
En röd resväska. En vattenflaska. En busshållplats som tillfälligt har flyttats. När Rakhmat Akilov den 7 april 2017 stjäl en lastbil och kör rakt mot folkmassan på Drottninggatan i Stockholm blir slumpen skillnaden mellan liv och död. Larmen strömmar in och budskapet sprider sig: Sverige är under attack.I Drottninggatan berättar den prisbelönta författaren Åsa Erlandsson om fyrtio sekunder som satte skräck i en hel nation. Boken bygger på intervjuer med hundratals människor, varav flera berättar för första gången. Den skildrar även polisarbetet i kulisserna där enskilda personer var avgörande för att gripa terroristen.»Ett mästarprov i det litterära reportagets genre.« Victor Malm, Expressen»Mästarberättaren och grävaren Åsa Erlandsson visar med sin bok hur lite vi fortfarande vet om terrordådet på Drottninggatan fem år senare. Obligatorisk läsning.« Jan Gradvall,...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Ett mästerligt reportage i bokform om terrorattentatet i centrala Stockholm 7 april 2017. Författaren och DN-journalisten Åsa Erlandsson kartlägger dramat sekund för sekund, när en papperslös gästarbetare stjäl en lastbil och mejar ner intet ont anande människor på Drottninggatan.
Men det mest gripande i hennes skildring är hur dådet får livslånga konsekvenser för anhöriga och vänner till de omkomna. Det gäller också många av vittnena och flera individer i blåljuspersonalen. Som syftet är med terror fortplantar sig skräcken som ringar på vattnet.
Gränslös sorg och vanmakt, mardrömmar, posttraumatisk stress, skuldkänslor och beteendestörningar drabbar hundratals, kanske tusentals personer. Även berörda som hållit sig undan media får förtroende för Åsa Erlandsson och öppnar sina hjärtan i hjärtskärande intervjuer.
Författaren ger också en trovärdig bild av attentatsmannen. Hur en arbetslös asylsökande från Uzbekistan gömmer sig undan svenska myndigheter och så småningom kanaliserar sitt missnöje i bekännelse till den fundamentalistiska tolkning av Koranen som islamistiska IS propagerar.
När Åsa Erlandsson tog emot årets Wendela Hebbe-pris för bästa socialreportage fick hon frågan om arbetet med boken förändrat hennes uppträdande i offentliga miljöer. Hon svarade ja. Undviker folksamlingar och att resa kollektivt. Nobbar öronsnäckor utomhus för att inte distraheras, för att lättare upptäcka fara eller hotfulla situationer.