Drömmar för dårar

Guène, Faïza

| 2008

Flag from sv

24


Alhème är 24 år. Hon bor i Parisförorten Ivry med pappa, "Bossen", och lillebror Foued, som är 16. Alhèmes mamma blev oskyldigt offer i en terrorattack i Algeriet 1992 och familjen flyttade då till Frankrike. "Bossen" är en udda figur, som efter en olycka på bygget där han jobbade blev lite snurrig i skallen. Nu är det Alhème som måste se efter honom, trots att hon har fullt upp med att hålla koll på brorsan, som i sin tur är på väg att bli en riktig värsting och nu när han fyllt 16 riskerar att utvisas till Algeriet.   Men hon har ju annat att göra också: de underbetalda korttidsanställningarna via ett bemanningsföretag avlöser varandra, var tredje månad måste hon stå i den förnedrande kön hos polisen för att förnya sitt uppehållstillstånd, och så försöker hennes tjejkompisar para ihop henne med det ena miffot efter det andra. Drömmar för dårar är en ömsint och bitterljuv skildring...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Josefine Ejebjörk

2015-07-18

Betyg

Fransk vardag i Paris förorter

Fia Kitti

2013-07-10

Betyg

Älskar hennes språk och ville gärna ge boken en trea bara därför. Guene skriver roligt och träffsäkert. Tyvärr engagerade berättelsen mig inte alls. Bara det att det tog mig två veckor att läsa ut den...(andra böcker lockade mer under tiden).

Victoria G

2011-03-11

Betyg

Jag gillar Faïza Guènes berättarstil. Hon besriver livet i Paris förortsbetong med en livfull, och stilfull, sarkasm utan försköning. Det är vardagsrealism i fyra nyanser av grått, inget krusidull.