"Silvia Avallone är en skarp och salt samhällskritiker /?/ språket är klart, kraftfullt, fränt och humoristiskt och dialogen skickligt avlyssnad" - Dagens Nyheter "Hennes prosa - mästerligt överförd till svenska av Johanna Hedenberg - är så detaljrikt beskrivande och känslostark att det inte går att värja sig mot den. Avallone låter osynliga trådar löpa mellan romanens olika gestalter: deras öden flätas samman på sätt som framhäver kontrasterna i det liv en rik medelklass och en allt mer utarmad arbetarklass lever i Italien idag. Med Där livet är fullkomligt tar författaren stort steg framåt i sitt författarskap." - Svenska Dagbladet Silvia Avallone är den italienska författare som de senaste åren fått störst genomslag internationellt vid sidan av Elena Ferrante. Stål blev en makalös succé i Sverige och har sålt i över 75 000 exemplar.Den nya romanen, Där livet är fullkomligt,...
En mycket läsvärd roman!
Många jämför författarinnan med Ferrante och jag håller med och tycker att den här boken är lika bra, om inte bättre, än Ferrantes böcker.
Boken handlar om Adele som bor i ett område där alla ”misslyckade” människor bor i Bologna. Hon blir som 17-åring gravid med sin kriminelle kille som lämnar henne för ett annat bättre (kriminellt) liv.
Hon bestämmer sig till slut för att adoptera bort barnet som hon kallar Bianca.
Boken handlar även om ett medelklasspar med bra utbildning som kämpar för att bli föräldrar.
Sedan har vi grannkillen som är den ende i hela området som går på det prestigefyllda gymnasiet inne i centrum och som älskat Adele på avstånd i många år.
Man läser omväxlande om de olika personerna och författarinnan väver fint ihop de olika personernas livsöden.
De flesta av dem har mycket tråkigt i bagaget och är svikna av sina fäder.
Jag tyckte mycket om slutet, för handlingen slutar inte som man tror och slutet lämnas lite öppet för läsarens fantasi. Inte alls som många av de tillrättalagda böckerna med lyckligt slut som det finns så många av.
Lite förvirrande i början med alla personer, men i del 2 blir det klarare och lättare att läsa. Tycker det är en bra story och man får en annan bild av Italien osv. Slutet var kanske inte så jättebra som jag hoppats, hade gärna haft ett klarare slut, men boken är verkligen värd att läsa :)