Mama daiquiris, Baby mojitos eller Virgin bellinis - nu kan även blivande mammor glida runt på festen med ett drinkglas i handen. En drink kan vara god, vacker och lyxig utan att innehålla alkohol - i Drinkar för gravida hittar du massor av festliga, färgsprakande, läskande, bubblande, varma och kryddiga drinkar för alla som av vilken anledning som helst inte vill blanda sprit i drinken, både klassiker och nya favoriter. Boken är skriven av rutinerade bartendern Örjan Åstrand och skribenten Åsa Swanberg. Bokens stilrena bilder är tagna av Jakob Fridholm, och Malou Holm står för den eleganta formen. - Mamatinis, anyone?
2015-08-13
Jag fick den här boken till min första graviditet men hade ingen användning för den trots att mitt sug efter drinkar var stort. ;) Det är en fråga om smak. Jag vet inte om det beror på att boken är skriven för kvinnor, men de flesta av drinkarna är mer eller mindre söta. Oftast mer. Ibland är det rena efterrätter som varm choklad och nyponsoppa med grädde. Den sötma från sockerlag, honung och fruktpurè som i alkoholdrinkar vägs upp av beska och syra från diverse spritdrycker får ingen motvikt av det söta och lite jolmiga alkoholfria mousserande vinet som alltsom oftast redan från början smakar läsk snarare än något annat. Jag tycker det är lite fantasilöst att bara tillsätta det som vore det likvärdigt i smak. På den positiva sidan är det en guldgruva för den som bara vill ha godis, och drinkarna är ganska vackra och dekorativa. Ifall du försöker dölja att du är gravid under en period i början (som så ofta är fallet) kan några av dessa också vara en bra alternativ som ser "trovärdiga" ut. Om du är som jag och gillar lite mer vuxna smaker eller sura drinkar (jag älskar Apple Martini!) skulle jag vilja rekommendera att minska på det söta i drinkarna och experimentera med ingredienser som rivet citronskal, citronsaft, ingefära, olika typer av tonic och San Pellegrino Chinotto (som smakar Campari) för att väga upp slisket och få lite mer syra och beska där du tror att det kan passa in. Men det behöver du egentligen inte den här boken för att göra.