HSP Highly Sensitive Personality Sensitivt begåvad Stark-skör Äntligen har forskningen och erfarenheten satt namn på det många känner igen sig i. Doris Dahlin och Maggan Hägglund har skrivit boken som förklarar, bekräftar och visar hur man tar vara på sin känslighet. Det här är den bok som vi önskar att vi haft då när det var som värst. Den fanns inte. Därför har vi skrivit den. Den handlar om att hantera sitt liv när man varken är bara stark. Eller bara skör. Utan både och. Stark och skör. Det är en bok för dig som ibland önskar att du vore mer hårdhudad, mer okänslig. Det är en bok för dig som får höra "Känn inte efter så mycket" och "Du inbillar dig!" Det är en bok om hur man utnyttjar sin lysande känslobegåvning och inte drunknar i den. Så nu finns den här boken. En simskola för alla som riskerar att drunkna i känslohavet. För att du ska slippa göra våra misstag - du hittar...
Jag tror att denna bok kan vara väldigt bra för den som är HSP (highly sensitive person). Jag har själv alldeles nyligen kommit fram till att jag är en sådan person men kan ännu inte allt för mycket om det och därför var det lärorikt att få lära mig mer. Sen är det som alltid när en jobbar med sin egna utveckling att inte alla saker passar in. Men jag tänker att en tar till sig av det som kan vara hjälpsamt och sorterar bort det andra.
Jag tror (i alla fall för mig) att denna bok gör sig bättre i fysiskform då en kan läsa om stycken lättare och verkligen se över de listor som betas av i boken.
Jag tror som sagt att boken kan vara bra för den som är HSP och jag tycker också att den kan vara bra för den som känner en som är HSP, vare sig det är en fru,kompis, kollega etc. Ju mer en känner till om en persons personlighet desto lättare brukar det vara att förhålla sig till personen. Detta gäller ju så klart vare sig den är HSP eller ej. Tro dock inte boken fördjupar sig mycket i ämnet, för så tycker jag inte är fallet. Utan detta känns mer som en grund att stå och sedan får en söka djupare information allt eftersom. Men som sagt, en bra första bok.
2017-12-22
Lättläst, rolig och stöttande bok som ger insikter, kraft och tips för hsp/starksköra. Känns som att en får djupdyka i en nära väns anteckningsbok med kloka tankar och stärkande ord. En bra bok att ha nära till hands!
En jättebra bok för alla stark-sköra känslomänniskor med hög igenkänningsfaktor i en del saker. Satte igång massa härligt analyserande om mig själv och människor i ens närhet. Kände också igen många strategier som jag känner mig nöjd över att jag själv redan kommit fram till. En del här har kritiserat att den inte är vetenskaplig, men mig gör det ingenting eftersom den är skriven utifrån två personers livserfarenhet. Att ha nära till sina egna känslor och lätt att snappa upp och känna av andras innebär definitivt både en skörhet i livet, men också en stor styrka, en sensitiv begåvning som behövs i världen, och det är den viktigaste biten att inte glömma av. Jag tänker att vi har alla våra svagheter och styrkor som ofta hänger ihop, en stark sida kan innebära en brist av det motsatta och så vidare. Men alla människor är vi olika och viktiga på vårt vis. För mig handlar det om att bygga på sina starka sidor och acceptera och vara ödmjuk för sina svagheter som följer med på köpet, det finns ingen människa som är fullkomlig i den här världen men självinsikt är alltid guld värd.
Läsningen blev för mig en stor besvikelse. Pratigt, fjantigt, totalt ovetenskapligt. Att skriva den här typen av litteratur med sig själv som referens borde inte vara tillåtet. Rörig och stressande layout med oförklarlig blandning av typsnitt, konstiga omotiverade "rutor". StarkSkör, varför inte hsp (eller hkp på svenska)? Betyget ligger farligt nära ettan.
Trodde att den här boken skulle vara mer mitt i prick på mig än vad den var. Jag kände igen mig i en hel del, men hade ändå svårt att ta till mig det som stod. Tror säkert att den här boken är en fullträff för många och till stor hjälp för dem. Men inte för mig. Åtminstone inte just nu.
2014-06-30
Jag känner att den här boken är alldeles för centrerad kring läsarens hjärnor och känslor. Lösningen är föga att kalla sig själv för sensitivt begåvad och andra för "normalbegåvade" när det istället handlar om att ta sig själv på allvar på ett sådant sätt att man kan ta mod till sig och uttrycka sig: "Det här vill jag!" Jag kände att när jag började utvärdera mig som sensitivt begåvad, så gick jag på gränsen att istället ha för bra fantasi om andras känslor. För mig är det rimligare att utgå ifrån att människor kan uttrycka sina känslor för mig, och att jag kan uttrycka dem för andra utan att jag ska oroa/analysera/fantisera kring min omgivnings känslor, så att jag slipper höra att "du inbillar dig". Plötsligt fick jag massor med tid att reflektera över annat, t.ex. vad jag vill, inte vad andra vill. Jag rekommenderar er att läsa alla böcker av Jesper Juul istället, även om det är böcker om barn och familjers gemenskap, så ska man inte glömma bort att vi en gång också har varit barn.
Jag tycker ofta att jag känner för mycket. Ibland är det en tillgång, i form av intuition och empati. Ibland är det bara jobbigt. Ett känslobrus som jag inte kan stänga av, som är starkare än mitt rationella jag. För ett tag sedan (närmare bestämt förra året) stötte jag på termen Highly Sensitive Personality och anade att den skulle kunna syfta på såna som mig. Min första reaktion var att kolla om det fanns några böcker skrivna på ämnet, för att jag gärna vill förstå mig själv och mitt ibland överdrivet känslostyrda beteende. Jag hittade en nyligen utgiven bok; Drunkna inte i dina känslor - en överlevnadshandbok för sensitivt begåvade, men först nu har jag läst boken.
Den visade sig handla om en viss kategori av högkänslighet som författarna kallar för StarkSkörhet. Alltså att man är både väldigt skör och väldigt stark samtidigt. Här sätter jag ett stort frågetecken. Forskningen bakom HSP verkar gedigen och seriös, inte minst när det gäller upphovskvinnan bakom termen HSP- Highly Sensitive Personality, den amerikanska psykologen Elaine Aron. Hon har forskat kring detta i över tjugo år och författarna refererar ofta till henne i boken. Så man kan tycka att det är aningen arrogant av författarna (som verkar ha rätt magra kunskaper i psykologi, men det är ju inte så konstigt om man som Dahlin och Hägglund är företagskonsult eller journalist) att, på eget bevåg, utan några vetenskapliga belägg, kombinera högkänsligheten med ett helt annat karaktärsdrag, nämligen styrka. "Styrka" är dessutom ett väldigt brett, relativt och svårdefinierat ord, men författarna försvarar sitt tilltag med att poängtera att Elaine Aron kommit fram till att åtminstone en tredjedel av alla högkänsliga personer är tydligt utåtriktade (utåtriktad = stark?).
Det verkar kanske torrt och intellektuell-elitistiskt av mig att bry mig så mycket om det här med vetenskaplighet. Men jag tycker faktiskt att det är viktigt. För alla de som läser den här boken kommer inte att förstå att författarna inte är några proffs på området, de kommer inte att förstå att det här är populärvetenskap och lättviktarpsykologi förenklad till banalitetens gräns. Trots att Dahlin & Hägglund berättar att de utgår från sina erfarenheter (de anser sig själva vara StarkSköra) så finns det läsare som kommer inte kommer att ta deras ord med ens ett kryddmått salt.
Men om jag har överseende med bristen på vetenskaplighet så tycker jag att det är en toppenbok. Jag vet inte om det finns något sådant som StarkSkörhet, men det kändes faktiskt som att det var mig de talade om. Boken kretsar kring ett fenomen som jag aldrig har hört om förut, men som känns väldigt aktuellt för mig. Jag kommer helt säkert att ha nytta av alla hemmagjorda "överlevnadstips" som boken bjuder på.
Jag är alltså i högsta grad ambivalent gentemot denna bok, men vill ändå uppmuntra alla som känner sig StarkSköra att läsa denna bok, som kan ge både tips och tröst. Fast med en nypa salt nära till hands.