?Jag är ledsen min vän?, sa mannen och skakade lite sorgset på huvudet, ?men jag tror inte du kommer att överleva här inne.? 27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz. Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången. El Choco är den fascinerande berättelsen om en svensk mans kamp för överlevnad i en galen och främmande miljö, om kärlek mot alla odds, och om ett land i uppror. Markus Lutteman är nyhetsreporter...
2018-11-25
El Choco
Spännande bok skriven av Markus Lutteman, baserad på svensken Jonas Anderssons berättelse om kanrksmugglingen från Bolivia och vistelsen i fängelset San Pedro och hur han under denna tid mot alla odds fick ordning på sitt liv och bildade familj. Det är en nästan overklig och otroligt spännande berättelse som fängslar (no pun intended) mig och flyter på i ett för det mesta bra tempo. Skildringen av Jonas tid i fängelset varvas med en inblick i Bolivias historia och de mest kända sydamerikanska knarkbaronernas liv. Det blir ibland aningen repetitivt men på det stora hela flätas de parallella spåren ihop på ett mycket bra sätt. Det som drar ner betyget något för min del är det något platta språket. På det stora hela en mycket läsvärd bok!
Välskriven och genomtänkt. Känns som att författaren gjort ordentlig research. Spännande att också få del av fakta kring Bolivia och landets histora. Väl indelade kapitel. Det måste vara en av de värsta mardrömmarna att sitta i ett fängelse där allt avgörs av hur mycket du kan betala, inte av ditt brott eller beteende. Sen går inte det ekonomiska pusslet i historian ihop för mig. Det står ofta om de sista slantarna eller om svält medan i nästa sekund finns lite mer pengar till en lite dyrare lägenhet eller ännu en muta. Det känns som att en del detaljer kan vara lite saltade, på ungefär samma sätt som det ibland beskrivs att Jonas har saltat sin situation när han varit i kontakt med UD eller ambassad/konsulat. Jag tycker inte heller om när det skrivs mycket om fascinationen och adrenalinet vid tortyr och sanslöst våld. För att överleva på en sån plats måste man nog göra eller blunda för mycket man inte gillar också. Deysi känns verkligen beundransvärd på många sätt!
2015-10-30
En historia värd högsta betyg. Men språket drar ner boken, absolut inte dåligt, men ganska platt.
2015-09-30
Spännande läsning. Taskigt läge för killen. Men ger man sig in i leken ,får leken tålas.
Välskriven och genomtänkt. Berättat på ett väldigt jordnära sätt och med inflikade avsnitt som berättar bakgrunden om varför kokainhandeln blivit så stor i Bolivia och inte kommer att komma på rätsida med den på länge än.En vanlig svensk svensson kan ha svårt att tro att verkligheten kan se ut så här. Man tycker; men herregud det är ett fängelse! De måste ju ha koll på fångarna! Och mänskliga rättigheter för böveln! Ja. Men så här ser det ut. Utanför vår trygga västvärld. En definitiv tankeställare! Om du inte vill ha dina ögon öppnade, läs nåt annat!
2011-10-21
En gripande bok om hur det är i ett bolivianskt fängelse. Riktigt spännande. Man bär med sig boken.
2011-05-25
Boken handlar om Jonas Andersson som är från Kungälv som är 25 år och behöver pengar. Så han får ett uppdrag att smuggla knark från Bolivia till Sverige. När han kommer till Bolivia så träffar han en tjej som han blir kär i. Men när han ska åka hem från Bolivia blir han tagen av polisen vid flygplatsen El Alto. Han hamnar på ett fängelse som heter San Pedro, där han får en dom på åtta år. Han får barn med Deisy när han sitter inne. Så han fick inte vara med när hon skulle föda det. Efter fyra åt på San Pedro får han vara utanför fängelset på dagtid med sin Deisy, och sina två barn Steffany och Sebastian som dom har fått. Dom lyckas få tag på ett falskt pass till Jonas och åker hem till Sverige och lever där. Jag tycker boken var ganska svårläst och lång men den var bra.
2011-05-17
Spännande och intressant att få reda på hur det är i ett bolivianskt fängelse. Ungefär som jag trodde.
2010-06-07
En fantastisk historia om en vanlig kille som hamnat helt snett och fick sitt liv att bli bra. Nästan som en otrolig saga.
Man fick en otrolig intim inblick hur det går till i Bolivia!
Att berättelsen var så nära och så lätt att följa gjorde betyget högt.
El Choco
Det första som jag får höra gör att jag genast vill klicka off och inte lyssna på denna story som ska vara sjukt vriden, storyn – en svensk ung kille som vistas i Bolivas värsta fängelse. Jag får Bamse, Lilleskutt och Skalman i örat. Jo, det är sant. Uppläsaren Hans Sandqvist låter väldigt likt våran allas röst som läser Bamse, Hans låter som Olof Thunberg. Och detta gör att jag genast vill stänga av. Vill inte ha en tung fängelsehistoria i örat av en barnkär dunderhonungs röst. Men jag hade inget val så jag fick härda ut och bortse från detta.
Skit samma. Boken handlar om unga svenska Jonas Andersson som under press ska smuggla flera kilon kokain från Boliva till Sverige. Men Jonas åker dit och får tillbringa lång tid i ett fängelse i Boliva. Hur han förvandlas från en knarksmugglare och slagskämpe till en ansvarslös överlevera och tvåbarnsfar. Hur han träffar sin livs kärlek och gifter sig, hur brutalt livet kan vara på denna helvetes plats och boken är en otrolig historia som glöms sent eller aldrig.
Så storyn, berättelsen är otrolig i sig och till och med jag tycker denna story är mäkta märkbar och bör läsas. Men jag är kluven då författandet av El Choco, Markus Lutterman inte fått storyn rättvis. Han skriver med en otrolig närvaro som en författare ska göra, men hans överenergi gör att det blir för mycket. Boken är skriven i tredjeperson och då det är någon annans sanna historia blir den intensiva närvaron störande istället. Som om författaren är Jonas. Boken borde istället skrivas i jag-form för att få ett starkare intryck. Alltså bör Markus gått in som spökskrivare för Jonas istället. Markus blandar också olika perspektiv i vissa handlingar som är i samma stycke. Han lägger också in långa avsnitt om Bolivias historia som är intressant men kanske inte hör hemma just här. Men det kanske värsta är att slutet aldrig tar slut.
Nej, författandet ger jag faktiskt en svag tvåa då mitt klagande över är få av mina negativa kråkor. Storyn i sig lyfter boken till en trea och då har jag helt bortsett från uppläsaren. Förväntade mig mer av författandet och blev faktiskt djupt besviken. Äsch – jag hade tänkt skona författaren med vill risa på. Han lyfter fram otroliga adrenalin händelser och situationer som skulle få vem som helst att få hjärtattack på lama sätt. Som om orden inte räcker till och målar ibland med ingen färg alls. Boken blir som ett volvoband tillslut där jag som läsre/lyssnare själv måste gröta fram bilderna som jag vill få målade på näthinnan.
Så med en för intensiv författarnärvaro i en sann historia som är upplevd av någon annan, har jag nu lyssnat klart på ett volvoband utan färg med ett slut som aldrig tog slut. Dock vill jag ändå poängtera att boken bör läsas för storyn är förjävligt otrolig.
Fick på efterhand reda på att ljudboken även finns att köpa där Markus Lutterman själv är uppläsare och inte Bamse. Det kanske ioförsig hade gjort mig ännu mera lack om man tänker på övernärvaron. Men höjdpunkten var ändå när Bamserösten läste upp att Jonas fick en ”Bamsekram” av hans flickväns föräldrar då gjorde jag som Skalman – kröp in och gömde mig.
Svag tvåa för författandet men en fyra för storyn. Slutsats en trea.
2009-05-02
Boken är mycket intressant och spännande och det är närmast skandal att man inte gjort film av den än. Men "faktabok", nä. Hos mig står den i hyllan för skönlitteratur även om kanske biografier, som den kanske kan räknas till, möjligen räknas som facklitteratur. En stark fyra i betyg får boken i alla fall. Boktipsets urval av facklitteratur får däremot en etta i betyg.