Där kräftorna sjunger

Owens, Delia

| 2020

Flag from sv

551


Internationell succé ? nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ?Träskflickan? och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ?Där kräftorna sjunger? var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Där kräftorna sjunger är egentligen ingenting som jag vanligtvis läser, men efter att ha sett hur många som prisade boken kände jag mig illa tvungen. Och visst förtjänar den alla lovord den fått! Miljön är fantastisk och handlingen pendlar mellan ett jävla mörker och det vackraste ljuset. Jag längtade hem från jobbet för att få fortsätta läsa om Kya och hennes liv fick mig flera gånger att bli tårögd. Det enda jag har att klaga på är hoppen till 1969; jag var här för Kyas skull, inte för en mordutrednings. Detta innebar också att sista tredjedelen av boken var något sämre, då den var för nära verkligheten och inte lika magisk som övriga delar. Men jag kan bortse från det för Där kräftorna sjunger är en fantastisk bok som jag kommer tipsa alla om.

Betyg

Lysande berättelse

Betyg

Så vackert berättat och fina miljöskildringar. Fina karaktärsteckningar. Svårt att lägga ifrån sig.

Betyg

Lite seg att komma in i, men över lag bra och läsvärd!

Betyg

Mycket bra. Har inte känt så många olika känslor av en bok förut.

Betyg

Läsvärd!

Betyg

Betyg

Definitely a must read!

Heartbreaking, powerful and beautifully written.

Read it!!

L

Linn Keife

2021-09-23

Betyg

Super!

F

Forsenskolan 4B

2021-09-15

Betyg

En helt fantastisk bok där man fastnar direkt och vill inte lägga ifrån sig den! Den är definitivt värd att läsa!

T

Tilde Johnsson

2021-09-07

Betyg

Detta är den första boken på länge som jag har läst ut på mindre än tre dagar! Jag blev uppslukad varje gång jag läste och längtade hem till boken när jag var i skolan. Men jag tror att det är just det som gör att jag tycker om den så mycket. Att jag bara har mina senaste halvbra läsupplevelser att jämföra den med. Och jämfört med dem är den fantastisk!

Många vackra naturskildringar och vackert beskriven ungdomskärlek. Fint att förstå hur hon verkligen känner sig som en del av naturen. Jag gillar även hur man verkligen märker att Kya utvecklas genom att läsa hennes tankar under uppväxten.

Fyra stjärnor passar bra eftersom den var väldigt bra och jag hade utan tvekan rekommenderat den om någon frågar men inte en sådan bok som verkligen stannar kvar hos en i år efter att den är utläst.

A

Anna Lindberg

2021-09-07

Betyg

Överreklamerad och ganska dålig bok. Orealistiska händelser och irriterande bakomliggande uppfattningar. Den kändes väldigt "amerikansk" på ett negativt sätt. Visserligen en del fina naturskildringar och förvisso spännande ibland, men upplösningen kändes krystad och nästan som om författaren till varje pris skulle hitta på något oväntat. Helt obegripligt att den blivit en sådan best seller.

L

Lars Persson

2021-08-16

Betyg

.

H

Hanna Gyllberg

2021-08-10

Betyg

Bladvändare! En fin bok om relationer, inte bara mellan människor utan även med naturens element.

A

Astrid Bergentz

2021-08-01

Betyg

Hade högre förväntningar. Inte jätteimponerad

E

Emma C.

2021-07-31

Betyg

Jag beställde helt ärligt boken för att den låg på topplistan - den lockade egentligen inte mig särskilt mycket. MEN GUD så fel jag hade!!! En av dem bästa böckerna jag läst på mycket länge! Gillade verkligen att läsa alla miljöskildringar, gillade alla karaktärer och fullkomligt älskade storyn. Nu ser jag fram emot att se hur de kommer att skildra boken i kommande filmen...

M

Maria Olsson

2021-07-27

Betyg

Bra

J

Johanna strandhag

2021-07-24

Betyg

Mycket bra!

Betyg

En omtalad bok som "trots" det inte talar till just mig.
Den är välskriven, men handlingen och karaktärerna griper inte tag i mig.
Föredrar "Träskkungens dotter" där spänningen driver boken. Och som rör sig i samma miljö: det omtalade träsket.

Maria Jacobsson

2021-07-02

Betyg

En gripande bok som stannar kvar i mina tankar länge efter den är utläst. Vackra naturskildringar och en stark huvudperson med ett inre driv som gör att hon överlever i träskmarken när hon blir övergiven bara 7 år gammal. Men hon är smart och lär av djuren och naturen. Efter några år träffar hon Tate som lär henne läsa och ger henne böcker. En ny värld öppnar sig för Kya! Läs boken om du älskar natur och gripande människoöden! Kommer tydligen som film nästa år, 2022!

U

Ulrika Lewenhaupt

2021-06-22

Betyg

Gripande, helt fantastisk berättelse!

U

Ulrika Lewenhaupt

2021-06-22

Betyg

Gripande och väldigt bra!

C

Carolina Svensson

2021-06-22

Betyg

Den här boken har precis ALLT!!🙏😍

Värme, kärlek, vackra naturskildringar.

Även sorg, spänning, orättvisa och medmänsklighet.

Handlar om Kia som är huvudpersonen i den här boken som utspelar sig i träskmarken utanför North Carolina under 50- och 60-talet mestadels.

Kia lever i fattigdom i ett litet skjul med sina båda föräldrar och sina syskon.

Men så en dag när Kia är 6 år lämnar hennes mamma hemmet med en resväska utan att ta farväl.
Den bilden lämnar aldrig Kias näthinna för hennes mamma kommer aldrig tillbaka.

Kvar i skjulet är nu endast hennes pappa och hennes äldre bror Jodie, som även han lämnar hemmet några veckor senare.

Kia lämnas ensam i skjulet, endast 6 år, hennes pappa jobbar och är bara hemma i perioder emallanåt. Han lämnar 1 dollar till Kia och för den ska hon klara hela veckans matinköp + hålla rent och snyggt i skjulet.

Kia som aldrig fått följa med sin mamma till lanthandeln får vandra barfota den långa vägen in till Barkley Cove.
Där köper hon majsgryn så hon kan laga gröt hela veckan.

Kia hankar sig fram och ett år senare försvinner även hennes pappa och kommer aldrig tillbaka mer.

Som tur är lämnade pappa kvar båten som hon har lärt sig hur man kör i träsket.

Där i träsket träffar hon även sin första kärlek Tate första gången.

Där upptäcker hon även Jumpkins affär som säljer allt hon kan tänkas behöva i matväg och bensin till båten och hon plockar säckvis med nyplockade musslor som hon byter in mot mat och bensin hos Jumpkin.

Hon lär sig även att fiska och röka fisk så hon kan klara sig på egen hand.

Så en dag måste hennes bästa vän och stora kärlek Tate börja studera på universitetet och de måste skiljas åt på ett långt tag.
Men Tate lovar att komma att hälsa på Kia den 4 Juli.

Men Tate dyker aldrig upp och Kias hjärta krossas.....Men så en dag råkar hon på Chase Andrews.....och livet för Kia tar en ny vändning ....

Mer än så här vill jag inte avslöja om den här fantastiska boken mer än att bokens första sidor inleds med att de hittar Chase Andrews mördad i träsket.

Väldigt spännande bok och man kan verkligen inte lägga den ifrån sig!

Lysande skrivet av Delia Owens! 👏 Förstår mycket väl att den har blivit utsedd till Årets bästa bok 2020!

M

Monia Kristiansson

2021-06-22

Betyg

Hört mycket bra om den men levde inte riktigt upp till mina förväntningar

M

Monia Kristiansson

2021-06-22

Betyg

Hört mycket bra om den men levde inte riktigt upp till mina förväntningar

Helena Rasmusson

2021-06-16

Betyg

Stark bok!

S

Sabina Blunck

2021-06-05

Betyg

Underbara beskrivningar

C

Christian Bergman

2021-05-26

Betyg

U

Ulrika L

2021-05-24

Betyg

Underbart språk och skildringar

E

emmakicki

2021-05-15

Betyg

Den började väldigt lovande och jag gillade känslan i boken. Sen tappade den, speciellt med "deckargåtan". Men ändå en stark trea.

J

JJ

2021-05-10

Betyg

Betyg: 2,5

Bokdjungeln

2021-04-28

Betyg

Nu förstår jag också varför den fått så mycket beröm. Den är fylld av så mycket, men främst hopp och styrka skulle jag ändå påstå. Innehållet är starkt och jag fylldes av en stark livslust medan jag läste den. Fasen vad människan kan vara stark trots att hon kan vara ensam! Sen blev jag också otroligt ledsen över hur gruppmentalitet påverkar oss människor. Hur fördomsfulla och elaka vi kan vara.
Jag tycker det är vackert att författarinnan blandat in både poesi och naturen i handlingen. Man kan verkligen se allt framför sig och känna vinden som blåser i håret.
Jag anser att detta en riktigt bra bok som jag starkt rekommenderar.

U

UF01

2021-04-20

Betyg

Kristina Kex

2021-04-19

Betyg

Så delad inför denna bok, tycker att naturskildringarna och Kyas relation till naturen beskrivs så vackert och poetiskt, medan kärlekshistorierna och deckarbiten är klyschigt och med tom dialog.

I

Ida Hygren

2021-03-27

Betyg

En annorlunda och gripande bok. Bra!!

Susanne Rydvald

2021-03-18

Betyg

Det var en gång ... sagoflickan i en orealistisk sagobok. I slut av 50talet får den lilla Kya en massa kläder av en svart kvinna med egna barn. En vit blus med spetskrage, en rosa blus, en persika färgad chiffong klänning. Fattiga svarta som levde i den sekreta getto delen av staden. Under många år kämpade Martin Luther King för de svartas rättigheter och möjlighet att lämna fattigdom och getto. Svarta kvinnor ägde inte den sortens kläder och skulle aldrig skänka bort dem åt någon annan. Fattiga svarta människor lade undan en eller annan själv sydd klänning åt sina egna barn eller att ha på den i kyrkan ... jag tänder inte på denna sorts sagobok --- Törnrosa, Askungen Rödluvan och slutligen den passande prinsen

Susanne Rydvald

2021-03-17

Betyg

Den börjar bra men allt i allo hittar jag landskap och delvis symboliserade
personer i den betydligt bättre Djungelboken

Malin Sundman

2021-03-13

Betyg

Så vackert språk, en fin historia. Lite besviken på slutet men läsvärd ovh en bok jag kommer minnas!

Linda Stålberg

2021-02-25

Betyg

Åh en av de bästa böcker jag läst (lyssnat på). Var så hooked genom hela boken. Språket, uppbyggnaden, intensiteten, gestaltandet av ensamhet o dess konsekvenser.

Madame Medusa

2021-02-21

Betyg

Åh, vad jag längtar efter filmatiseringen. En bok som har allt.

K

Kaj Lönnberg

2021-02-07

Betyg

Makalös berättelse. Nog det bästa jag nånsin läst.

I

Irene Söderlind

2021-01-31

Betyg

Fängslande o härligt språk

C

Christina Söder

2021-01-25

Betyg

En fantastisk upplevelse att få läsa den!

C

Catrin ....

2021-01-12

Betyg

...

F

Frida Tosterud

2021-01-12

Betyg

Fantastisk från första till sista sidan

J

Betyg

Briljant, gripande och skickligt skriven!

C

Cecilia U

2021-01-02

Betyg

Otroligt fint beskrivna miljöer. En dröm!

M

Betyg

Speciell med miljön och naturen.

2020-12-06

Betyg

Varför så upphöjd? Alltför klichéartad för min smak. För förutsägbar.

Maria Jönsson

2020-12-05

Betyg

Svårt för böcker som är så upphöjda. Ja miljöskildringarna är bra och intressant med naturens växlingar men nej tyvärr. Jag skriver om historien i huvudet.