Drottningens chirurg

Pleijel, Agneta

| 2006

Flag from sv

170


En natt vid mitten av 1700-talet vandrar doktor Schützer hem genom ett vintrigt Stockholm. Han är lycklig. Han har amputerat avskjutna lemmar och förlöst hovet vid barnsbörder, men inget går uppmot denna natts enastående bedrift. Han ser fram emot att få berätta om den för sin unga hustru. Drottningens chirurg är en roman om en man som var både före sin tid och efter den, om en ny och trevande vetenskap, om manlig fåfänga, desperat kärlek, kunglig onåd, och mest om den gåta som doktorn kallar kvinna. Detta är första delen av en släkthistoria med drag från hennes egen - där Agneta Pleijel vill berätta om makt, kön och omättliga ambitioner. Pressröster om boken: "Pleijel rör sig i Drottningens kirurg på samma marker som P O Enquist återvänt till i roman efter roman: gränslandet där vetenskap förenas med vidskepelse, förnuft mot fördomar, där kärleken kolliderar med konvenansen...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mats Sigfridsson

2021-03-13

Betyg

Intressant om läkarvetenskapen på 1700-talet. Fint berättad och ett härligt språk men storyn fängslar inte fullt ut. Stark 3:a

M

Maddox

2020-06-13

Betyg

Lovisa Ståtenhag

2017-05-26

Betyg

Pleijel har ett finslipat språk och visar med denna bok stark förmåga att fånga läsaren, även om jag tycker att historien inte riktigt når någon höjdpunkt. Flera gestalter i boken har funnits på riktigt, men det stör mig att inte helt veta vilka som funnits eller inte. Dessutom undrar man vilka av de mest spännande passagerna som har verklig förlaga och inte. Denna oklara blandning av historia och uppdiktning försämrar läsnöjet något. Dock intressant att läsa om det medicinska och kirurgiska kunskapsläget under 1700-talet i episk berättelseform.

Klinga

2012-03-01

Betyg

Fantastiskt bra. Jag kan inte bedöma det historiska men det är en levande miljö med riktiga människor. Nu vill jag läsa de två följande berättelserna i trilogin.

Josefine Ejebjörk

2011-10-15

Betyg

Språket var bra och Pleijel är bra på att måla landskap, men handlingen är bara ok.

Pia Ekeroth

2011-06-11

Betyg

Inte en bok jag kommer att rekomendera vidare. Tillkonstrad med franska och tyska meningar som inte översätts. Ingen skarp handling utan mest ett jaha det var det. Boktipset estimerade ett betyg på 4,1 medan jag skulle vilja ge boken 2,5- 2,7 inte mer.

Xenia Oxenstierna

2010-10-31

Betyg

En riktigt sträckläsare. Vilket språk Agneta har. Riktigt bra

Maria Nordström

2010-08-18

Betyg

En bok som knappt går att lägga ifrån sig.

Engelska Väninnan

2010-02-04

Betyg

Inget större fel på denna roman, men den är ju så livlös och tråkig. En faktabok om kirurgins ställning på 1700-talet kan ju få vara så här trist, men inte skönlitteratur.

Patricia B

2010-01-25

Betyg

Sträckläste den en kväll. Riktigt mysig bok!