En djupfryst man i gula byxor

Löfqvist, Kalle

| 2022

Första delen i deckarserien Morden i LundOskar Stenvall är en man utan ambitioner. När studie­kam­raterna gjorde karriär och skaffade familj blev han kvar på sin lilla resebyrå på en mörk innergård i Lund. Där för han en stillsam tillvaro. Men allt förändras i ett slag när hans excentriske granne, herr Larsson, utsätts för ett mordförsök i sin herrekipering. Och än värre blir det när Oskar hittar en livlös man i gula byxor i sin gamla Volvo PV.Detta blir upptakten till en galen road trip för Oskar, hans praoelev Hanna från Arlöv och herr Larsson. En resa som inkluderar allt från ett besök hos Otto von Bismarcks sonson, till knarksmuggling i Amsterdam. Hela tiden har trion den nitiske polisen Bruno och hans fru, journalisten Malin, i hasorna. Kommer Oskar att lyckas rentvå sig innan de hinner ikapp honom?Kalle Löfqvist är Lundabo och skolad i studentlivets karnevaler, revyer och...

Boktanten

2024-06-27

Mysdeckare med extra allt!
Det här är en bok som har stått och gottat till sig i min bokhylla sen förra bokmässan.

Men nu gjorde jag slag i saken och lästen den och det ångrar jag verkligen inte. "En djupfryst man i gula byxor" är både skruvad och underhållande. Det händer hela tiden något nytt, knasigt och osannolikt. Vissa scener är kanske lite väl overkliga men gör det boken till tradig (skånsk ord för tråkig) läsning? Absolut inte, tvärtom blir det en hel del småfnissande genom läsningen.

Det märks att Kalle Löfqvist har erfarenhet av revyer och annat spex, han har en förmåga att skriva roligt utan att det för den skull blir krystat och tillgjort. Bokens karaktärer är underbara, välgestaltade och finurliga och trots att det är ganska mycket humor finns det ett visst mått av vemod och tragik, jag tänker då främst på Hanna från Arlöv ( en gammal proggsång från 1974) som bodde tillsammans med sin lillebror och deras alkoholiserade mamma. Det finns även ett spänningsmoment i intrigen, som det ju brukar finnas när det handlar om mord.

"En djupfryst man i gula byxor" är första delen i deckarserien "Morden i Lund", en serie som jag gärna läser mer av.

Karin .

2023-10-13

En bladvändare med lite trams, lite skratt, lite gubbigt och lite deckaraktigt.

Bokdjungeln

2022-11-18

När någon säger att en bok ska vara rolig så blir jag alltid lite skeptisk. Jag blir också väldigt förvånad när jag väl tycker att en bok är rolig. Det var alltså med ett skeptiskt sinne som jag började lyssna på denna ljudbok. Den började helt ok. Jag skulle inte säga att den var rolig men den var trevlig att lyssna på. Men så, när jag minst anade det så kom en scen och jag började skratta. Sen kom en till scen och även då fick jag svårt att hålla mig för skratt. Efter detta släppte det. Jag kanske inte skrattade nå mer men jag log och började gilla boken, rejält. Vilka karaktärer! Jag tycker även om blandningen av skratt men också av det allvarsamma som dyker upp i boken. Att Fredde Granberg är perfekt som uppläsare är en underdrift. Jag tycker att han gör boken. Tur att detta är en serie för jag ser verkligen fram emot del 2.