En bur av guld

Läckberg, Camilla

| 2019

Flag from sv

161


Efter tio Fjällbackadeckare bryter Camilla Läckberg ny mark med en dramatisk berättelse om hämnd och upprättelse. En bur av guld är en drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad, men tar kontroll över sitt eget öde. På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make. En vacker dotter. En lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Lättläst och högt tempo, och hämndhistorier brukar vara tacksamma. Men är den bra? Njaää. Inte särskilt. Ytligt, inte trovärdigt. Får en tvåa för att det tar sig i andra halvan.
Gillar du hämndhistorier, läs hellre tex Butterfly av Kathryn Harvey, eller se filmen First wives club. Vill du ha romance, så läs Simona Ahrnstedt, tex En enda natt, som utspelas i affärsvärlden.

Betyg

Förutsägbar till det mesta, men det gör inte så mycket. Mörk, sorglig, sexig och full av kvinnligt systerskap.

Betyg

Inte en bok för mig

Betyg

Läckberg går från det perfekta paret Erika och Patrik som så gott som fått sina barn via storken till det här.....
Ytlig, naiv och urtrist.

Betyg

Med all respekt för författarinnans försäljningssiffror men detta tycker jag var trams. Lättläst så den är snabbt avklarad men det finns många bättre böcker att lägga sin tid på.

Betyg

Första delen var jag så irriterad på alla ytligheter då skulle boken fått en 1a men andra och 3dje delen tog det mer fart och blev mer värt att lyssna. Saknade dock ett djup i boken.

Betyg

Första delen var jag så irriterad på alla ytligheter då skulle boken fått en 1a men andra och 3dje delen tog det mer fart och blev mer värt att lyssna. Saknade dock ett djup i boken.

C

Cecilia

2020-01-30

Betyg

Lite annorlunda upplägg/twist - ny variant av Camilla Läckberg.

C

Carl Rosén

2019-11-19

Betyg

I brist på annat läste jag denna bok. Detta var inget för mig kan jag säga. Rent trams, ingen spänning eller driv i storyn. Kanhända stilen passar kvinnor bättre än män, för jag klarar inte detta.

C

Charlotte Fagrell

2019-11-14

Betyg

Lite småtöntig story

E

Evasbokhylla

2019-11-09

Betyg

En ”snuskigt” spännande bladvändare.

V

Viveca Österman

2019-10-31

Betyg

Bra skriven men mycket sämre än hennes tidigare. Det går för lätt för Faye. Handlingen är inte trovärdig

C

Carolina

2019-10-20

Betyg

Bra driv. Läste ut den på två dagar.

A

Alexandra Werner

2019-10-01

Betyg

Ganska underhållande men kan inte säga att den är bra.

Lollos Bokhörna

2019-09-29

Betyg

Detta är långt ifrån serien om Fjällbacka som vi är vana vid att Camilla skriver om. Det är lyxigare, tuffare, mer sex. Faye är en kvinna som efter att ha blivit bedragen av sin man ger igen. Och det med råge. Faye är smart och skyr inga medel att få igenom sin hämnd.
Tycker att Läckberg klarar bytet av historia bra. Berättelsen är spännande och svår att släppa. Spännande, ser fram emot att läsa mer om Faye!

Betyg

Bra och spännande!

S

Sabina Alm

2019-09-21

Betyg

Hennes bästa

M

Maria Granberg

2019-09-20

Betyg

.

Betyg

Jättebra bok

Sofia Alderwood

2019-09-16

Betyg

-

Anita H

2019-09-07

Betyg

.

E

Ewa H

2019-08-28

Betyg

Tråkigt fylld av plattityder och grova generaliseranden av både människor och företeelser. Det tröttsamma strösslandet av modemärken, deigners mm gör att man undrar vem som betalat för den här boken. Men för all del, jag läste färdigt för att se hur det skulle gå. Nja...

I

Ingrid Svantesson

2019-08-22

Betyg

En av de bättre hon skrivit

Å

Åse Wikå

2019-07-22

Sådär. Blev bättre i slutet men början, nej.

K

Kerstin Kjällgren

2019-07-15

Betyg

Bladvändare.

P

Per-Åke Andersson

2019-06-26

Betyg

Hallå vad är detta!

E

Elsa Johannson

2019-06-15

Betyg

En av Camilla Läckbergs bästa böcker! Spännande och fascinerande. Rekommenderar den varmt!

A

Anna Svensson

2019-06-12

Betyg

Jag tycker om Camilla Läckbergs böcker om Fjällbacka och trodde där med att även denna bok skulle vara bra och läsvärd. Boken har alla förutsättningar för att den skulle kunna var riktigt bra då det ska vara en berättelse om en stark kvinna, som får upprättelse genom hämnd, makt, intriger, svek och lögner efter att henens man lämnar henne för en yngre kvinna och tar ifrån henne allt. Tyvärr så är denna bok en stor besvikelsen då den inte alls är vad man kan förvänta sig.

Den är inte ens läsvärd, den ger en dålig känsla i magen och man tycker inte ens om huvudpersonen som man bör känna empati med men det går tyvärr inte när Faye framstår som både svag, dum, lättlurad och mesig i första delen av boken vilket gör att man starkt överväger att sluta läsa flera gånger. Det enda som är viktigt för Faye ytliga ting och om henne man vill ligga med henne eller ej samt ett klasskomplex mot överklassen. I andra delen använder hon manipulation i form av sex och sitt utseende för att få upprättelse. I tillbakablickarna i boken i Fayes förflutna får man också en obehaglig känsla av att huvudpersonen är en störd person som är mordisk och sjuk. Det saknas så mycket i denna bok det känns som att den är slarvigt skriven.

M

Maria Andersson

2019-06-08

Betyg

Helt ok.

E

Eva Sten

2019-05-26

Betyg

Kul att läsa något nytt/annorlunda från Läckberg. Gillar karaktärerna och miljöerna.
Ser fram emot att läsa mer om Faye. Kanske lite svårt att hänga med ibland, och ibland lite väl ytligt, önskade mer djup.

Anna Granström

2019-05-26

Betyg

En trea för att den är spännande, lättläst och har en bra story (obs: bara läst en bok av Läckberg innan). Blev däremot besviken på hur den är så totalt kroppsfixerad och använder temat feminism - men på ett felaktigt sätt. Lite för enkel på många sätt, men absolut en bladvändare. Jag hoppas att nästa bok blir lite ”djupare”, är nyfiken på att läsa mer.

D

Daniel Frank

2019-05-25

Betyg

Såväl intrig som språket i romanen känns underlägset. Boken hade mått bra av en ordentlig redigering samt språklig genomgång, med uppenbar risk för att en då reducerats till en novell på några sidor. Romanfabriken Läckberg publicerar alltid innan sommaren för att nå maximal utdelning, men vid det här laget finns det inga fler stenar att vända i de alltför uppenbara intrigerna. Allting går på repeat enligt minsta ansträngning. Denna bok är varken någon litterär eller intellektuell utmaning och för sin genre ett utstuderat bottennapp.

Karolin L

2019-05-19

Betyg

Tycker Läckberg ofta skriver lättlästa och spännande böcker. Roligt att få lära känna en ny huvudperson i nya miljöer. Lite snaskigt är det... men samtidigt kan man inte sluta läsa.

E

Evelina Persson

2019-05-09

Betyg

Camilla har gjort det igen! Riktigt bra skriver och hoppas på en uppföljare!

V

Villivonkansbooks

2019-05-08

Betyg

Jag har läst alla böcker i serien om Fjällbacka som Camilla skrivit. Med dem gillar att vi för följa det vardagliga livet med Patrik och Erika utöver en polisutredning. När Isprinsessan släpptes 2004 kändes det väldigt nytt och roligt att få komma så nära personerna i en deckare, det vi mest sett innan den var en alkoholiserad äldre polisman som dricker stora mängder whiskey och lyssnar på opera efter en lång dag på jobbet. I Camillas deckare var det något helt annat.
I en bur av guld byter Camilla inriktning helt från deckare till att skriva första delen i den nya serien om Faye. Faye har gett upp sitt eget liv helt för att vara hustru till den framgångsrike affärsmannen Jack. Faye var med och byggde upp företaget men vad har hon för det? Ingenting visar det sig snart. Men Faye bestämmer sig för att ge igen och hämnas på Jack. I små bitar pytsas detaljer ur Fayes uppväxt och liv ut och vi får veta varför hon flydde från sitt barndomshem och även böt sitt förnamn. Det är mycket fixering av märkeskläder och namedropping av märken, vilket påminner mig en del om Denise Rudbergs böcker. Jag är totalt ointresserad av vilka exklusiva märken folk bär och det enorma lyxliv personerna i boken lever. Det känns så ytligt och berör mig inte alls. Berättelsen är förvisso lite fängslande och boken har ett bra tempo som driver framåt hela tiden. Men nja, den här berättelsen blev ingen hit för mig. Jag föredrar ändå de trevliga deckarna i Fjällbacka, även om det är roligt att författaren provar på ny mark. Kanske kommer nästa bok om Faye kännas mer genomarbetad och ha en handling som fullständigt knockar mig. Jag hoppas det i alla fall!

Bokslukerskan 93

2019-05-07

Betyg

HATAR LÄCKBERGS DECKARE. Men gillade verkligen denna bok :) hoppas hon fortsätter på samma spår i framtiden

Pia Gummesson

2019-05-06

Betyg

Spännande,mycket läsvärd bok.Kan varmt rekommendera den.

J

Betyg

Spännande, underhållande & fascinerande!

Lotta Lettenström

2019-04-19

Betyg

Den var fantastiskt! Jag sträckläste den.

Engelska Väninnan

2019-04-17

Betyg

Nyfiken förstås på vad Läckberg har hittat på denna gång. Börjar som i romansgenren men med en ovanligt enfaldig huvudperson Faye. På sidan 90 uppdagas att huvudpersonen även är ondskefull. Jag vägrar att läsa romaner med en starkt osympatisk huvudperson. Lämnar sällskapet där.

Minna Matson

2019-04-15

Betyg

En spännande och lockande bok (vill inte säga deckare). Språket är bättre än i Fjällbackaserien och Läckberg känns uppdaterad, inspirerad och full av kamplust. Viss kritik ang tantsnusk har jag sett och den förstår jag inte alls. Det är inte mycket sex i boken och det sex som är med ger storyn fart och driv och är snyggt skrivet. Det är starka kvinnor, samhällskritik och ifrågasättande av vissa normer. Yta och djup. Själv så satte jag mig ner med boken och klev upp 370 sidor senare, när den var utläst. Jag ville veta mer, behövde veta. Läckberg har helt enkelt lyckats. Igen.

Britt-Marie Kullin

2019-04-11

Betyg

Jag har läst alla dom tio böckerna i Fjällbacka-serien, som Camilla Läckberg har skrivit. Jag har tyckt mycket om dom alla, och allra bäst tyckte jag att den senaste boken var, Häxan. (Länkar till min recension av den boken, och i det inlägget finns även länkar till tidigare böcker).

Men nu har jag läst den första boken, En bur av guld, i Camilla Läckbergs nya tvåboksserie, Fayes hämnd. Och den var verkligen helt annorlunda mot dom tidigare böckerna.

Camilla Läckberg säger ju själv att den bland annat är en hyllning till viss åttiotalslitteratur såsom böckerna av bland annat Fay Weldon, Jackie Collins, Judith Krantz och Sidney Sheldon (som jag älskade!). Men den är också bland annat ett inlägg i MeToo-debatten, och en feministisk bok.

En bur av guld är spännande, välskriven, sexig, lättläst, rolig, våldsam, snabbläst, och har glimten i ögat. Och även om jag älskar Fjällbacka-serien, så älskar jag också Fayes hämnd-serien. Det är två helt olika typer av kriminalromaner som absolut inte ska jämföras. Lika bra, fast på olika sätt, tycker jag. Även om jag nog lite mer föredrar den här typen av böcker, som inte är riktigt lika snälla som Camillas tidigare böcker.

Jag tror att det blir precis som Camilla själv tror. Jag tror att boken kommer att få dåligt betyg av ”riktiga” recensenter, men att vi ”vanliga” läsare kommer att älska den. Åtminstone gjorde jag det.

Högsta betyget från mig, och jag längtar redan efter den avslutande boken i tvåboksserien Fayes hämnd.

Rekommenderas absolut!