Eleanor Oliphant is completely fine

Eleanor Oliphant lever et enkelt liv. Hun har på seg de samme klærne på jobb hver dag, spiser den samme lunsjen hver dag, og drikker to flasker vodka hver helg. Eleanor Oliphant er lykkelig. Hun savner ingenting i sin nøye tilpassede tilværelse. Bortsett fra, kanskje, alt.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

C

Cissi

4w

Betyg

Den hade en lite humoristisk ton emellanåt, men jag tycker snarare den skildrade en trasig människa med en hemsk barndom som kämpar för att passa in och överleva. Ganska mörk med andra ord. Den har sina fina stunder och ljusglimtar och allt eftersom miss Oliphant skapar relationer till andra människor, och bearbetar sina inre demoner, så blir hennes liv bättre och bättre.

Jeanette S

2020-09-10

Betyg

En underbar bok som får en att må bra! Slutet överraskar och man får sig många härliga skratt. Läs den!

E

emmakicki

2020-05-29

Betyg

Inte ofta jag brukar skratta till en bok men den här boken fick mig att le och skratta högt ibland. Och ibland fick jag lite ont i hjärtat också. Vill bara rekommendera den till alla typ!

Helena Nilsson

2020-02-23

Betyg

Det här är nog ett praktexempel på en bok som jag hört så mycket bra om innan jag läste den och därmed hade jag alltför höga förväntningar på den.
Ok, den är bra, men inte något som jag kommer att minnas!

U

Ulrica jonsson

2019-08-08

Betyg

Emelie Persson

2019-07-27

Betyg

I grund och botten en välskriven historia om en kvinna som bearbetar ett barndomstrauma. Dock föll den mig inte i smaken.

Anneli Johansson

2019-07-24

Betyg

Sommarens bästa bok! Att vara annorlunda blir ett problem om omvärlden behandlar dig så. Att mötas av respekt och förståelse göristället att du berikar världen.

Eva Pettersson

2019-07-18

Betyg

Bästa boken jag läste under 2018!

M

Marie Andersson

2019-06-01

Betyg

Annorlunda, tragisk, hoppfull och helt underbar bok om att vara annorlunda och att tvingas acceptera och lära sig älska livet och sig själv som det är❤️

S

Sofia C J

2019-05-29

Betyg

En intressant och annorlunda bok.

sannareads

2019-02-23

Betyg

Eleanor is a 30 year old woman that is completely fine with her life. She’s got a job & her own apartment. But something is missing. Friends, family and someone to lean on. What happened to Eleanor’s family? Why is half her face filled with scar tissue and why is she still speaking to her not so friendly mother every Wednesday? Drowning her sorrows with two bottles of vodka every weekend might have worked before, but things are about to change.

I really enjoyed the characters of this book (well not a specific one and if you’ve read this book you know who) but the story itself wasn’t as unpredictable as I’d hoped. I figured out what would happen quite early on even though some things in the book really surprised me. Like the ending for example.

I found Eleanor and her story very interesting and I believe that Raymond really was the ray of sunshine the book needed.

But besides that I didn’t find that much happened in the book until page 200-ish. Still I enjoyed the read. I have to admit that it’s quite some triggers in this book though, for example abuse (physical and emotional), depression and suicide. As being one myself who suffers from depression and anxiety it made it into a quite dark and heavy read for me.

⭐️ I give “Eleanor Oliphant” by Gail Honeyman 3/5 stars.

❤️You can find this review + a creative picture with the book included over at my Instagram: @sannareads

A

Anna

2019-02-17

Betyg

Sådana här böcker får mig att begripa charmen med feelgood-litteratur.

L

Lilla EM

2019-02-05

Betyg

Underbar bok med inslag av glädje, smärta, sorg och vänskap i en salig blandning.

S

Sarah

2019-02-01

Betyg

Härlig annorlunda. Tänkte på Saga Norén i bron på tv. Svårt att sluta läsa

Bokslukerskan 93

2019-01-27

Betyg

Bara 10 sidor in i boken visste jag att jag skulle älska den! En väldigt varm och rolig bok om en tjej jag antar har någon form av autism/asperger :)

N

N M

2019-01-20

Betyg

Mysig feel-good bok. Kände för karaktärerna och brydde mig verkligen om Eleanor.

Elin Torger

2019-01-09

Betyg

Charmig!

Anna Hedenstedt

2018-11-02

Betyg

En sån där bok som fick en att vilja läsa de roliga formuleringarna högt för vem som helst som råkade vara i närheten. :-D Men också gripande. Rekommenderas!

Anna Atmander

2018-10-25

Betyg

Åh, som jag gillade denna bok; charmig rolig och djupt berörande!

amanda hildur

2018-10-07

Betyg

Om Eleanor som lever det perfekt inrutade livet, sköter sina dagar precis likadant varje dag och inte tar några förhastade ologiska beslut. Trots allt detta tycks hon inte passa in det minsta i samhället. Och under ytan kanske det gömmer sig något fruktansvärt som hotar att komma fram om dagarna skulle börja ruckas på?

En helt fantastisk bok där jag skrattade högt flera gånger och samtidigt ömmade för Eleanor något oerhört. Hennes klumpiga uttalanden, som utåt tolkas otrevliga men med hennes logiska tänkande är helt klart relevanta, var så klockrena och roliga samtidigt som de såklart var sorgliga. Hur ska man kunna förstå sociala koder och sammanhang om man aldrig bjuds in till dem? Då får man såklart försöka tolka dem själv. Och då de flesta är så otroligt ologiska och motsägelsefulla (som att det är nästintill fult att komma på utsatt tid hem till någon, och att man ska ta med blomma fast den uttryckligen sagt att man inte ska ta med något) är det såklart närmast omöjligt för Eleanor att göra rätt.

När hon träffar Raymond av en slump och de tillsammans hjälper en äldre man som faller ihop på gatan framför dem ändras dock situationen för de båda, och ju mer vänskap som tränger in i Eleanors liv, desto mer dyker minnesfragment från barndomen upp. På gott och ont.

Älskade alltså denna bok om det inte framgår!!!! Underbart språk, fanatiska och inte helt perfekta karaktärer, rolig samhällsanalys och hemskt insiktsfullt med hur hemsk ensamhet kan vara. Så fin!

J

Jenny Schultz

2018-10-05

Betyg

Boken var inget speciellt i början, jag funderade över varför såmånga hyllat den så mycket. Den var inte dålig men inget speciellt. Kanske läste jag den vid fel tillfälle i mitt liv.
Men i slutet hämtade den upp mycket och slutar fantastiskt.

V

villa-freja.se

2018-08-23

Betyg

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt är en så fantastiskt insiktsfull och stark bok som på djupet beskriver livet. Bitvis känner jag så igen mig och det känns så glädjande att återigen läsa en bok där huvudpersonen sticker ut från normen med en sådan självklarhet på samma gång som vilsenhet. Normalt, normalitet, personlighet. Att våga, vilja och inte kunna vara annat än sig själv fast man inte smälter in. Det ger mig styrka att läsa om. Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt är en skicklig feelgood med tuggmotstånd som verkligen ger styrka åt genren.

Cindy Kempe

2018-04-19

Betyg

Fastnade totalt för huvudkaraktärens väldigt udda charm. En både väldigt sorglig och rolig bok på samma gång.

Minna Matson

2018-03-18

Betyg

Men åååh vad jag tyckte om den här boken. Nästan en fullträff. Varm och underbar om sociala koder och att nysta upp historien bit för bit i den takt man orkar med. Älsk på Eleanor.

M

Marie Bonnevier

2018-02-23

Betyg

En mycket bra bok, dråpliga beskrivningar av Eleanors försök att hantera de sociala koderna men samtidigt en varm och gripande berättelse med svärta

Kim M. Kimselius

2017-12-29

Betyg

Den här boken gick inte att sluta lyssna på. Egentligen är den inget märkvärdig, lågmält berättad, inga mystiska personer som smyger omkring, inga mord, ändå oerhört fängslande.

Personen, Eleanor Oliphant, är väl skildrad, det är som att krypa in under hennes skinn och uppleva allt hon gör.

Jag förstår att något har hänt henne, något som gjort henne till den person hon är nu, men vad det är berättas inte. Därför drivs jag att lyssna vidare, jag vill veta och till slut får jag svaret.

En av årets bästa böcker! Läs den!

Gunnel Lindström

2017-12-26

Betyg

"Feelgood med extra djup" är en bra beskrivning.

Annika Olsson

2017-10-28

Betyg

Det går inte att låta bli att älska Eleanor. Att något hemskt hänt henne i barndomen går som en röd tråd genom boken men den är ändå rolig och underhållande. Gillar hennes rappa och gripande språk.
Helt fantastisk, var fast från första sidan.

M

Marie Bonnevier

2017-10-10

Betyg

Den här boken är riktigt bra och mycket gripande. Den ger en dråplig skildring av hur en extremt ensam tjej i 30-årsåldern, Eleanor upptäcker världen - och gör sina misstag - utanför sina egna snäva ramar. Hon är socialt inkompetent men en fantastiskt snäll människa. Som en röd tråd genom boken går indikationerna på att något förfärligt hänt henne tidigare och jag blev mycket berörd av förklaringen till hennes beteende och vad hon hade råkat ut för. Detta ger boken även ett djup. Rekommenderar boken varmt.

Blommiga Barbro

2017-09-23

Betyg

Riktigt besviken faktiskt. Jag hade förväntat mig en riktigt rolig bok med tanke på baksidestexten och även en engagerande grundberättelse. Men efter att ha somnat två gånger i soffan (vilket jag alltid gör numera när jag fortsätter läsa något som jag egentligen borde lägga åt sidan) så insåg jag att den roliga bok jag väntade på- skulle aldrig infinna sig. Boken är i och för sig lättläst, men jag upplever den varken som engagerande eller rolig, inte heller tilltalas jag av Eleanor som karaktär. Tidigt blev jag besviken över Eleanors ålder. Av bokomslaget hade jag förväntat mig att boken skulle handla om en mogen kvinna för en gång skull, men naturligtvis visade det sig att den mogna kvinnan enbart var trettio och resten föll mig inte i smaken heller. Slutar läsa efter halva boken. Kanske provar jag på att lyssna på den som ljudbok någon gång. Men just nu känns det inte som särskilt trovärdigt.
Mitt slutbetyg blir, en 2:a!

J

Betyg

Rolig, gripande och underbar!