Det var ingen främmande terrorgrupp som låg bakom den största attacken på Norge i fredstid, utan en ung man från Oslo. Ända sedan den 22 juli 2011 har Norge försökt att förstå vad som drev massmördaren. Med hjälp av unika källor tecknar Åsne Seierstad bilden av en man som i många år försökte passa in i samhällets ramar, men som till slut krossade dem på det mest brutala sätt. Det är här också berättelsen om de drabbade. Två systrar från Nesodden som hade glatt sig åt AUF:s sommarläger på Utøya, årets höjdpunkt. Och ett killgäng från Troms som rest söderut med samma mål. Bara några av dem skulle komma hem igen. Den prisbelönta författaren Åsne Seierstad har tidigare rapporterat från krig och konflikter världen över. Den 22 juli 2011 kom terrorn till hennes eget land. En av oss är den första bok hon skriver om Norge. "Ett lysande reportage om tragedin på Utøya", P O Enquist i Expressen...
2022-01-11
Det är en skrämmande läsning. En grundlig research som berättas skickligt och objektivt.
Det är med ilska, sorg och kärlek jag lägger ner boken. Denna historien kommer följa med mig livet ut. Seierstad skriver på ett sätt som verkligen berör, det är äkta. Ångestkänslan eskalerar för varje sida jag läser men jag kan inte sluta läsa. Man glömmer av att detta faktiskt har hänt på riktigt och när man gång på gång påminner sig själv om att det är en riktig historia och att det hände i Norge, för fyra år sedan, blir man tvungen att lägga ner boken och andas lite.
Den är välskriven och genomtänkt. Betyget sänks då händelseförloppet ibland förvirrar, sen tar det emot att sätta full poäng på en bok som fått och får mig att må så dåligt. Men en stark fyra. Kommer föralltid komma ihåg de starka bilderna och de fruktansvärda livsödena.
Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka. Det är så fruktansvärt och så fruktansvärt overkligt. Jag tror inte att det går att förstå vad som skapade Anders Behring Breivik, men Seijerstad gör ett mycket gott försök. Titelns andra del "En berättelse om Norge" är talande, en mycket specifik del av Norge men likväl. Detta har hänt och i en tid av terror får vi aldrig glömma. Extremer, fundamentalister och ideologiska mördare skapas, formas, finns och i värsta fall agerar även i våra kvarter..
En stark och skickligt skriven bok om mekanismerna hos en störd person och vägen fram till en monumental tragedi. Utöver galningen Breiviks förehavanden är det häpnadsväckande att följa den norska polisens totala avsaknad på professionell intelligens och strategi.
Ett tidsdokument alla borde läsa.
Väldigt välskriven bok. Åsne skildrar Breiviks och offrens liv, från födseln genom livet. Hon gör det väldigt bra, väver samman de olika historierna och bygger upp spänningen allt eftersom. Läsningen är väldigt intressant men bitvis (i beskrivningen om ungdomarnas sista stund och deras hemska skador som beskrivs väldigt detaljerat) fruktansvärt grym! (Ingen kvälls-läsning!!) Rekommenderar boken starkt!!
2014-02-07
Jag följde det när det hände, jag följde rapporteringen och rättegången. Jag har läst boken men jag kan inte förstå... Jag gråter, mår illa och tycker boken är jättebra!