Edward Finnigans upprättelse

Roslund & Hellström

| 2007

Flag from sv

1414


I Sverige blir en man vid namn John Schwarz häktad för misshandel på en Finlandsfärja. Det är något som inte stämmer med John, vem är han egentligen? En man utan identitet? En man som egentligen borde vara död? I USA förbannar Edward Finnigan sitt öde. Trots att många år har gått kan han inte få ro så länge han inte får upprättelse för mordet på sin dotter. Han har blivit berövad det avslut som han varit så säker på. Kriminalkommissarie Ewert Grens förstår inte först vad det är han har framför sig när han börjar förhöra John. Ett politiskt spel, men också en härva där mänskliga relationer och starka övertygelser har stor betydelse. Edward Finnigans upprättelse är en berättelse om vad strävan efter upprättelse kan göra med människor. Om vem som är offer och vem som är brottsling. Men framförallt är det en andlöst spännande och intelligent kriminalroman som engagerar och överraskar....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Helena Nilsson

2017-03-28

Betyg

Det tog lång tid innan jag "kom in i" den, därav det låga betyget. För egentligen är det en kanonstory! Som tyvärr berättas på ett alldeles för omständligt sätt.

Helena Nilsson

2017-02-21

Betyg

Kom aldrig riktigt in i den. Ska ge den en ny chans senare!

Pernilla Nilsson

2016-06-22

Betyg

Jag förstår problematiken som boken handlar om, men ändå når den mig inte. Tyvärr.

J

John C

2015-08-14

Betyg

John Schwarz blir häktad för en misshandel på en Finlandsfärja. Det upptäcks dock att han saknar identitet. När det visar sig att han egentligen varit död i sex år tätnar mystiken. Historien är intressant men vad som är den stora behållningen är författarnas kunskap och engagemang i kriminalvårdsfrågor. Här tvingas man fundera över viktiga frågor om hämnd kontra upprättelse, dödsstraffet etc. Kan tänka mig att läsa mer av dessa författare!

Teresia Kjellgren

2015-02-09

Betyg

Tredje boken av Roslund och Hellström som jag läser och blev inte besviken. En bra story och intressanta personer. Svår att lägga ifrån sig. Korta kapitel så det blir väldigt lätt "bara ett till". :-)

E

Ewa H

2014-09-26

Betyg

Lite annorlunda, men strålande välskrivet kriminaldrama med fokus på dödsstraffsproblematiken. Intrigen är ytterst välfunnen och karaktärerna på kornet, Ewert Grens som vanligt lite bisarr i sin dyrkan av Siw Malmkvist. Boken är trots sin tyngd i frågeställningarna lättläst med korta episoder. Det tar en stund innan dramat får konturer, sen blir det svårt attlägga ifrån sig boken

K

Katarina Johansson

2014-03-11

Betyg

Den första boken jag läste av Roslund och Hellström. Väldigt gripande. Ingen som läst den kan vara för dödsstraff. Fruktansvärt.

M

mats hareskog

2013-10-10

Betyg

en av de bästa böcker jag läst

O

Olga Lund

2013-08-11

Betyg

Gick lite trögt för mig i början men sedan kunde jag inte lägga ifrån mig boken. Riktigt bra!

Elisabeth E

2013-02-07

Betyg

Det var ett par år sedan jag läste en Roslund & Hellström-bok och den boken jag läste då var Odjuret. Den var väldigt obehaglig på flera sätt och det är inte en bok jag vill läsa om nu när jag själv har barn. Givetvis var det en bra skriven bok.

Edward Finnigans upprättelse är den tredje boken i serien om Ewert Grens och i den här behandlas temat dödsstraff. Är det bra/dåligt? Vad händer om det är en oskyldig som avrättas? Vad händer om en som varit död dyker upp levande? Många frågor som kräver många svar och Roslund & Hellström lyckas briljant med att svara på dessa frågor.

Det är en bra deckare, kort sagt. Läs om du har gillat de andra böckerna om Ewert Grens och hans Siw Malmqvist-lyssnande

Elisabeth E

2013-02-07

Betyg

Väldigt fängslande och bra!

annika åberg

2013-01-05

Betyg

Mycket bra bok, tredje av de och likaså den tredje jag läst. Rekommenderas

M

margaretha grön

2012-11-12

Betyg

super bra........

P

Peo Edvinsson

2012-10-19

Betyg

Roslund & Hellströms bästa hittills.

D

Daniel Petersson

2012-10-13

Betyg

Lite överdrivet slut men ändå en riktig page turner (ursäkta uttrycket).

jn dvd

2012-09-02

Betyg

Välskriven och spännande. Skiljer sig från de tidigare böckerna, men inte på ett dåligt sätt. Den är bara lite annorlunda.

M

Mats Sigfridsson

2012-04-09

Betyg

Riktigt bra story. Osannolik men ändå trovärdig. Ett bra debattinlägg i dödsstaffet som företeelse. Inte alls i klass med Box 21 men en riktigt bra deckare. En stark trea.

Tobbe Fransson

2012-02-08

Betyg

Död dödsdömd amerikan nitar full finne på färjan. Osannolik start med spännande slut.

J

Jonas Utterström

2012-01-20

Betyg

Inget litterärt mästerverk direkt men originellt.

Marko Krejic

2012-01-08

Betyg

Började sådär.Något gjorde att jag inte ville gilla boken, men kunde inte låta bli att läsa klart den.

Betyg

Inte lika bra som resten i serien.

Marina Kajgård

2011-07-25

Betyg

En av de bästa böcker jag läst!!

P

PL *

2011-06-23

Betyg

Bra, med ett genomtänkt upplägg. Känner igen upplägget från filmen The life of David Gale.

Elisabeth Svensson

2011-06-22

Betyg

Bättre än jag väntat, men gillade inte riktigt slutet... Blir så arg...

Monika W

2011-05-30

Betyg

Riktigt, riktigt bra. Förklädd till deckare/thriller får den här boken en att verkligen tänka till och den stannar kvar. Oftast med en sur eftersmak. Är dödsstraff uprättelse eller hämnd? Och mår man verkligen bättre av att döda en mördare? En liten twist i slutet gjorde inte berättelsen sämre, även om jag i stort sett var på rätt spår. Förutom varför då. Solklart deras bästa bok, hittills.

M

Mia Svensson

2011-05-22

Betyg

Jag är helt såld och ska nu läsa övriga böcker av dessa författare. Intrig med en twist! Mycket spännande!

Joanna Björkqvist

2011-04-02

Betyg

En fantastiskt genomtänkt bok som man aldrig glömmer. Så finurlig och tänkvärd. Rekommenderas varmt.

Anette Marcusson

2011-03-15

Betyg

mycket bra

Alexandra S

2011-03-13

Betyg

Deprimerande. Ytterst deprimerande.

Gun Petersson

2011-03-02

Betyg

Fungerade att lyssna på men jag skulle inte orkat läsa den.

Mariette Enelycke

2011-02-13

Betyg

Fruktansvärt bra läsning.

Anna-Karin L

2011-01-18

Betyg

Fick en att fundera på liv och död! Gillade denna!

Cindy Kempe

2011-01-05

Betyg

Boken har en viktig innebörd, och gör att den kan diskuteras och få folk att tänka efter. Den var mycket bra skriven, med en enligt mej genial historia.
Tyvärr blev jag rätt deprimerad av den, därför får den ingen femma av mej. Den lämnar efter sig en känsla av orättvisa och jag mår nästan lite illa.
Jag rekommenderar ändå att man läser den, för trots att man mår lite dåligt av den är den ändå något att ta ställning till.

Cindy Kempe

2011-01-05

Betyg

Boken har en viktig innebörd, och gör att den kan diskuteras och få folk att tänka efter. Den var mycket bra skriven, med en enligt mej genial historia.
Tyvärr blev jag rätt deprimerad av den, därför får den ingen femma av mej. Den lämnar efter sig en känsla av orättvisa och jag mår nästan lite illa.
Jag rekommenderar ändå att man läser den, för trots att man mår lite dåligt av den är den ändå något att ta ställning till.

L

Louise Baaz

2010-06-07

Betyg

Bra, fast lite för lik filmen "The life of David Gale".

Bengt Månsson

2010-04-04

Betyg

Lysande! Deras bästa enligt min enkla smak.

Maria B Hansson

2010-03-21

Betyg

"Att döda en männska är alltid ett mord" Här följer vi de ohyggliga konsekvenserna av dödsstraff. Mycket svår att släppa.

E

Erika Johansson

2010-03-18

Betyg

Mycket bra och välskriven bok. Har läst alla böcker av Roslund & Hellström men det här är den bästa tycker jag. Ger många funderingar kring livet.

Petra Norstedt

2010-02-27

Betyg

Fantastiskt bra. Jag glömde att det var en deckare utan funderade istället på hur hämnd påverkar människor och om hämnd verkligen är en naturlig drift hos oss. I diskussioner med en väninna kom jag fram till att boken faktiskt fått mig att ändra åsikt i en existentiell fråga.

Lotta Norén

2009-09-09

Betyg

Lyssnade på den som ljudbok.

maria hansson

2009-08-28

Betyg

Har som sagt läst alla böcker i fel ordning, men trivs bra med både karaktärer och författare, denna bok var gripande och behandlar något man inte vanligtvis lägger ner så mycket tanke på, då det sker så långt bort.

Pia Kask

2009-06-25

Betyg

Efter att ha läst ut den här vill man bara gå ut i skogen och skrika. Länge. Högt.

Jack Russel

2009-05-23

Betyg

Trodde inte så mycket om denna bok alls, men den var bättre än väntat. Det som stannade kvar hos mig var författarnas inlägg efter själva "storyn", de allra sista orden i boken: "Hämnd är något du tar. Upprättelse, däremot, något du får."

Det ställer det hela på sin spets lite grand, var går gränsen mellan den upprättelse, som man i det amerikanska rättssystemet håller så högt och också menar att dödsstraffet bidrar till att ge, och den hämnd som anhöriga många gånger vill utkräva av en gärningsman och som samhället på så sätt bidrar till att utkräva genom att utdöma dödsstraff? Detta dilemma fångas i ordväxlingen mellan Vernon Eriksen, vaktchef på Death Row på fängelset i Ohio, och Lothar Greenwood, en av läkarna där (s 166):

- Så här... så här tror jag det är. Jag vill inte se på när en vän upphör. Inte en till. För mig är det nog så. Som min familj... jag har inte så många andra. Det kanske kan vara svårt att förstå. För er, menar jag. Men så är det.
- Det låter tragiskt.
- Det är jag som går där och vaktar dom. Människorna som samhället kräver upprättelse från. Som samhället ska ta hämnd på. Mörda. Varje dag vaktar jag dom. Och jag blir liksom... fysiskt delaktig. Jag är ju med och genomför det. Mordet. Förstår ni? Men det är inte min hämnd. Jag tror inte på den där förbannade upprättelsen längre, på hämnden, på ett samhälle som tar liv...

Läsvärd bok!