Drottning Grågyllen

Martinson, Moa

| 1983

Flag from sv

37


På 1860-talet plockar några fattiga knektungar lingon djupt inne i Kolmården. Ett möte med någon de tror är den hedniska Ingrid Ulva förändrar deras liv. Hemma väntar knektmödrarna, stolta kvinnor som hädar Gud när de föder och skyller på honom när brödet tryter. Det är en svår tid också för knapadel och storbönder. De enda som blir feta är fabriksstadens bomullspatroner. Drottning Grågyllen är en rik berättelse där sägen och verklighet vävs samman kring huvudgestalten Klara, knekten Lords dotter med det vackra håret, och hennes märkliga livsöde. I denna roman från Östergötland framstår Moa Martinson som en suverän historieskildrare, en folklig Selma Lagerlöf.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Natasha Illyés

2012-07-30

Betyg

Min första litterära förälskelse var Moa, och hennes böcker, inklusive den här. Lite av magin är borta, men det är fortfarande en fantastisk berättelse från ett Sverige som inte längre finns.

Karin .

2010-02-13

Betyg

Det är länge sedan jag läste Moa Martinsson, DÅ tyckte jag att böckerna var HELT fantastiskt bra. Då jag bär med mig en positiv känsla fortfarande, få betyget kvarstå.