Drömmarnas cykelregister

Loe, Erlend

| 2024

27-åriga Solveig har inte riktigt funnit sin plats i livet, hon söker både efter den stora kärleken och ett namn som liksom känns mer som hon. En morgon vaknar hon helt förtvivlad i nattens - dröm blev hon av med sin älskade cykel! Självklart kontaktar hon sitt försäkringsbolag för att anmäla stölden, men de kan till hennes irritation inte hjälpa henne.Vad ska hon ta sig till? Det måste ju finnas fler som hamnat i samma situation. Snart blir hon en frontfigur fören hel rörelse, skapar ett register över försvunna cyklar och får anmälningar från hela världen. Tusentals cyklar försvinner i drömmar varje natt, men tack vare registret får många sin drömcykel tillbaka. Solveig blir inte bara en hjälte i mångas ögon, hon får också mening i sitt liv. Och som Flexie-Belle känner hon sig äntligen hel.Drömmarnas cykelregister är Erlend Loes senaste charmiga och underhållande roman som...

Hjortronhyllan

2024-11-17

Välkommen till Erlend Loes värld, en plats där vi som läsare endast är medresenärer, tysta betraktare i ett universum där tyckande och tolkande lämnas på avbytarbänken. Med sin senaste bok, Drömmarnas Cykelregister, bjuder Loe in oss till ett svävande litterärt landskap som definieras av genuin humor och en avskalad, lätt absurd stil som är lika skarp som den är förvånande.

I centrum står en kvinna som får velandet att framträda som en konstform. Genom hennes sökande efter kärlek, en plats i livet och, kanske svårast av allt, ett namn som kan passa hennes växande och föränderliga identitet. Här tecknar Loe en berättelse där enkel problematik förvandlas till något större. Det handlar inte bara om de små frågorna, utan om hela drömmens besynnerliga mekanik.

Förbered dig på att Drömmarnas Cykelregister kanske kommer att avfärdas som "knäpp" eller rentav "konstig" vid första anblick. Men är inte det just Loes styrka? Att ta sig an stora, seriösa ämnen som framtiden, identitet, tillhörighet och förvandla dem till något avväpnande genom en humor som balanserar på en filosofisk eftertanke. Boken är lättläst, ja, men också laddad med djup mellan raderna för den som är villig att leta.

Huvudkaraktären, med sitt avancerade men samtidigt naiva sätt att tänka om livet, är på många sätt fascinerande att följa. Hon framställs med ett barnsligt, nästan platt språk som gör berättelsen ännu mer engagerande. Det finns en lockelse i att få följa någon som är så enkelt barnslig i sitt uttryck, men ändå så komplex i sitt inre liv. Vi alla vet någon i vår närvaro som just är denna karaktär.

En kritik som jag skulle kunna lyfta är hur lätt det går för karaktären att navigera sin tillvaro. Visst, tiden ger en typ av motstånd, men det hanteras oftast i tystnaden mellan kapitlen snarare än genom handling. Samtidigt: behöver det verkligen skrivas ut?

Drömmarnas Cykelregister är en bok för den breda publiken. För den som bara vill skratta en stund och för den som söker djupare mening i de till synes triviala situationerna. Det är enkelt, varmt och framför allt roligt. Loe påminner oss om att det finns skönhet i det absurda och humor i det som känns som livets eviga snubblande och sökande.