Jakob och Isabella är överlyckliga - äntligen har Drakbard kommit tillbaka till dem! Nu väntar nya spännande lekar och flygturer med drak-kompisen. Men det är något som inte står rätt till med draken. Han är hängig och orkar inte lika mycket som förut. Jakob och Isabella lyckas till slut hitta en drakexpert med den rätta medicinen. Men vem är drakexperten egentligen och vad är han ute efter? Plötsligt försvinner Drakbard och Jakob och Isabella ger sig ut på ett spännande äventyr för att rädda honom.
@barnboksfamiljen på instagram
2019-10-21
Betyg: 3,5 av 5 ⭐️
Förra året recenserade vi Drakjakten som är första boken i serien om barnen Jakob & Isabella och hur de lär känna draken Drakbard. I den uppföljande boken ”Draktjuven” så har Drakbard återigen kommit för att besöka barnen från ”Drakarnas land”. Ett hemligt land där drakar lever gömda från mänskligheten.
Under besöket börjar Drakbard insjukna och blir förvirrad. I desperation för att rädda Drakbard tar barnen kontakt med den framstående drakforskaren Edvard Berger. Men kan de verkligen lita på honom?
Jag högläste boken högt för A (9 år) som uppskattade högläsningen och tyckte boken var bra. Jag som vuxen tyckte att första boken ”Drakjakten” var snäppet bättre. Eftersom Drakbard till största delen är sjuk och personlighetsförändrad i boken så saknade jag även Drakbards karaktär under berättelsen. Jag hade gärna sett att det dröjt lite längre i början innan Drakbard blev sjuk, så vi återigen fick knyta kontakten med draken från förra boken innan händelserna tog vid.
Nu gick det lite snabbt enligt oss.
Boken är välskriven och det är lätt att få till högläsning med fint flyt. Draktjuven är underhållande och även om berättelsen är lite förutsägbar så gillar vi bokens avslut.
A som är målgrupp poängterade också att han gillade boken och det är huvudsaken. Speciellt när han på senare tiden varit skeptisk till en hel del av böckerna vi läst, men denna uppskattades.
I boken finns ett antal riktigt fina illustrationer av Femerstrand. Lite roligt också att karaktären Isabella illustreras som ett barn med några extrakilon (vår tolkning) samtidigt som hon & Jakob är berättelsens hjältar. Ser man på barnlitteratur så finns det många exempel där det är de enstaka överviktiga barnen som får vara de elaka/lata/korkade i berättelsen. Vilket såklart bygger upp fördomar mot människor med extrakilon.
Så kul att bokens illustrationer bryter mot detta! För enligt oss är det viktigt att inga barn osynliggörs eller demoniseras i barnlitteratur. Representation är viktigt.
Vi hade gärna sett att Femerstrands illustrationer varit tryckta i färg då detta lyfter hennes verk mycket.
Gustavs Bokhylla (finns på Ins
2019-09-02
Boken om Draktjuven är en bra och spännande bok vi läste högt tillsammans. 9 åringen ville bara läsa på då mamman inte alltid orkade läsa kapitel efter kapitel vid läggdags. Den är fint skriven och det är mysigt att se relationen draken och barnen emellan. Perfekt bok att läsa själv men också mysig att läsa tillsammans om man har ett lite mindre barn som kan lyssna på kapitelböcker.