Eldens bok

Lefteri, Christy

| 2024

I nutidens Grekland bor en familj i djupet av en uråldrig skog: Irini, musikern som lär barn att läsa och spela efter noter, hennes man Tasso, konstnären som ständigt målar med skogen som musa, och Chara, deras lilla dotter vars namn betyder glädje. Den ödesmättade dag då deras liv förändras för evigt slickas himlen av lågor som jagar fåglarna framför sig. Skogsbranden som ska ödelägga deras hem och deras tillvaro kommer svepande.I de pyrande ruinerna träffar Irini på liket efter den som vållade branden, en fastighetsspekulant som bara hade tänkt bränna av lite mark att bygga på men som istället orsakade en katastrof. Han är död, men orsaken är oklar, och i sitt ursinne över allt mannen berövat dem fattar Irini ett stundens beslut som kommer att förfölja henne.Medan polisen utreder det gåtfulla dödsfallet sörjer Tasso sin far, som ingen sett sedan branden bröt ut. Tasso brände händerna...

Annika Olsson

2024-03-01

Lollos bokhörna

2024-01-21

”Eldens bok” är en skildring om att hitta meningen med livet efter en tragedi. Om de band som knyter människor till varandra.

Christy Lefteris nya bok är en väldigt fin och berörande berättelse med ett mycket vackert och bitvis poetiskt språk.

”Eldens bok” är en vacker bok, en sorglig bok och den berörde mig likt hennes tidigare bok ”Sångfåglar”.

Det är en fängslande berättelse om kärlek, om hopp men också om den djupaste sorg och förtvivlan. Om att bygga upp sitt liv igen efter den stora skogsbranden, sakna de man förlorade. Försöka finna ro och en vardag igen.

Jag älskar Christy Lefteris vackra språk i boken, hur hon bygger upp sin historia. Hur hon blandar sorg, kärlek och hopp. Får alls delar att bli till en helhet.