gör mig inte så mycket, men det hade varit kul att få en mer litterär rundtur på flera av Vadstenas fina platser.

Persongalleriet är lagom stort för att vara en första bok i en serie och jag tycker om hur det knyts till Louise och Lina, men också kidnappningsoffer och kidnappare. Jag har läst några andra böcker av Christoffer Holst och är mycket förtjust i hur han arbetar med sina karaktärer. Louise och Linas relation tycker jag mycket om, för de kompletterar varandra på ett fint sätt. De är väldigt olika och får vara det, men ställer upp för varandra i vått och torrt ändå, även om det ibland kräver att man åker från Stockholm till Vadstena för att finnas där för sin syster.

Något jag gillar är idén med den här serien. Att dyka ner på mindre orter i Sverige för att låta dem vara spelplatsen för något slags drama, gillar jag verkligen. Och jag tycker också om att den här mysdeckaren får vara utan massa blod utan får vara obehaglig på andra sätt. De gånger vi får följa förövarens tankegångar eller den kidnappades upplevelser, ryser jag ofta till. Och det gör han som sagt väldigt bra, Holst.

Jag ser fram emot att läsa fler delar om de här systrarna.

Pia Gummesson

2023-09-28

Gillar den helskarpt.⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Lollos bokhörna

2023-06-10

Det här är den första delen i Christoffers nya mysdeckarserie ”Morden längs kartan”. Och vilken historia sen! Jag var helt fast från första sidan till sista och längtar redan efter nästa bok!

Christoffer kan verkligen konsten att blanda en spännande historia med både mys, rys och humor. Jag tycker om hur han berättar sin historia, hur de färgstarka karaktärerna får ta plats och att man som läsare får lära känna dem ordentligt. Härliga miljöer, charmiga detaljer, välskrivet och bra driv och tempo.

Det är mysigt, det är spännande och det är småstadsidyll. Lägg sedan till god mat som gör mig hungrig medan jag läser! ”En dyrbar fångst” är en fullpoängare!

Hatten av, den här boken seglar upp som en av årets bästa böcker!