Booktok-fenomenet som legat p New York Times topplista i ver 130 veckor och blivit tv-serie p NETFLIX?'Pretty little liars' mter 'Breakfast Club'.? Entertainment WeeklyFem fr kvarsittning.Bara fyra kommer levande drifrn.Alla har hemligheter.Det som spelar roll r hur lngt man r beredd att g fr att skydda dem.
Betyg: 3,5 av 5 - 📚 - Det hr r den frsta boken som jag har lst av den amerikanska ungdomsboksfrfattaren Karen M. McManus. Som jag har frsttt det s har hon gett ut fem bcker i USA, men att det hr r den frsta boken som r versatt till svenska. Det kommer en bok till av henne p svenska i april, som tydligen r en fristende fortsttning p den hr boken. Och det har ven precis kommit ut en serie hos Netflix som baseras p den hr frsta boken, men den har jag inte sett. Jag tyckte om boken, ven om jag tyckte den var lite rrig i brjan, och det var lite svrt att hlla isr karaktrerna. Men sen lste det sig, och den blev bttre. Kan rekommendera boken, och jag kommer nog frmodligen att lsa nsta bok ocks.
Fyra typiska (amerikanska) ungdomsklicher samlas i kvarsittningslokalen efter skolans slut: baseball-killen, baldrottningen, plugghsten och brkstaken. Och s Simon, som skapat en app fr allt skvaller som cirkulerar p skolan. Strax innan kvarsittningen skryter Simon om att han nsta dag ska uppdatera appen med riktigt saftigt skvaller. Tjugo minuter senare r han dd. Ngon har hllt jordntsolja i glaset han drack ur - Simon r ddligt allergisk mot jordntter. De enda som var med i rummet r de fyra andra kvarsittarna. Vad hnde under de tjugo minuterna? Vem av de fyra r det som ljuger?
Boken handlade frvisso om klyschiga karaktrer med relativt vrdsliga problem - problem som redde sig enorma i tonren men som egentligen r rtt futtiga. Hr tar de problemen enorma proportioner och det resulterar i karaktrsutveckling och en spnnande plot. Ganska fort brjade jag ana hur det lg till, men vgen fram till sista sidn var gemytlig och jag trivdes med att lsa boken. Underhllande, spnnande och ganska lttlst. Passade mig perfekt fr tillfllet!