Drömmaren och sorgen

Liffner, Eva-Marie

| 2006

Flag from sv

52


Under en läktare i Engelbrektskyrkan i Stockholm påträffas en liten pojkdocka som enligt de närvarande har en märkvärdig egenskap; ett bultande hjärta. Dockan försvinner spårlöst men visar sig bära på en sällsam historia. År 1897 får kyrkans arkitekt, Lars Israel Wahlman, i uppdrag av familjen Dickson att rita ett elisabetanskt slott vid halländska kusten. Wahlman reser till Skottland för att få idéer och hans upplevelser ger en försmak av de besynnerligheter som ska kanta hans arbete med Dicksons Tjolöholm ? en storslagen byggnad där luften är tung av girighet, kärlek och plötslig död. Eva-Marie Liffner följer upp sin augustprisnominerade roman Imago med en atmosfärrik spökhistoria om förlust och det förflutnas återverkningar i nuet. Eva Marie Liffner gjorde en uppmärksammad debut 2001 med den flerfaldigt prisbelönta romanen Camera. Hennes andra bok, Imago, nominerades...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mats Sigfridsson

2012-10-15

Betyg

Mystiskt och märkligt. Miljöer och karaktärer är oerhört detaljrikt skildrade.

Kenneth Olausson

2012-04-18

Betyg

Det finns något svårfångat, något svårdefinietrat som hörs genom berättelsen, som obehindrat rör sig över tid och rum. Och detta något ger boken en särskild klang som hörs inom läsaren också när vi tror att vi är färdiga med den. Som en viskning genom tiden.

Lotta Berling

2011-02-23

Betyg

En märklig bok. Märkvärdigt vindlande komponerad. En ganska långsam bok med en egen stämning.

S

Sara Knutsson

2010-07-31

Betyg

Den perfekta romanen, den jag önskar att jag hade kunnat skriva själv.

Engelska Väninnan

2010-02-24

Betyg

Tider: Nutid, 1893, 1897, 1922 och 1952. Berättare: L.I Wahlman och Lo Dickson. Berättelsen hoppar fram och tillbaks i tiden och är därför svårläst. Onaturliga, sagoaktiga inslag i boken. Berättelsen fascinerar just därför att den är mystisk och oklar. Poetisk i tonen.