Dubbelgångaren

Fjodor Dostojevskijs roman Dubbelgångaren - en pärla i Dostojevskijs rika produktion, en inkännande studie av en man som upplever hur han motarbetas av en synnerligen utstuderad mobbare. Dostojevskij betraktade själv denna bok som ett av sina främsta verk. Romanen handlar om titulärrådet herr Goljadkin som bor ensam med sin betjänt i en liten lägenhet i Sankt Petersburg. En dag upptäcker han till sin förfäran att han har en dubbelgångare i staden, en person som är på pricken lik honom och till och med bär samma namn! Ännu mer bestört blir han när det visar sig att denne falske Goljadkin har fått anställning i samma ämbetsverk och på ett knipslugt lismande vis har gjort sig till vän med hans kollegor och börjat baktala honom å det grövsta - allt med den uppenbara avsikten att manövrera ut honom, att förgöra honom. Till och med den sköna Klara Olsufjevna, dotter till en av ämbetsverkets...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Jenny Bergendahl

2020-11-01

Betyg

Kände direkt igen författandeskapet efter att ha läst "Anteckningar från underjorden". Fantastiskt språk och liknande karaktär, Golyadkin, stackars sate. Det här blir en femma. Jag måste läsa den igen.

T

Tom Eriksson

2011-07-29

Betyg

Detta är den bästa skildringen av paranoid psykos som jag läst. Men boken är nog inte endast menad som psykologisk och social realism. Den är inte bara släkt med "Kappan" utan också med "Näsan"