En blivande fe

Ella Brooks mamma ser kanske ut som en vanlig mamma men det är hon absolut inte. Hon kan förvandla sig till en fe. Så Ella längtar tills hon blir stor. Då kommer hon också bli en riktig fe med glittrande vingar, redo att uttala massor av roliga förtrollningar! Mamma behöver bara vifta med sin datastav och uttala den rätta magiska koden (om hon minns den) så kan hon till exempel trolla fram ett perfekt födelsedagskalas, inklusive den största tårtan du någonsin sett. Men ganska ofta går saker och ting på tok. Den här gången får vi till exempel skratta åt busiga små apor på en bjudning och en pool fylld av glass på en ganska speciell semesterresa ... Ella tycker faktiskt att hon får mer övning i hur man löser problem än hur man trollar. Frågan är om hon hinner bli tillräckligt duktig tills hon blir stor? En blivande fe är andra delen i serien Magiska familjen, en ljuvligt illustrerad, supercharmig...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Betyg

Rolig, charmig & fint illustrerad!

Barnboksfamiljen .

2019-01-10

Betyg

Vi har läst ”En blivande fe” som är en fristående uppföljare till boken ”Min mamma är är en fe”.
I boken lär vi känna Ella, i vars släkt alla kvinnor besitter magiska krafter som feer.
I första boken fick vi lära känna familjen och hur mammas besvärjelserna ofta fick en tokig och humoristisk utgång.
Även i denna boken känner vi igen upplägget men nu längtar även Ella efter dagen hon får gå i feskola och få en egen datastav.
Boken har fler illustrationer än de flesta kapitelböcker, de förstärker verkligen bokens positiva och levnadsglada känsla. Tråkigt att illustratören är osynliggjord på t.ex omslag.

Det är roligt att se hur författaren väver in moderna inslag i berättelsen. Istället för trollspö har de en datastav och mamman går vidareutbildning på distans för trolleri hos youtubern ”Fenella”.

Denna del tycker jag är betydligt bättre än första boken. Dels var den behaglig att högläsa och texten flöt på bra. Men även storyn kändes mer kvalitativ. Första boken kändes lite repetition de sista kapitlena men ”En blivande fe” har en mer nyskapande berättelse rakt igenom.

Utifrån ett genusperspektiv är väl inte boken så bra utan tvärtemot rätt normativ. Men den innehåller ändå en hel del roliga scener t.ex när mamman råkar förvandla henne och Ella till apor och de måste göra rackartyg för att lyckas sno tillbaka datastaven.
Det finns en variation av magiska ”uppdrag” de behövde lösa i den här boken, i första boken störde jag mig på att samtliga uppdrag var inom stereotypt ”kvinnliga” fält såsom t.ex bakning och städning medan denna har en större variation.
Så ja, många skulle kalla serien väldigt stereotypt ”tjejig” och det är enbart de kvinnliga karaktärerna som synliggörs i boken.

Men vi tycker ändå boken är trevlig. Ella är en charmig karaktär och det finns flertal händelser som lockar fram barnens skratt under läsningen.
I (5 år) uppskattade boken i början men orkade sen inte lyssna klart, A (8 år) tyckte om den och lyssnade fokuserat. En Ett antal skratt och leende kom från honom under bokens gång.
Han uppskattade magin och tyckte att det var roligt när besvärjelserna misslyckades.
Han har inte överhuvudtaget reflekterat över att boken har en stereotypt ”tjejig” stil. Så jag tror att det viktigast är att variera böcker och läsa en mångfald av böcker med kvinnliga karaktärer. Då känns det ändå rätt OK med denna boken. Inte så värst genusmedvetet men rolig.
Men om man vill läsa genomgående normmedveten litteratur eller ge bort en mer normbrytande present så passar ej ”En blivande fe” enligt oss.
Alla har vi olika prioriteringar och bedömningar. Men rolig är den!