Elskede

Morrison, Toni

| 1988

Flag from no

Ohio, 1873. Sammen med datteren Denver bor den tidligere slaven Sethe i et hus hjemskt av Sethes dde datter, og av minnene om det som hendte 18 r tidligere. Sret og hygravid flykter Sethe fra farmen Sweet Home, for slutte seg til resten av familien. I 28 dager fr hun nyte friheten, fr hun blir oppsporet av slavejegere. Sethe forsker bearbeide fortidens smerte, og da den tidligere medslaven Paul D. dukker opp, gjr det alt litt lettere. Men en dag kommer den dde datteren tilbake for kreve det som ble tatt fra henne, og for endelig en gang bli elsket.

C

Camilla Bladh

2021-08-18

S bra skriven o lskar att vi i vr bokklubb p 4 inte helt hade samma bild av huvudperson o vad som hnt. Lmnar mycket t fantasin!

Emelie

2020-07-30

Fantastisk! Den var lite svr att komma in i d det var svrt att frhlla sig till vxlandet mellan personer och skiftande tid. Men sedan nr jag kom in i det s r det en fantastiskt gripande berttelse. Morrison lyckas verkligen frmedla den tryckta knslan. lskar sprket och storyn.

Ewa H

2019-10-05

En vacker, gripande berttelse frn slaveriets ondskefulla tid. Men den r ack, s svrtillgnglig fr mig. Orkade inte helt igenom, den r lite fr svr och krver lngsam, koncentrerad lsning. Inte riktigt vad jag klarade denna gng...

Johanna L

2019-08-10

Fantastisk berttelse! lskar hur Toni Morrison skriver, ven om vissa delar var lite svra att frst, men tanken r ju inte heller att det ska vara logiskt.

T

Thomas H

2016-11-12

Ord. Mycket ord. Orkade inte igenom hela.

B

Benjamin Elfors

2016-10-20

Morrison r en sprklig virtuos, precis som sig br hos en nobelpristagare. En gripande och dunkel bok. F saker skrivs rtt ut och mnga gnger fr jag g tillbaka fr att frskra mig att jag fattat rtt. Det enda som gr att den inte fr en femma r att jag inte lngtade efter den mellan lsningarna.

Anna Katarina

2015-04-11

Mycket bra skriven. En bok som skert vinner p att lsas flera gnger. Det enda jag mjligen har att anmrka p r att den bitvis r i verkant makaber.

Kenneth Olausson

2012-02-14

En berttelse om slaveriets grymhet och omnsklighet, men ocks hur de nertryckta kan visa styrka och kraft. En berttelse som frs framt genom korta, ibland bara antydda, terblickar p vad som hnt tidigare och som frklarar hndelser och skeenden i den tid som beskrivs. En berttelse som ocks r en realistisk saga, utan klara grnser mellan verklighet och myt.

Liza Bolin

2012-01-24

insg precis att det hr var den femhundrade titeln jag har lagt in p boktipset. grattis till mig!

Mats Sigfridsson

2011-10-10

Toni Morrisons bcker r alltid fantastiska. Hon har ett fantastiskt sprk och handlingen r ju otck och realistisk. Lite fr mycket vernaturliga feonmen i denna bok fr min smak men i detta fall kan man ju tolka det vernaturliga p flera olika stt.

Jag gillade denna starka bok frn frsta till sista sidan.
Jag kan varmt rekommendera den till er andra =)

Merja A

2011-08-30

Den hr romanen trollband mig nr jag vl hade kommit in i den.
Det r en stark berttelse som berr! Sprket r vldigt vackert och poetiskt.

Maria Johnson

2011-02-15

Underbart berttad historia.

BOKMANIA bokblogg

2009-11-28

Jag har lst den p svenska. Det r en bok som stller krav p lsaren. Ls min recension hr:

Elisabeth H

2009-09-09