De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse. Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan. Eld är andra delen i Engelsforstrilogin. Den första boken, Cirkeln, blev en stor succ bland både kritiker och läsare i Sverige. Boken gick som första ungdomsbok någonsin in på DN:s kritikerlista. "Jag blev fullständigt fucking knockad." Jonas Thente,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

H

Håkan Carlsson

2022-11-01

Betyg

Att kategorisera dessa böcker är lite svårt. De innehåller det mesta. Det är en "ungdomar på väg till vuxenvärlden"-berättelse med en stor del magi och en gnutta skräck. Den riktar sig nog mest till ungdom/unga vuxna men även till äldre har den mycket att ge.

Författarparet har fått till det riktigt bra med känslan att vara tonåring på väg att ta steget ut i vuxenvärlden. Den där känslan att man inte vet vart man hör hemma och allt är mest bara förvirrande och överväldigande. Berättelsen fick en att tänka tillbaka till sin egen tid i skolan.

De sex tjejerna är så olika som de bara kan bli, ändå finner de en gemenskap i att försöka förstå och kontrollera sina nyupptäckta krafter och deras uppgift att rädda världen. Vi har den mobbade och mobbaren, plugghästen och den farliga och mystiske tjejen, ja alla klassiska high school-filmer karaktärer finns där. Men det är inte så pinsamt endimensionellt som det kan bli i vissa av de filmerna, karaktärerna har en djup som gör dem till unika och intressanta personer, det finns mer under ytan än deras roller.

Om någon blir avskrämd av sidantalet i böckerna så behöver man inte oroa sig. Språket flyter på riktigt bra och sidorna bara försvinner. Handlingen är riktigt spännande och målar upp en bra bild över staden och personerna i den. Man vill hela tiden läsa mera för att få reda på vad som händer. Berättelsen har ett ordentligt djup och tar upp väldigt många samhällsproblem, som t.ex. missbruk, misshandel, otrohet, utanförskap och mobbing, och den gör det riktigt bra.

Jag rekommenderar varmt denna trilogi till alla som vill ha spänning och magi i ett välarbetat paket.

Z

Zineb Kadiri

2022-07-20

Betyg

En bra ungdomsbok

L

Linnea

2021-07-17

Betyg

Man lär känna huvudkaraktärernas inre genom det uttänkta kapitlen som presenterar alla dom utvalda på ett målande och innerligt sätt. Det är en brokig skara av själar som tillsammans ska rädda världen. Inte en helt enkel uppgift för gymnasieelever som lever med brustna hjärtan, familjebekymmer och skev självbild.

Bok nummer två är en stark uppföljare med skarpa svängar som jag gillar. Man vet inte riktigt vad som kommer näst eller vem som kommer att gå åt för att rädda världen.

Mats och Sara skapar en värld och människor man genuint bryr sig om och vill veta mer om.

A

Annie

2021-02-16

Betyg

Superbra

E

Emma Göhran

2019-03-08

Betyg

En värdig avslutning på trilogin

A

Agnes

2018-10-19

Betyg

Gillade den första boken i serien väldigt mycket. Började att läsa boken men kände aldrig att jag kom in i den och valde därför att lyssna på den istället. Jag gillade den verkligen.

2018-06-30

Betyg

👍

S

Sofia Lindberg

2017-07-31

Betyg

K

Karoline Norheim

2017-06-18

Betyg

Helt okej ungdomsbok

Erica S

2017-05-29

Betyg

en väldigt bra och skriven fantasy. gillar serien. rekomenderas

S

Sara Frimodig

2016-09-30

Betyg

Lyssnade på ljudbok på både denna del och del 3. Väldigt bra inläsare och bra bok att lyssna på! Spännande och kul fantasy.

E

Ellinor Karlberg

2016-04-08

Betyg

Gillar! Fantastisk ungdomsbok

I

Inger Jonsson

2015-07-08

Betyg

En perfekt bok för sträckläsning under regniga sommardagar.
Ett tag kändes boken nästan som ett förebud om den stora skogsbrand som skulle komma att härja i Västmanland sommaren 2014
Ska bli spännande att läsa trilogins tredje del.

Betyg

Den kändes inte lika fantastisk som Cirkeln, men antagligen beror det på att den är ungefär lika fantastisk, de är rätt lika, faktiskt, men utan nyhetens behag. Hade nog väntat mig mer utveckling av världen och mer kamp mot fiender, men den tuffar på ganska behagligt trevligt. Litegrann förutsägbar var den med hur vissa karaktärer introducerades.

Insåg framåt slutet att jag inte alls tänkt i termer av betyg när jag läste den, vilket jag annars brukar göra. Men den stabiliserade sig ändå på en femma till slut efter upplösningen.

M

Maria Linder

2015-02-05

Betyg

Älskar karaktärsutvecklingen! Kanske inte en lika enhetlig bok som ettan utan fler och tvärare vändningar - men jag gillar den! Svårt att somna om kvällarna efter att man läst den bara, jag lever mig in för mycket...

Cindy Kempe

2014-07-05

Betyg

Var helt fast i boken rakt igenom. Charmigt tonårsaktiga kommentarer och intriger vilket jag tycker om och ibland skrattar rakt ut åt. Samtidigt spännande och gripande. Det är något både dräpande och gripande med att hamna lite tillbaka i tonårens värld igen, även om det inte är allt som påminner om mina egna år på gymnasiet. Jag gillar hur de olika karaktärerna i takt med sin mognad lär sig att komma överens med varandra.

Tessy .

2014-05-27

Betyg

Ännu bättre än Cirkeln!

M

Matilda Krig

2014-04-25

Betyg

Historien växer på mig! Lärt känna karaktärerna bättre och allt blir mer och mer spännande! Ser fram emot sista boken :)

L

Linda Berntsson

2014-02-23

Betyg

En bra fortsättning på föregående bok. Ser fram emot att läsa nästa.

Louise Olsson

2014-02-19

Betyg

Tycker att denna fortsättningen var helt underbar, tårarna var nära i slutet! Dax för del 3!

J

Josefin Hallgren

2014-02-07

Betyg

Gillade slutet riktigt mycket! :-)

K

Karl Bäck

2013-12-29

Betyg

Spännande å lättläst fantasy. Genusmedvetet.

A

Anna Jensen

2013-09-18

Betyg

Spännande och minst lika bra som Cirkeln! -Tummen upp!

Maddes Bokblogg

2013-09-02

Betyg

Lika bra som som första!

H

Helena S

2013-08-26

Betyg

Mycket bra fantasy/skräck/spänning. Även om det kan verka kliche-artat att alla karaktärerna är så diametralt olika (mobbaren, den tjocka tjejen, gotharen, partytjejen, plugghästen) så är de så välskrivna att det blir riktigt bra. Boken är både spännande och karaktärsdriven. Författarna har inspirerats av bland annat Buffy, vilket märks på ett bra sätt. Jag njöt genom hela boken och längtar efter nästa, trots att jag inte längre kan kalla mig barn/ungdom. Släng Twilight på bokbålet och dela ut den här till alla tonårstjejer!

Eva Pettersson

2013-08-13

Betyg

Lika magiskt spännande som första delen. Ser verkligen fram emot att läsa den avslutande boken så fort den kommer ut!

Jenny Majgren

2013-08-07

Betyg

Helt underbar! Om möjligt ännu bättre och mer fängslande än första delen! Svår att lägga ifrån sig.
Och nu längtar jag mig galen efter tredje och sista delen.
Gick lite fort i slutet och var lite svårt att hänga med i svängarna, men samtidigt ville jag att det skulle gå fort fram då. ;)

S

Stella Kjellmer

2013-07-16

Betyg

Otroligt bra

M

Moody Blue

2013-06-28

Betyg

Håller med föregående talare, snäppet bättre och vassare än ettan och definitivt något jag skulle kunna rekommendera andra att läsa. Men det är något som jag inte riktigt kan sätta fingret på som stör i boken och som gör att jag inte riktigt kan ge Eld högsta betyg och den får därför "nöja sig" med en 4:a.

S

Salluo Luo

2013-06-22

Betyg

"Eld" är en otrolig bok som passar alla, unga som gamla. Dock kan man som yngre tycka den är otäck med en del obehagliga scener och vissa ord är svårförståeliga. Men trots allt så är det är favorit så jag ger den fullpott.

Carina Rejmus Cohen

2013-06-11

Betyg

Snudd på sträckläsning och snäppet bättre än Cirkeln. Men det är något - har svårt att sätta fingret på vad - som gör att jag inte kan ge Eld högsta betyg. Något i språket kanske, eller att den ibland känns lite "larvig". Men den är absolut värd sin 4:a.

Betyg

Till och med bättre än ettan. Loved it!

Annimoure Nilsson

2013-04-16

Betyg

Mats och Sara rockar!!! :D

B

balkiso abdulahi

2013-02-16

Betyg

Längtar tills den tredje kommer ut!

Jennie Björklund

2013-01-09

Betyg

Mycket spännande fortsättning och det här tycks vara en bokserie som passar mig riktigt bra då den har flera huvudpersoner, i bokserier där det bara handlar om en person tröttnar jag efter 2-3 böcker, men så tycks det inte vara här. Nu väntar jag med stor nyfikenhet på Nyckeln...

A

Alice Haraldsson

2012-12-07

Betyg

Helt ok bok men tycker den är liiiiite överskattad

Maria B Hansson

2012-12-07

Betyg

Riktigt bra ungdomsbok som jag läste med lika stor förtjusning som dottern.

Carolina E

2012-12-03

Betyg

De Utvalda tonåringarna i Engelsfors
som ska förhindra jordens undergång
genom att kämpa mot demoner
har nu börjat sitt andra år på gymnasiet.

Och de tampas inte bara med magiska krafter
och korrupterade råd utan även
med helt vanliga tonårsproblem.

Som olycklig kärlek, känslan att vilja slå sig fri,
ibland vilja vara mer vuxen än vad man är
och ibland tvärtom vara mer barn än vad man är.

Det jag inte gillar med den här boken
är att alla ungdomar är så stereotypiska
och representerar varsitt "sätt att vara".
Hon som klär sig annorlunda och har kontakt med socialen.
Hon som mobbar och vill ha status.
Hon som blir mobbad och har en mamma som inte ser.
Hon som gömmer sig bland böckerna.
Hon som alltid blir för full.

Däremot gillar jag att det är just vardagliga problem
samtidigt som det är magiska världar och trollkonster,
det gör att även sådana som inte är fantasyfantaster kan relatera.

Den här boken tycker jag dessutom är snäppet vassare än den tidigare
och varför vet jag egentligen inte, kanske hade jag för höga förväntningar sist.
Jag gillar också att de slåss mot en sekt den här gången och inte en ensam person.
Däremot är själva upplägget med demoner som styr och tar över lite väl likt.

Jag börjar dessutom känna lite mer sympati med karaktärerna,
den förra boken väckte mest irritation men ju mer man läser
desto mer lär man känna dem och förstår varför de gör de val som de gör.
Jag kommer definitivt att läsa den sista delen också!

http://romeoandjuliet.blogg.se

Betyg

Den finslipade uppföljaren av Cirkeln. Pressar upp förväntningarna enormt på del 3.

Madelene Helgesson

2012-10-07

Betyg

Bra fortsättning med många intressanta vändningar. Lite klyschig ibland men för min del totalt beroendeframkallande!

Karin Lundberg

2012-09-28

Betyg

Tyckte mer om "Eld" än "Cirkeln". Bra tvåa!

Paul Karlsson

2012-09-26

Betyg

Jag har precis läst ut boken "Eld" och ska nu tala om lite kortfattat vad jag tyckte.

De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.
Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig
kärlek eller laga krossade hjärtan.

Det är grundhandlingen i denna andra bok i en trilogi som började med boken "Cirkeln". Allt är precis lika spännande som i första boken. När man kommit en bit in i boken är det väldigt svårt att lägga den ifrån sig den innan man vet hur det hela ska sluta. Alla trådar knyts samman inför den sista och avslutande boken vilket nu gör det olidligt spännande i väntan på att den sista boken ska släppas.

Jag kan starkt rekommendera boken om man precis jag gillar spännande böcker med övernaturliga inslag.

Anna-Lotta Jadinge

2012-09-11

Betyg

Uppföljaren till Cirkeln är spännande, ja, men för mig lyfter det ändå inte riktigt - tycker nästan att ettan var bättre, trots att varenda människa verkar vara av motsatt mening. Att följa bruksortshäxornas vidare öden kan jag inte låta bli, men varje gång det talas om den hotande apokalypsen (som inte känns trovärdig, trots magiskt fingerpirr och mystiska elolyckor) sjunker min inlevelse något.

Malin Lundh

2012-09-02

Betyg

Bättre än första boken men nu ser jag fram emot sista delen. :)

T

Therese Åström

2012-08-26

Betyg

Bättre än ettan som jag gav en svag fyra. Denna är en klart stark fyra. Som många andra redan skrivit - att skriva nummer två i en triologi som inte bara går på tomgång är en bedrift.

frida lindkvist

2012-08-17

Betyg

Första halvan långsam, men sedan SJUUUKT spännande!

Marianne Skoglund

2012-08-15

Betyg

Hatten av för denna begåvade författarduo som lyckats med den svåra konsten att skriva en mellanbok som är ännu mer spännande än första delen i trilogin, där fokus ligger på karaktärernas utveckling och relationer sinsemellan. Jag kan knappt bärga mig tills den avslutande delen kommer.

Monika W

2012-08-14

Betyg

Det är alltid lite nervöst att läsa andra delen i en serie när man tyckt riktigt mycket om den första. I detta fall fanns det ingen som helst anledning till oro. Eld är minst lika bra som Cirkeln. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2012/08/eld-av-mats-strandberg-sara-bergmark.html

A

Adriana Gil

2012-08-13

Betyg

Älskar elden och första boken rekommenderar den Stort!

Bea Johansson

2012-08-10

Betyg

Eld är inte lika bra som Cirkeln, men jag älskar den ändå. Spänning, svek och missförstånd. Även krossade hjärtan och intensiv vänskap. Ni som inte läs berättelserna om Engelsfors:
Fastna hos Cirkeln, berörs och läs Eld!!!!