Drömtydning

Freud, Sigmund

| 1974

Flag from sv

91


Samlade skrifter av Sigmund Freud. Band II Drömtydning är jämte Föreläsningar en av grundstenarna i psykoanalysens lärobyggnad och en av Freuds mest läsa skrifter. Detta banbrytande verk publicerades år 1900 och här presenterar Freud sin speciella teori, psykoanalysen, för första gången. Här avslöjar han sina stora planer på att helt nyskapa den psykologiska forskningen. Hans tankar om hur drömmaterialet kan tolkas var nya och djärva. Denna utgåva är komplett och innehåller även det i tidigare utgåvor utelämnade första kapitlet. Freuds idéer möttes, som så många andra revolutionerande tankegångar - av skepsis. Men Freud vann respekt. Hans drömanalys var verkligen ingen spekulation...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Benjamin Elfors

2016-03-27

Betyg

Visst kan man idag göra sig lustig över Freud - särskilt hans benägenhet att koppla precis allt till sex - och många av hans teorier är bevisligen felaktiga. Men han är fortfarande otroligt fängslande att läsa: en intellektuell gigant, skicklig skribent och idéer som präglat den västerländska kulturen i grunden.

L

Lars Andersson

2015-05-19

Betyg

Ger ifrån sig ett visst intresse.

TERTIO

2013-11-05

Betyg

Intressant. Modellen av psyket känns intuitivt tillfredsställande. Freud är mycket intelligent, hans resonemang rimliga. Fast med sina anspråk på sanning, öppnar han sig för kritik från empiriska samlare och andra knappologer, på ett sätt en litterär själsutforskare som la Rochefoucauld inte gör. Givetvis är det en nödvändighet med kritik inom varje vetenskapligt fält, men jag kan tycka att han förtjänar ett bättre rykte än han fått på senare årtionden, om inte annat så för hans suveräna slutledningsförmåga. Det är en njutning att läsa.

Tor von Geijer

2009-09-17

Betyg

.