Efter supersuccer som Frr eller senare exploderar jag, Pappersstder och Katherine-teorin r Printz Award-vinnaren John Green nu Sverigeaktuell med Efter Alaska. En utvecklingsroman om livsavgranden, vnskap och famous last words.Miles Halters sociala liv r ngot begrnsat. Minst sagt. Han pluggar och sitter i tevesoffan med sina frldrar.Nr han bestmmer sig fr att packa ihop biografierna i pojkrummet i Florida(ja, han r besatt av knda personers sista ord och pljer drfr biografier) och flytta till internatet Culver Creek fr att ska sitt "Stora Kanske" (japp, det var Francois Rabelais sista ord p ddsbdden) frndras hans liv fr alltid.Ett par rum ner i kooridoren p Creek presenteras han fr Alaska Young. Hon frkroppsligar allt Miles Halter aldrig har varit i nrheten av. Alaska r smart, rolig och osannolikt sexig. Och oberknelig.Med en intellektuell...
Mycket bra bok med fler bottnar n hndelserna runt Alaska. Vnskap, passa in, vem som borde gjort vad osv. Humor, som alltid med John Green. Rekommenderas
Vldigt frutsgbar med tanke p att varje kapitel brjar med etthundratrettiosex dagar fre och sedan r det en nedrkning till efter Alaska. Visst r det ngot gulligt med berttelsen om den nrdige ensamma tonrspojken som fr frsta gngen fr vnner nr han flyttar till studentkorridor. Alaska r vldigt levande och sprudlande men samtidigt sjlvdestruktiv. Historien r nd vldigt tonrig och platt p ngot vis och berr mig inte ordentligt, vilket r synd med tanke p mnet. Lsvrd historia men lttsmlt och det knns inte som den kommer fastna i efterhand. Karaktrerna r rtt skna, speciellt versten och Alaska, och det r lite intressant med huvudpersonens egenhet att samla p mnniskors sista ord.
Var r Alaska?
Tro, hopp och krlek p ett high school-internat. Den frsta krleken, Alaska, frndrar inte bara berttarjaget Miles liv. Karaktrerna knns levande. Rolig, spnnande och sorglig berttelse.
En bok som skulle kunna sgas vara indelad i tv delar, dr den andra delen r betydligt bttre. Ibland r boken s smart, ibland blir det lite vl mycket ungdomssrja. Det kanske snart r dags att inse att jag bara helt enkelt r fr gammal fr vissa bcker. Frr eller senare exploderar jag (The Fault in Our Stars) var bttre.
OMG OMG OMG den hr boken var s frbannat jkla verbra att det knappt gr att stta ord p men jag ska nd give it a shot:
Miles brjar p Culver Creek High School efter att ha avverkat ett antal skolr p hemmaplan utan vnner med med biografier som substitut. P Culver Creek letar han efter sitt Great Perhaps: att kanske, kanske f en frndring i sitt liv och kanske rent av hitta personer att umgs med. Och redan frsta dagen lr han knna Chip, eller snarare the Colonel, som i sin tur presenterar Miles ("Pudge") fr sina blivande bsta vnner: Alaska (manodepressiv drama queen med smak fr det bombastiska) och Takumi (asian kid med rappartalanger).
Miles, the Colonel, Takumi och Alaska gr sedan i skolan, planerar pranks, dricker alkohol fast de inte fr, rker i duschen, diskuterar krlek, utvar krlek, motstter sig patriarkatet (eller nja iallafall Alaska), rappar och r bara s fantastiskt himla underbara. Deras samtal, deras relationer, deras knslor: <3 <3 <3 <3!!!!
Boken r som en blandning mellan Norwegian Wood och Den hemliga historien fast light p ngot stt. Lite mer lttsmlt men inte p ngot stt smre fr det. Den r helt underbar och en av de bsta bckerna jag lst i r.
Jag har inte lst ngonting av John Green tidigare, men jag mste sga att jag r imponerad av de otroligt starka och minst sagt levande karaktrerna han skapat!
lskar John Green! Denna kanske inte var riktigt lika bra som "The fault in our stars" men en stark 4a. Greens sprk (lste p engelska) r lttsamt och boken r rolig och sorglig p samma gng.
En fantastisk bok om frsta krleken, svek, mystik, sista ord, upptg och att inte kunna se mnniskor som dem r.
Mnga finna citat, roliga scener och karaktrer som r ltta att relatera till.
Den hr boken kom precis d jag behvde den och jag r otroligt tacksam ver att frfattare som John Green finns.
Gillar hans stt att skriva. En blandning mellan humor och allvar. Denna r nstan lika bra som "Frr eller senare exploderar jag" som fick en 5:a. Den hr blir en 4:a.
Mycket trevlig lsning! Bifigurerna r dock en smula endimensionella. Jag hade nog haft stor gldje av att lsa den hr boken nr jag sjlv befann mig i tonren.
Detta r frsta boken jag lst av John Green, men absolut inte den sista! Sprket r sknt, har flow och knns genuint. Karaktrerna r vl uttnkta, upplgget skitbra, handlingen bde extremt rolig och sorgsen. Jag gillar det hr s jkla mycket.
h, s underbar. Att knna igen sig i boken, samtidigt som ens liv nstan r tvrtemot huvudpersonens. Att den r rolig, men samtidigt fint skriven och allvarlig. Allt det r s himla ovanligt att hitta i en och samma bok, men det r underbart. Ls den.