Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek

Björk, Nina

| 2016

Flag from sv

20


I sin nya bok Drömmen om det röda ? Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår Nina Björk ? en av våra främsta och mest stridbara samhällsdebattörer ? följe med en verklig socialistisk ikon och portalfigur, Rosa Luxemburg. Utifrån dennas liv som politisk aktivist och människa resonerar Björk kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.Polsk-tyska Luxemburg (1871?1919), var i hela sitt vuxna liv outtröttligt engagerad i den socialistiska kampen såväl i Tyskland, där hon spelade en viktig roll i landets socialdemokratiska parti, som inom den internationella socialiströrelsen.Genom att skildra sin föregångare blickar Björk bakåt och analyserar ? alltid tankeväckande, ofta halsbrytande ? och kopplar samtidigt sina slutsatser till oss levande människor av idag, i en tid då kapitalismen håller oss i ett järngrepp som i förvånansvärt liten utsträckning alls ifrågasätts.Nina...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sara Johansson

2016-12-29

Betyg

Lärde mig väldigt mycket om inte bara Rosa Luxemburg utan även om marxism och synen på kapitalism. Rätade ut en del frågetecken, gav mig aha-uplevelser och väckte en hel del frågor hos mig.

E

Erika Granholm

2016-11-12

Betyg

Jag är mer förtjust i när Nina Björk ägnar hela boken åt idéer, istället för att, som här, mixa det med historisk person. Men det är fantastiskt att i vår mörka tid läsa något intelligent om en annan möjlig värld.