När Axel råkar gräva fram ett uråldrigt käkben, vet han att han borde kontakta Länsstyrelsen och släppa allt ifrån sig. Livet ska ju börja om med fästmön Lina. Han har lovat henne att sluta med arkeologin och skaffa en riktig karriär. Innan Axel vet ordet av, har han dock brutit både löftet till Lina och mot lagen. Flera tusen år tidigare, under bronsåldern, lever en kvinna som heter Embla. På något sätt vet hon att hon är menad att älska en man som heter Ask; problemet är bara att hon inte vet var han befinner sig. Medan livet för henne på villovägar blir hon steg för steg allt säkrare på hur saker och ting egentligen hänger ihop. Hon bestämmer sig för att leta efter Ask, trots att det är ett omöjligt uppdrag."Embla Om du ändå levde nu" är en fullständigt omöjlig kärlekshistoria. Det är en berättelse om att gräva en grav och hitta en annan, en besatthet som sträcker...
2020-11-08
I ”Embla om du ändå levde nu” lyckas Jorun Modén med konststycket att berätta en helgjuten historia, trots att huvudpersonernas livsöden är åtskilda av tusentals år, vilket inför läsningen ska erkännas upplevdes som ett nära på omöjligt uppdrag. Språket är på mycket hög nivå, karaktärer och miljöer väl beskrivna och kort och gott lyser det ständigt igenom vilken begåvning J. Modén är som författare. ”Embla om du ändå levde nu” är en läsfest som starkt rekommenderas.
2019-06-04
En bok att förälska sig i för er som gillar historiska svängningar.
Embla, för länge sedan, som är modig nog att lämna sin trygga värld för okända marker med en okänd man, men som lär sig leva i det nya. En gammal historia som är högst aktuell i våra dagar.
Därifrån till ta läsaren med ända in i DNA testernas värld och knyta ihop berättelserna och resorna mellan då – och nu, precis när man i själ och hjärta traskar vid älven och fiskar med Embla så är man tillbaks med mobiltelefon
och Lina med klädbekymmer. Som att åka hiss i ett höghus!
Dröm och verklighet, mer ska inte avslöjas, det måste upplevas! Rekommenderas varmt!
Jag började läsa boken under skrivkursen som Jorun även håller i :) och jag fick vad jag förväntade mig. Två personer vars liv vävssamman. Axel (aspergerkille) och arkeolog som hittar skallen av en forntida kvinna (Embla) som levde under beonsåldern. Du får följa bådas liv och en häftig romans som uppstår! Älskar de fina naturbeskrivningarna och gammeldagsa språket. 4/5 i betyg !
”Embla” är en fantastisk historia, som skapar en spännande kontrast mellan nutid och bronsålder. Den är mycket skickligt berättad, med ett språk som anpassas perfekt efter de två olika tidslinjerna. Jag slukade den under loppet av en vecka, där jag verkligen längtade efter nästa läspass. Detaljrikedomen gör romanen väldigt trovärdig, man smälter in i berättelsen och glömmer att man läser. Jorun Modén har varit en av mina favoritförfattare sedan jag läste ”Samael”, och jag hade därför höga förväntningar på ”Embla” - vilka infriades med råge. Det här är en sådan bok som jag gärna läser om flera gånger, och jag rekommenderar den varmt!