Elektricitet: Historien om universums mäktigaste kraft

Bodanis, David

| 2005

Flag from sv

28


I E=mc2 förklarade David Bodanis med en lika lätt som lärd hand hur världens mest berömda ekvation kommit till. Nu återkommer han med elekticitetens historia och beskriver den magiska, osynliga kraften som håller samman och driver hela vår värld.Länge hade ingen en tanke på att elektriciteten kunde vara användbar. Under århundraden sågs den mest som en märklig bieffekt - det blixtrade till lite grann när man gnuggade två föremål mot varandra, mer var det inte. Tills Alessandro Volta på 1790-talet i ett slag släppte lös en formidabel störtflod av forskning, kunskap och uppfinningar.Kraften som tidigare setts som obrukbar och meningslös visade sig ligga till grund för allting! Från atomkärnans uppbyggnad till hur vår mänskliga hjärna fungerar. Genom att tämja den kraften har vi skapat en underbar värld - med bergochdalbanor och radar, digitala nätverk och psykofarmaka. Allt är möjligt med el.David...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Magnus Johansson

2016-07-24

Betyg

Flera åtskilda episoder som är sinsemellan fängslande i olika mån. Kapitlet om Turing är ruskigt och får mig att behålla tydliga minnen av boken.

M

Maria Josefsson

2010-09-30

Betyg

Detta är en historisk tillbakablick på hur vi sett på elektricitet genom årtionden, men också vilka drivkrafter, både personliga och politiska, som legat bakom upptäckterna.

Boken ger en bra inblick i forskningsvärlden och ger till viss del förståelse för att där vi idag står inte på något sätt är slutgiltigt. Boken är hyfsat enkel att ta till sig eftersom karaktärernas personligheter får spela en viktig roll. Tyvärr tycker jag att den ibland är alltför kortfattad gällande teorin, vilket gör att åtminstone jag får svårt att hänga med i alla samband.

Totalt sett är den ändå intresseväckande och registret med vidare lästips är suveränt. Dock förstår jag inte alls varför noterna lagts sist i boken, de skulle tillfört så mycket mer i den flytande texten. En stark trea blir slutbetyget och den rekommenderas som ingång till fysikens idéhistoria.