Dumskallarnas sammansvrjning

Toole, John Kennedy

| 2018

Dumskallarnas sammansvrjning av John Kennedy Toole har kallats en av de roligaste bcker som ngonsin skrivits. Hr stiger Ignatius J. Reilly rakt in i vrldslitteraturen: ofromligt fet, otroligt lat och ofrvget stridslysten, ett mellanting mellan Helan och Don Quijote med en omttlig aptit p popcorn, varm korv och dliga filmer. P sitt enmanskorstg mot den moderna tiden och p jakt efter ett lagom lttsamt jobb hamnar han i en serie vanvettiga ventyr som styrs av sin egen inre logik mot katastrof. John Kennedy Tooles debutbok frn 1980 vckte stor uppmrksamhet nr den kom ut och hyllades unisont av svl lsare som kritikerkr. Toole sjlv fick aldrig njuta av framgngen. Han skrev romanen redan p 1960-talet och frskte fruktlst f den publicerad under sin livstid. Frustrerad och djupt deprimerad av motgngarna tog han sitt liv 1969, 32 r gammal. Det r tack vare hans mor som...

P

Patrik Johansson

2023-12-14

Ja, vad sger man. Ofrglmlig

Astrid Olsson

2023-10-21

Min frsta stora lsupplevelse som ung tillsammans med Trningsspelaren. Det r kul, men man stter skrattet i halsen ibland, s klart.

Nina Gustafsson

2019-10-12

Huvudpersonens lathet och ofrskmdhet str mig enormt frmodligen fr att jag knner igen folk i min omgivning som frsker leva livet p liknande stt. Visst kan jag skratta t vissa scener och formuleringar men frmst blir jag bara less p huvudpersonen.

Hanna Rhodin

2019-02-05

Ignatius C. Reilly r ingen hjlte. Han r inte ens en person en tycker srskilt mycket om. Trots sin lder bor han fortfarande hos sin mamma i New Orleans. Nr vi mter Ignatius r julrushen igng, inte fr att Ignatius kan anklagas fr att rusha ngot alls. I det frsta kapitlet stts rrelser igng som p olika stt vltrar sig genom New Orleans skummare distrikt och fr oss mot en oundviklig upplsning. En upplsning som p stt och vis r en personlig katastrof fr Ignatius sjlv, men mjligen blir rddningen fr de som dragits in i hans frehavanden.
En fantastiskt underhllande, om n tidvis frvirrande, bok som tyvrr gavs ut postumt. Frfattaren John Kennedy Toole tog sitt eget liv och hans mor var den som lmnade ver manuskriptet till frlaget.

Philip Stenstrm

2018-04-05

Dumskallarnas sammansvrjning (engelska: A Confederacy of Dunces) - John Kennedy Toole

I New Orleans, Louisiana, bor Ignatius J. Reilly tillsammans med sin mor. Ignatius r en egendomlig karaktr med en knnbar utstyrsel: En grn jgarmssa, en sabel, ronring, mustasch och halsduk; en kombination som gr honom mrkbart uppseendevckande och underlig. Han har lmnat staden en enda gng, p en Greyhoundbuss till Baton Rogue, vilket blev en mardrm, ngot han stndigt belyser och pminner. Efter 8 r p college r Ignatius oerhrt vlutbildad, intelligent och vltalig. Problemet r att han r extremt ofrskmd, lat, korpulent samt lider av ngot han kallar magmun och nu blivit tvingad till att ARBETA, som han sjlv formulerar det. Efter en smrre incident, som skuldbelagt Ignatius och hans arma moder, finner han sig motvilligt skandes efter ett jobb. Efter ngra misslyckade intervjuer lyckas till slut Ignatius frhandla till sig en tjnst p Levy-Byxor som kontorist. Ignatius inleder med gott frtroende hos ledningen, men strax tar han sig lite mycket friheter och det blir drpliga stunder som tillfaller fretaget och dess fortsatta verlevnad.

Ignatius J. Reilly r en av dtidens, skolade rttshaverister som ser p vrlden och dess moraliska frfall med frakt. I svvande, men akademiska inslag, texter formulerar han sina tanka och synpunkter p hur samhllet br rtta sig och hur sammansvrjningar omger det. Ignatius r en modern fetlagd, Don Quijote, med frkrlek till varmkorv, som slss mot moderna vderkvarnar som tar sin form i olika trsklar och personer. Det r hans vltaliga och ohmmade repliker som glimtar och frbryllar med en enorm charm och stil. Hans siktsfrihet och krassa, ofrskmda, men hrliga, ton fngslar och hnfr. Lyckans hjul av Fortuna och Boethius, romersk filosof, r stndigt terkommande referenser i huvudkaraktrens Ignatius tankar och tal. Trots hans bildade och misslynta frhllningsstt till omgivningen r det en karaktr som gr vrlden till en roligare plats att leva och verka i. Karaktrerna runt omkring Ignatius r sdana som frvntar sig hyfs, men r dem sjlva ganska ohyfsade i sina handlingar. Det r sannerligen en sammansvrjning av dumskallar som florerar och konspirerar med och mot varandra.

Det r en, i min mening, av de roligaste bckerna som ngonsin skrivits. Och varfr skriver jag det. Jo, med dess charmiga innehll och frgstarka karaktrer r det en roman som var, och till viss del fortfarande r, fre sin tid. I den drpliga humorn och de charmiga textraderna ligger dock en ganska mrk och tragisk bakgrund till dess bokens upphov, publikation och framgng. Frfattaren, John Kennedy Toole, som skrivit, Dumskallarnas sammansvrjning, - A Confederacy of Dunces, refuserades flertalet gnger av olika frlag. Med motgngarna ledde det till en svr depression som han aldrig terhmtade sig ifrn. John Kennedy Toole begick sjlvmord och efterlmnade ett msterverk som senare, tack vare hans mor, publicerades och tilldelades postumt Pulitzerpriset fr frmsta amerikanska roman. Det r en roman som blivit en ondlig klla av drplig humor och prislsa karaktrer.

Izabela Horn

2017-02-09

Det tog ca 50 sidor innan jag brjade uppskatta denna bok. Jag e glad att jag inte gav upp d den gav mig mnga leende.

Annika Olsson

2017-01-27

Sida upp och sida ner utav drpliga situationer. Retar mig bara mer och mer p Ignatius manifest och hgtravande ord, det blir bara tjatigt. Frstr att mnga kan tycka att den r rolig, men det blir helt enkelt fr mycket av allt.

Martin K

2014-12-07

En av de roligaste bckerna jag lst. Ge den lite tid dock. Tog ett tag innan jag kom in i den, men sedan... Hahaha!

Sara Wall

2012-07-02

Har omvrderat betyget fr Tooles speciella verk ver 5 gnger nu. Tycker att sprket r vldigt svrt att bedma. r det bra eller r det en enda rra? lskar dock de olika karaktrerna och sttet p vilket de beskrivs. Hurra fr Ignatius.

Elin Rickmarker

2012-06-06

Fastnade aldrig riktigt. Gammaldags sprk. Lade ner efter ca 100 sidor. Lite smrolig var den dock men inte tillrckligt fr mig.

Janne Svensson

2012-05-30

Har lst den en eller tv gnger innan. Nu tycker jag inte att den r s fantastiskt rolig lngre.

Mylar .

2011-11-04

Inget sprkligt eller litterrt msterverk, men underhllande och skrmmande nr man betnker att sna hr mnniskor faktiskt existerar i verkligheten.

L

Lars Andersson

2011-08-16

Bra och rolig bok. Kvalitn snktes tyvrr ett tag i mitten av boken, men det reparerades godknt och sammantaget r jag njd med lsningen. Stark 3:a.

D

Daniel G

2011-01-09

Tappar lite i versttningen. Fullpongare p engelska.

C

Carina Wads

2010-11-18

Topp tre p min lista. lskar sprket och huvudpersonen! Brilliant!! Hade velat lsa mer av denna frfattare..

C

Christoffer Levak

2010-08-25

Dumt att lsa den p svenska, tror den frlorade massor i versttning. Beskrivningarna r ju enastende fyndiga men tyvrr vcker inte protagonisten ngon sympati hos mig utan jag blir mestadels frbannad. God lsning, kommer lsa om den p engelska.

Kjell Jacobsson

2010-05-30

Ja, detta r en man man lskar att hata.
Men det blir lite tjatigt i lngden. Ngra sm skratt och en del sneda leenden, men, det stora "asgarvet" uteblev. En 3:a i betyg tycker jag r generst.

Malin Persson

2010-02-26

SKitbok. Ls ngot annat!

Mikael Strm

2010-01-07

Jag skrattar s att jag nstan ramlar av stolen.

Louise A

2009-12-07

N, det hr r inte kul ngonstans....

H

Henrik Kvistblom

2009-11-03

Hatar verkligen huvudpersonen.

Kjerstin Vogel

2009-11-03

En hejdlst rlolig bok! Ngot av det roligaste jag lst faktiiskt, skrattade s jag tjt och trarna sprutade. versttningen gr den inte rttvisa.Jag kan bara sga: ls.

P

Pl Brattberg

2009-10-25

h, en sdan ljuvlig bok! En gng gick ett rykte att den skulle filmas, med Brad Pitt i huvudrollen! :D

Lotta Berling

2009-09-24

Hller med Maria och sa. Frst var den s rolig och jag skrattade frtjust och lste hgt ur den fr min man. Men sedan blev det liksom fr mycket av samma vara och jag trttnade. Nu har jag sttt stilla p sidan 242 ett bra tag. Fast jag har tnkt att jag ska lsa ut den. Ngon gng.

sa Norlund

2009-09-23

Galen - men inte alltid kul. Lite fr lng

Maria Lindquist

2009-09-07

Lite besviken faktiskt. Efter att ha hrt av folk under en massa r att det r en av de bsta bcker de lst. Jag tycker den var riktigt seg emellant och inte S hysteriskt rolig.

Jrgen kesson

2009-07-20

Nr boken stts upp som film s vill jag se se f.d. statsminister Gran Persson i rollen som IJR. Brja odla mustasch Gran!

Den mest fantastiske antihjlten finner vi i Ignatius; fet, 40, boende hos sin mamma, odrglig, intelligent och verserad. Kommer att lsa den hr hur mnga gnger som helst.

johan neckvall

2009-07-07

Troligen vrldens roligaste bok....