Elva sorters ensamhet

Yates, Richard

| 2014

Flag from sv

31


Elva oförglömliga noveller om ensamhet. Richard Yates mästerliga hantering av kortprosan upphör aldrig att fascinera. Elva sorters ensamhet publicerades första gången 1962, året efter att Yates hade slagit igenom med Revolutionary Road. Vi får följa kontorsmänniskor på Manhattan, taxichaufförer, frustrerade unga män med författardrömmar, män i förorten - och deras drömmande och undanskuffade kvinnor. Richard Yates novellsamling är en jagande mosaik över 1950-talets USA, en era då den amerikanska drömmen slog in - bara för att kort därefter börja krackelera i fogarna. Femtio år efter att Richard Yates romandebuterade är renässansen för hans författarskap ett faktum. Filmatiseringen av Revolutionary Road öppnade publikens ögon för författaren, som avled 1992. Sedan tidigare har den, Easter Parade och Cold Spring Harbor getts ut på Norstedts, och nu är det dags att stifta bekantskap med Yates...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Emma Fägerlind

2014-12-02

Betyg

Yates känner man ju igen, han är lika bra som vanligt, nästan hela vägen. Men det är ändå noveller och noveller är aldrig lika bra i min bok.

emily lindqvist

2011-10-06

Betyg

Richard Yates skriver ju så bra, hans styrka är att verkligen få karaktärerna levande vilket är varför Easter Padade är en av mina absoluta favorit böcker. Men här lämnar han varje karaktär efter 25 sidor och man får aldrig veta vad som händer utan ska sätta sig in i en ny historia istället. Så det är fortfarande hög klass på texten men dramaturgin funkar inte för mig.