En annerledes barndom

Johansson, Iris

| 2008

Flag from no

En annerledes barndom er en unik og ærlig selvbiografisk skildring av hvordan det er å vokse opp med autisme. Iris Johansson forklarer med dyp innsikt det andre i hennes situasjon så sjelden finner ord for . å forsvinne inn i seg selv, ritualene, sinneutbruddene og hvorfor hun som barn drev alle voksne til vanvidd. Lille Iris vokser opp i en gammeldags storfamilie på landsbygda i Sverige. Tidlig blir det tydelig at hun ikke utvikler seg på samme måten som andre barn. Helst holder Iris seg for seg selv i sin egen, indre verden.Det er pappa som kommer nærmest Iris. Han tillater ikke at datteren behandles som tilbakestående og fører i stedet i utrettelig kamp for å lokke henne ut av sin egen verden og til å kommunisere med omverdenen. Han overøser henne med kjærlighet og nærhet og gir aldri opp.Men først når Iris er blitt tolv år gammel, begynner hun selv å ville oppgi sin autistiske verden....

Wow, en av de bästa böcker jag har läst. Den ger mig information om att vi människor faktiskt har ett sjätte sinne. Vi kan om vi vill träna upp telepati och vi kan träffa döda människor.

Janna Vestberg

2012-04-16

En bra och intressant bok ifall man vill veta hur det kan vara i autismens värld. Jag tycker om hennes barndomsbeskrivningar om hur hon tyckte och tänkte om vardagliga ting som jag själv aldrig skulle reflektera om. Ett minus får dock boken på grund av en hel del upprepningar. Hon kan beskriva samma händelse flera gånger, utan att jag kan se att hon vill få fram andra perspektiv på situatuonen.

Boktanten

2012-02-05

Mycket intressant läsning om man nu är intresserad av autism och andra diagnoser. Det är ju ganska fantastiskt att en människa som har förhållandevis svår autism i sin barndom kan hitta så bra strategier att hon klarar av att leva ett nära nog "normalt" liv som vuxen. Hennes pappa har en stor del i hennes utveckling och det visar ju bara att med rätt stimulans kan en människa utvecklas enormt. Hennes beskrivningar av hur hon upplevde allting är väldigt intressanta och man får en mycket bättre förståelse för hur dessa människorna tänker och fungerar.

Det som var lite synd med boken var att hennes tonårstid passerade ganska fort och utan någon närmre beskrivning. Det hade annars varit intressant att läsa om. Sen är det ett litet minus också att det är så långa kapitel. Men det är ganska gott om styckesindelningar, så man får helt enkelt bryta där istället.

Ullis N

2011-08-09

Jag borde gilla den här och det är fascinerande läsning, MEN outsägligt tråkigt i många stunder. Jag gav tyvärr upp efter en tredjedel.

kristina johansson

2010-07-22

Fascinerande att får resa och uppleva livet ur en autistisk synvinkel. Många tankar ställs på sin spets. Rekommenderar boken mycket starkt!

S

Sofia Johansson

2010-06-01

Jag blev inbjuden att se en annan värld, och med nya ögon. Tack för det!

Tomas Andersson

2010-04-01

Märklig upprepning och en hel del motsägelsefulla förklaringar. Inte rekommenderad läsning av autism-mottagningen...

Kerstin Uhlén

2010-01-12

Den beskriver ganska bra hur en autist tänker.

Ingrid R Hansson

2009-10-15

En bok som ger kunskap om vad autism är och hur man kan åstadkomma underverk genom sitt sätt att bemöta sina medmänniskor och vad kärleken till sitt barn kan åstadkomma. En bok som alla borde läsa!

Linda Lindblom

2009-08-06

En bok som var intressant i många avseenden men dock något långrandig i mitten på boken, den hade kunnats förkortats med ca 100 sidor så hade betyget höjts. Sen är det mycket som man ville veta mer om som tex när hon blev mamma och hantera den rollen. Men en helt klart läsvärd bok.