Drood

Simmons, Dan

| 2009

Flag from en

Sealed for 125 years, a secret manuscript by Charles Dickens' friend and some-time collaborator Wilkie Collins, reveals the dark secret that obsessed both men. On June 9, 1865, while traveling by train to London with his secret mistress, Dickens - at the height of his powers and popularity - hurtled into a disaster that changed his life forever.

A Bookaholic Swede

2010-12-02

En fngslande bok!

Henrik Bjrklund

2009-04-26

Drood r berttelsen om Charles Dickens sista fem r i livet, sedda och berttade ur frfattarkollegan och vnnen Wilkie Collins perspektiv.
Den 9:e juni 1860, p dagen fem r fre hans dd, sprar Charles Dickens tg frn Paris ur vid Staplehurst. Dickens r en av de frsta att ta sig ur sin vagn och brja frska hjlpa de skadade. Dr, bland dda och lmlstade, bldande och skrikande, trffar han p den figur som ska komma att betyda s mycket under de kommande fem ren. Drood r blek, smal, tycks sakna gonlock, nsa och ett par fingrar, och r kldd i en lderdomlig och malplacerad kappa.
Ngra dagar senare terberttar Dickens hndelsen fr sin vn Wilkie Collins. Han nmner ocks att han mste ska upp denne Drood igen. Det r brjan p en jakt som fr Dickens och Collins till Londons allra vrsta och mest illaluktande slumkvarter. Via Opium Sal's frs de till Saint Gastly Grim's kyrkogrd och vidare ned i katakomberna och kloakerna i Undertown.
Drood r ingen ren skrckroman, ven om den har inslag av klassisk skrcklitteratur. Kanske kan man beskriva den som en hybrid. En del psykologisk thriller. En del historisk roman. En del fiktiv biografi. Och en del skrck.
Det r just dragen av historisk roman och fiktiv biografi som gr de drygt 700 sidorna till behaglig lsning, trots att boken bara i korta avsnitt kan kallas spnnande. Simmons bjuder p en mysig och inte helt igenom konventionell skildring av livet i de mer artistiskt lagda kretsarna av den viktorianska verklassen och ett vldigt annorlunda portrtt av Dickens.
Simmons vljer att inte ge oss en sentida beundrares bild av den Oefterliknelige, utan i stllet en samtida vns och konkurrents. Den Dickens vi mter r inte i frsta hand det sociala engagemangets eller idyllernas. I stllet ligger fokus p de mrkare sidorna. De mrkliga omstndigheter under vilka han frskt sin fru. Den till storhetsvansinne grnsande sjlvgodheten. Fraktet fr svaghet.
Den huvudsakliga behllningen av Drood r dock den indirekta skildringen av berttaren, William Wilkie Collins, frfattare till bcker som The Lady in White och The Moonstone. Simmons lyckas f mig att pendla mellan avsky och sympati fr denne p det hela taget ganska otcka karaktr. (Hur rttvis skildringen r mot den verklige Wilkie Collins har jag ingen aning om.) De negativa dragen r ltta att lista: Collins r djupt misogyn, plgsamt sjlvtillrcklig, fraktfull mot tjnstefolket och driven av avundsjuka. Han beklagar sig stndigt ver sina krmpor och koketterar nrmast med sitt opiumberoende. nd kommer jag allt som oftast p mig sjlv med att sympatisera med Collins, eller i alla fall frst honom. Simmons har hr lyckats med ett riktigt spnnande portrtt av en frstapersonsberttare.
Fr den som r ute efter ren skrck- eller spnningslitteratur kan jag inte rekommendera Drood. Inte heller fr den som letar efter riktigt djupa och intressanta personskildringar eller en informativ historisk roman. Men om du kan tnka dig en blandning som ger dig i alla fall ngot lite av alla dessa kvaliteter kanske Drood kan vara ngot.