Efter mörkrets inbrott

Murakami, Haruki

| 2012

Flag from sv

518


Murakamis hypnotiska kortroman från 2004 utspelas under en natt i Tokyo. Filmisk och gastkramande. Eri och Mari är systrar och befinner sig på olika sidor om natt och dröm. Eri tycks inte kunna vakna där hon ligger i sängen. Mari tycks tvärtom inte kunna sova. Efter mörkrets inbrott stöter hon på den unge jazztrombonisten Takahashi som hävdar att de träff­ats tidigare. Under de följande timmarna möter hon också en kvinnlig före detta brottare som nu jobbar som nattportier på ett hotell med skamfilat rykte samt en kinesisk prostituerad som på samma hotell blivit brutalt misshandlad av en affärsman. Fram till gryningen möts deras vägar gång på gång och deras hemligheter tycks dra dem allt närmare varandra. Kan det vara så att Eris skrämmande sömn har något med affärsmannens brott att göra? Vad händer om Eri äntligen vaknar, kommer hennes syster då att somna? Efter mörkrets inbrott är...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

T

Tobias Hagljung

2020-07-29

Betyg

Mycket lämnas till läsaren här. Dem båda paralella perspektiven kompletterar varandra på ett elegant sätt men blir båda aningen ihåliga om inte läsarens fantasi är mkt närvarande.

L

Linda

2020-03-11

Betyg

Bodil Lundgren

2019-10-06

Betyg

Murakami är verkligen ojämn! Tycker att många av hans romaner är fantastiska, men den här gav mig inget. Förutom att den var seg, var dialogen torftig och storyn inte alls så intressant som den brukar vara.

Kristina Carlsson

2019-09-12

Betyg

Det är något med alla Murakamis böcker som får mig att sträckläsa. Jag vet inte varför. Jag tycker det är underbart när han beskriver precis vad någon äter, har på sig eller exakt hur ett rum är möblerat. I vilken annan författares böcker hade jag retad mig på detta, men aldrig i en Murakami-roman. Jag älskar att minst en katt ofta finns med i berättelsen och vanligtvis blir någon sittandes i en brunn eller som i denna romanen i en hiss. Denna berättelse var kanske inte den allra bästa av Murakami, men ändå var den så jättebra. På flera ställen i berättelsen beskrev han vilken musik som spelades och jag hade telefonen bredvid mig och googlade och lyssnade på alla låtarna samtidigt som jag läste. Oftast underbara jazzlåtar. När man läser och lyssnar samtidigt känns det som om man själv är med i handlingen i den mörka Tokyonatten. Jag undrar bara, ligger telefonen kvar på hyllan i kyldisken?

J

Johanna L

2019-08-10

Betyg

Murakami är alltid läsvärd men den här boken har några riktigt sömniga (lol) partier. Fantastiskt språk som alltid dock!

N

Niklas

2019-01-15

Betyg

Bra

Emanuel S

2018-08-22

Betyg

Murakami experimenterar med berättarjaget och dess relation till såväl läsare som handling. Intressant idé som tyvärr faller ganska platt. Läs snarare för musiktipsen än för handling.

Izabela Horn

2017-05-23

Betyg

Min första bok av Haruki Murakami men absolut inte den sista. Ett annorlunda sätt att skriva på, som läsare känner man sig som en betraktare, som man plötsligt öppnar en lucka i andras liv. Vacker språk.

Cindy Tigerlind

2016-04-27

Betyg

Hypnotisk bok och stämningen är magisk! Jag är svag för upplägget och fastnar för hur läsaren får inblick i några udda figurers liv inom en begränsad tidsram.

Lasse Nordenhem

2016-03-01

Betyg

Kapitlen om den sovande Eri är det tråkigaste jag läst från Murakami.

Cindy Kempe

2015-07-16

Betyg

Kort men intensiv. Trots att tempot i boken egentligen är ganska lågt - mycket är samtal och tankar - känns det som att få ett flertal piskrapp. Det är vackert och mystiskt. Rått och utan nåd. Mänskligt och medmänskligt. Övernaturligt. Och fantastiskt bra.

Betyg

Jag gillade inte alls denna bok

S

Stephanie G

2014-07-03

Betyg

Det här är inte en bok du läser för den fantastiska handlingen. Det är för språket och känslan. Det är vackert och det är väldigt drömskt. Om jag förstod allting? Antagligen inte, men jag tror inte heller att det är meningen. Murakami är inte känd för att skriva läsaren på näsan. Jag tänker att den här boken är en bra ingång till Murakami, gillar du den här så gillar du troligen hans övriga verk också.

Emma

2014-03-27

Betyg

Jag tycker inte att det här är någon fantastisk historia egentligen, men Murakami skriver verkligen fantastiskt! Det är som att bara ramla in i den på något sätt... men historien är så kort så jag hinner inte riktigt fastna ordentligt. Hur det går får vi aldrig veta. Om några irrande själar en mörk natt, mycket att fundera på... Jag tycker också att det är intressant hur han uppmärksammar att läsaren är en tredje person som är med och observerar det som händer, tror att det kanske är därför det känns som att man sugs in.

Thomas R

2014-03-02

Betyg

Zzzz... (och)Att inte få/ge svar på saker är Murakamis trick. Blir det magisk realism för det? Som David Lynch, minus den svarta humorn. Jag får läsa om senare, kanske så hittar jag något då.

Sandra Björn

2014-02-11

Betyg

ännu en gång försökte jag förstå mig på murakamis storhet, ännu en gång känner jag mig lika vilsen i min åsikt.

Hannes Skarin

2013-12-24

Betyg

3/6. Gillar bläckfisksmetaforen och sid 149-156. Annars en besvikelse. Svag trea.

Lenita Åberg

2013-08-20

Betyg

faller inte handlöst in i murakamis författarskap trots de otaliga chanser jag gett honom. fint språk i denna bok ibland och en del bra beskrivningar, men jag blev inte betagen ändå. långtråkig på sina ställen.

Elias Chougui

2013-08-19

Betyg

Det här var inte en av hans bästa böcker, men den var ju inte dålig (Det är ju trots allt Murakami som skrivit den...) Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Helt ok, antar jag.
Lättläst och kort.

L

Lars Brandström

2013-07-13

Betyg

Inte så stor som 1Q84 eller Fågeln... Men Murakami drar mig alltid in i en speciell värld, som att krypa in i en tunnel och komma ut ett par hundra sidor senare!

M

Måns Andersson

2013-03-10

Betyg

Boken var en besvikelse, ingen poesi, dialogen var på tonårsnivå och inte på något sätt fängslande.

Alekzandra K.

2013-01-15

Betyg

Som tidigare nämnt gillar jag verkligen Murakamis detaljerade beskrivningar, även i denna bok. Otroligt filmisk och spännande, ville hela tiden veta vad som skulle hända. Satt med papper och penna och klurade ut olika teorier om vad som var på gång under läsningen, därför blev jag dock något besviken på slutet, att det blev så många lösa trådar. Inte upprivna trådar direkt, men ändå helt lämnat till oss, i gryningen, att tolka hur det sedan skulle avslutas.

Malin H

2012-08-25

Betyg

Gillade mötet mellan Mari, takahashi och turerna kring Alphaville. Hela eri-spåret var märkligt och poänglöst även om draget att dra in läsarna som betraktare var småroligt. Summa summarum en besvikelse.

Jakob Nylin

2012-08-05

Betyg

En väl tunn historia, men Murakami är en fantastisk berättare.

Lotta Berling

2012-07-25

Betyg

Kanhända lider jag av lite Murakamiöverdos efter 1Q84-triologin, men jag tror ändå inte att det var därför Efter mörkrets inbrott kändes lite ljummen. Behaglig, men utan riktig nerv i berättelsen. Av Murakami förväntar jag mig mer.

Hanna Bragberg

2012-07-25

Betyg

Både karaktärer och miljöer och händelser var väldigt lika de andra Murakami-böcker jag läst, VÄLDIGT lika emellanåt!

Annie Halje

2012-07-03

Betyg

Murakami briljerar ännu en gång.

Karin Söder

2012-06-11

Betyg

Murakami är som han är - ingen tvekan om det. Är det en bra bok? Ja, utan tvekan! Kommer ihåg innehållet i boken väl, trots att det är ett tag sedan jag läste den, men jag kommer inte ihåg slutet!

E

Erika Wiman Snäll

2012-06-07

Betyg

Som vanligt med Murakami - spännande dialoger och surrealistiska sekvenser.

Annika Olsson

2012-05-25

Betyg

Mysko...som hans böcker brukar vara. Man undrar vad som händer. Vad var det egentligen som hände? Skulle vilja sätta 3,5 på den här. Han har skrivit bättre böcker. Men... hans sätt att skriva är så behagligt. Den är också lättläst. Så det får ändå bli en 4:a.

Kenneth Olausson

2012-05-25

Betyg

I en mystisk, suggestiv liten roman skildrar Murakami genom två systrar hur vi alla, trots att vi vill motsatsen, lever i våra olika åtskilda världar, men att vi möjligen/ändå/trots allt kan komma att höra våra ljudlösa rop efter varandra. För att då få närhet, kärlek, gemenskap.

M

Merja A

2012-05-24

Betyg

Den här romanen imponerade inte på mig riktigt lika mycket som flera andra av författarens böcker har gjort. Den är ändå en väldigt speciell och ganska lättläst / snabbläst liten bok. Jag hoppas på en filmatisering av "After Dark".

Alex Nedstam

2012-03-29

Betyg

Surrealistisk i riktig Murakamianda men inte lika fyllig som jag hade hoppats.

Kristina Simar

2012-03-26

Betyg

Oh, vilken underbar roman. Två vilsna själar som träffas under en natt och blir förtroliga med varandra. Jag har aldrig läst en roman av en japansk författare innan och var lite orolig att den skulle vara tungläst. Men den var lättläst och det centrala i romanen är de underbara dialogerna. Om jag inte visste att romanen handlade om Japan, kunde jag lika gärna trott att den handlat om något europeiskt land. Handlingen var visserligen lite sorglig ibland, men författaren har ändå lyckats skriva den suggestivt och med humor. Nu vill jag bara läsa mera av Haruki Murakami.

Stig Svåren

2011-04-30

Betyg

En liten bagatell av en historia, men så välskriven och vacker!

Thomas Rosswall

2010-08-01

Betyg

23.56 till 06.52; en natt i Tokyo (?), där två mycket speciella ungdomar träffas av en slump. Vi observerar allt som händer från en platform som svävar över staden eller en TV-kamera som ser genom väggar. Murukami har ett fantastiskt språk och en vidunderlig fantasi. En liten pärla.

F

Fredrik Ågren

2010-04-27

Betyg

Kanon om Tokyos mystiska nattliv .

jan dalgren

2010-02-13

Betyg

stillsam,sparsmakad i språk, några korta episoder under en natt som beskrivs både med hög precision och med starka overklighetsinslag. som vanligt ett fantastiskt språk, men instämmer med mr Lundgren att den inte tillhör hans riktigt starka berättelser.

Anders L

2010-02-01

Betyg

Surrealistisk kortroman i typisk Murakamistil om en natt i Tokyo. Nästan som en japansk Twin Peaks. Bra, men inte det bästa jag läst av honom. En fyra.